Prima pagină » Sanatate » Unde doare pancreasul-imagini. Cum se manifestă exacerbările pancreatitei

Unde doare pancreasul-imagini. Cum se manifestă exacerbările pancreatitei

11 nov. 2022, 15:30,
BZI.ro, în Sanatate

Multe persoane se întreabă unde doare pancreasul și caută răspunsul în imagini pe internet. Pancreasul are două funcții principale, endocrină adică produce în special insulină, și exocrină produce o serie de enzime necesare pentru digestie. Cea mai frecventă cauză a disfuncției exocrine pancreatice la adulți este alcoolismul, în timp ce la copii este fibroza chistică, o boală ereditară severă însoțită de infecții pulmonare grave.

Fibroza chistică trebuie suspectată la toți pacienții cu vârsta sub 40 de ani cu disfuncție exocrină inexplicabilă a pancreasului. Pancreatita cronică se prezintă cu dureri abdominale persistente sau episodice, adesea combinate cu diabet zaharat. Acestea se manifestă prin niveluri ridicate de glucoză în analizele de sânge. În cazul pancreatitei cronice, exacerbările pot alterna cu perioade de ameliorare sau boala poate fi însoțită de dureri persistente și tulburări de absorbție intestinală.

femeie care se tine de burta din cauza durerii provocate de pancreas

Retragerea alcoolului reduce durerea la aproximativ 50% dintre pacienți

Unde doare pancreasul-imagini. Cum poate fi ameliorată aceasta

În cazul unei leziuni ușoare sau moderate a pancreasului, durerea constantă este motivul pentru a merge la medic. Adesea, în acest stadiu al bolii, valorile anormale de laborator sunt detectate doar prin teste speciale, de exemplu, testul secreției. Afectarea extinsă a pancreasului duce la diaree, steatoree, adică excreție excesivă de grăsime în fecale și scădere în greutate.

În cazurile tipice, durerea este localizată în mijlocul abdomenului, „sub omoplat” și iradiază spre spate, dar poate fi mai pronunțată în zona subcostală dreaptă sau stângă. Durerea poate fi localizată în spate sau poate fi difuză.

femeie care tine mainele la nivelul abdomenului in zona pancreasului

Uneori, durerea este localizată în spatele sternului sau în lateral

Uneori, durerea este localizată în spatele sternului sau în lateral. De obicei, este severă, prelungită și profundă și nu dispare după ce mănânci sau iei antiacide. Este adesea mai accentuată după consumul de alcool sau după o masă grea, în special una grasă.

Adesea, durerea este atât de severă încât trebuie să se folosească analgezice narcotice. Greața, vărsăturile și flatulența sunt mai rare și sunt de obicei cauzate de o reacție la durere sau de utilizarea medicamentelor.

Cele mai fiabile metode de diagnostic. Cum poate fi trat deranjul

În cazul unei dureri abdominale prelungite, toți pacienții au nevoie de o ecografie sau de o tomografie computerizată pentru a exclude un chist pancreatic fals. Modificările ductale sunt adesea întâlnite în pancreatita cronică. Este bine să știi că nu a fost găsită nicio relație între intensitatea durerii și prezența îngustării sau a dilatării ductale. Însă, uneori durerea scade după ce se introduce un stent, o structură metalică care împiedică colapsul ductului.

grafica pancreas afectat

Adesea, durerea este atât de severă încât trebuie să se folosească analgezice narcotice

O metodă fiabilă de diagnosticare a tulburărilor digestive constă în detectarea în fecale a picăturilor de grăsime neutră și a cristalelor de acizi grași și a fibrelor musculare nedigerate. Un număr mare de fibre musculare în frotiul de scaun indică o digestie deficitară a proteinelor.

O radiografie abdominală poate arăta calcificări pancreatice, confirmând pancreatita cronică. O scanare cu ultrasunete poate arăta calcifieri, o creștere a dimensiunii pancreasului și o neregularitate a conturului pancreasului. O tomografie computerizată a abdomenului este, de asemenea, utilizată pentru a diagnostica pancreatita cronică. Pe lângă calcificările din pancreas, pancreatita cronică relevă o dilatare a canalului pancreatic și a canalelor biliare

Din moment ce cunoști unde doare pancreasul și ai văzut imagini cu localizarea disconfortului trebuie să știi și cum poate fi ameliorat deranjul. Retragerea alcoolului reduce durerea la aproximativ 50% dintre pacienți. Se utilizează, de asemenea, medicamente enzimatice, cum ar fi pancreatina. Toți pacienții cu pancreatită cronică cu durere persistentă au un risc destul de ridicat de dependență de medicamente, astfel încât trebuie utilizate numai analgezice non-narcotice.

grafica pancreas afectat

În cazul unei dureri abdominale prelungite, toți pacienții au nevoie de o ecografie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *