Boli si tratamente

Un studiu arata ca peste 80% dintre pacientii cu COVID-19 au lipsa de vitamina D

Publicat: 28 oct. 2020
Medici in salon covid-19
Medici in salon covid-19

Peste 80% din 200 de pacienți cu COVID-19 dintr-un spital din Spania au lipsa de vitamina D, potrivit unui nou studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism al Endocrine Society.

Vitamina D este un hormon pe care îl produce rinichii, care controlează concentrația de calciu din sânge și afectează sistemul imunitar. Lipsa de vitamina D a fost legata de o varietate de probleme de sănătate, deși cercetările sunt încă în desfășurare cu privire la motivele pentru care hormonul are impact asupra altor sisteme ale corpului. Multe studii indică efectul benefic al vitaminei D asupra sistemului imunitar, în special în ceea ce privește protecția împotriva infecțiilor.

„O abordare este identificarea și tratarea deficienței de vitamina D, în special la persoanele cu risc ridicat, cum ar fi persoanele în vârstă, pacienții cu comorbidități și rezidenții căminelor de bătrâni, care reprezintă principala populație țintă pentru COVID-19”, a declarat co-autorul studiului, José L. Hernández, de la Universitatea Cantabria din Santander, Spania.

Peste 80% dintre pacientii cu COVID-19 au lipsa de vitamina D

Tratamentul cu vitamina D ar trebui recomandat la pacienții cu COVID-19 cu niveluri scăzute de vitamina D care circulă în sânge, deoarece această abordare ar putea avea efecte benefice atât în ​​sistemul musculo-scheletal, cât și în sistemul imunitar.

Cercetătorii au descoperit că 82% din 216 de pacienți cu COVID-19 de la Spitalul Universitar Marches de Valdecilla aveau deficit de vitamina D, iar bărbații aveau niveluri mai scăzute de vitamina D decât femeile. Pacienții cu COVID-19 cu niveluri mai scăzute de vitamina D au avut, de asemenea, niveluri serice crescute de markeri inflamatori, cum ar fi feritina și dimerul D, potrivit MedicalXpress.

Adauga un comentariu