Medicamente

Unele medicamentele împotriva HIV ar putea fi folosite și pentru diabet

Publicat: 02 oct. 2020
masurare diabet
Un grup de medicamente folosite pentru tratarea HIV și a hepatitei B ar putea fi refăcut pentru a preveni diabetul de tip 2

Un grup de medicamente folosite pentru tratarea HIV și a hepatitei B ar putea fi refăcut pentru a preveni diabetul de tip 2, sugerează un nou studiu.

Cercetătorii au descoperit că pacienții care luau medicamentele aveau un risc cu 33% mai mic de a dezvolta diabet. Oamenii de știință spun că reducerea riscului are sens pe baza modului în care medicamentele funcționează și au observat că unul dintre medicamente, lamivudina, a îmbunătățit semnificativ sensibilitatea la insulină în probele de celule umane și într-un model de diabet la șoareci. În diabetul de tip 2, organismul își pierde capacitatea de a utiliza insulina, un hormon, pentru a controla efectiv glicemia.

„Faptul că efectul protector împotriva dezvoltării diabetului a fost reprodus în mai multe baze de date în studii din mai multe instituții sporește încrederea în rezultate”, a declarat cercetătorul Jayakrishna Ambati, de la Universitatea din Virginia School of Medicine.

Aproape 500 de milioane de oameni din întreaga lume au diabet zaharat – în principal diabet de tip 2 – și se așteaptă ca acest număr să crească în următorii ani. Aceasta are o povară extraordinară pentru sănătate, deoarece diabetul este asociat cu multe afecțiuni cronice, inclusiv boli de inimă, ateroscleroză (întărirea arterelor), leziuni ale nervilor, pierderea vederii și afectarea vindecării rănilor.

Unele medicamentele împotriva HIV ar putea fi folosite și pentru diabet

Urgența situației îi face pe oamenii de știință să caute cu disperare căi mai bune de prevenire și gestionare a diabetului. Pentru a determina dacă medicamentele cunoscute sub numele de inhibitori ai nucleozidelor de transcriptază inversă (INRT) ar putea ajuta, Ambati și colegii săi din mai multe instituții au analizat cinci baze de date care cuprind un grup divers de 128.861 de pacienți cu HIV-1 sau hepatită B. Baza principală de date consta în Veterans Health Administration, cel mai mare sistem integrat de sănătate din Statele Unite, și a fost revizuit din 2000 până în 2017.

Oamenii de știință au descoperit că pacienții care iau INRT aveau cu 30% mai puține șanse de a dezvolta diabet. Pe baza analizei lor, cercetătorii prezic că există șanse de 95% ca medicamentele să reducă riscul de diabet cu 29% într-un studiu clinic.

Pentru a înțelege mai bine concluziile, cercetătorii au examinat efectul lamivudinei și al altor două medicamente din clasă în probele de celule umane. Toate cele trei s-au dovedit benefice, determinându-i pe oamenii de știință să concluzioneze că clasa în ansamblu este probabil utilă în prevenirea diabetului. În special, cercetarea a identificat o legătură între diabet și dereglarea inflammasomului, legată anterior atât de boala Alzheimer, cât și de degenerescența maculară.

Scara larga a acestor date clinice si marimea efectului protector ofera dovezi ca inhibitia inflammasomului la om este benefica, a spus Ambati.

„Sperăm că studiile clinice prospective vor stabili că inhibitorii inflammasomilor cunoscuți sub numele de Kamuvudine, care sunt derivați mai puțin toxici ai INRT, vor fi eficienți nu numai în diabet, ci și în degenerescența maculară și boala Alzheimer.”

Adauga un comentariu