WoW!

Virus care distruge sistemul imunitar. Simptomele pot apărea după câţiva ani

Publicat: 19 ian. 2021
Doua persoane ale caror sisteme imunitare lupta cu un virus care distruge sistemul imunitar
HIV-ul nu distruge sistemul imunitar în câteva zile, precum coronavirusul, ci în câțiva ani

Tot vorbim de virusuri. Acum, cel mai căutat subiect pe Google este, fără îndoială, coronavirusul. Mai există însă unul la fel de periculos, de care nu scapi toată viaţa. Ca şi covidul, afectează foarte mult sistemul imunitar. Este vorba despre HIV. Prescurtarea vine de la denumirea virusul imunodeficienţei umane. Este un virus care distruge sistemul imunitar și ale cărui simptome își fac prezența târziu.

SIDA reprezintă un sistem de boli, ce apar după infectarea organismului cu HIV. Acesta din urmă atacă imunitatea, dar nu în câteva zile, ca la covid. Pot trece chiar şi 10 ani până când să apară primele simptome de SIDA.

HIV – Cum se depistează

Un simplu test de sânge îţi spune dacă ai sau nu HIV. În laborator nu se vede efectiv prezenţa virusului, ci prezenta anticorpilor pe care organismul îi dezvoltă ca să se apere. Ciudat este că poţi fi infectat cu HIV, dar anticorpii încă să nu se vadă la analiză. Acest lucru se întâmplă pentru că există o perioadă în care rezultatele nu sunt concludente. Ele depind extrem de mult de imunitatea „gazdei”. Spre exemplu, o persoană cu imunitate bună dezvoltă anticorpi în 3 luni. Cine are însă un sistem imunitar slăbit va avea anticorpi cam în 6 luni. Aceasta se numeşte, de fapt, „fereastra epidemiologică”. Bineînţeles, ambele persoane pot transmite mai departe virusul.

Simptome HIV – Cum se manifestă

Simptomele care apar nu alertează pe nimeni în mare măsură. Ele sunt similare cu cele de la o infecţie sau chiar şi de la o răceală. Cel mai adesea, apar sub formă de răceală banală, dureri musculare, greaţă, vărsături, oboseală, umflarea ganglionilor. Când se agravează, vorbim despre: ameţeli, oboseală cronică, scădere mare în greutate, afectări neurologice.

Cum se transmite HIV

Cele mai cunoscute căi de transmitere HIV sunt:

  • contact intim neprotejat (vaginal, anal, bucal);
  • transfuzia de sânge;
  • contact direct cu sângele unei persoane infectate;
  • utilizarea instrumentarului medical nesterilizat;
  • utilizarea obiectelor de igienă personală ale altor persoane (forfecuță de unghii, periuță de dinţi, aparat de ras, pensetă, aparat de epilat).

Cum NU se transmite virusul

Iată cum nu se transmite HIV:

  • îmbrăţişare;
  • sărut (în cazul în care persoana sănătoasă nu are răni prin care să intre în contact cu particulele de la persoana bolnavă);
  • înţepătură de insecte.
Comentarii
Adauga un comentariu