Prima pagină » International » Uniunea Europeană a autorizat scăderea preţului la electricitate în Spania şi Portugalia

Uniunea Europeană a autorizat scăderea preţului la electricitate în Spania şi Portugalia

27 apr. 2022, 09:51,
în International

Primele ţări care au semnat un acord pentru scăderea preţului la electricitate cu Comisia Europeană sunt Spania şi Portugalia. Acestea au semnat marţi, 26 aprilie, în virtutea unei derogări care le va permite celor două state să disocieze preţul electricităţii de cel al gazelor naturale.

scăderea preţului la electricitate, steagul Uniunii Europene

Teresa Ribera a precizat că acest acord, care va urma să intre în vigoare în zilele următoare, va putea permite „extinderea protecţiei consumatorilor spanioli şi portughezi care au un nivel mai ridicat de expunere pe evoluţia pieţei angro”

S-a aprobat scăderea preţului la electricitate în Spania şi Portugalia

Acordul pentru scăderea preţului la electricitate în Spania şi Portugalia a fost anunţat de către ministrul spaniol al Tranzacţiei Ecologice, Teresa Ribera, cu prilejul unei conferinţe de presă organizată la Bruxelles împreună cu omologul portughez, José Duarte Cordeiro.

Teresa Ribera a precizat că acest acord, care va urma să intre în vigoare în zilele următoare, va putea permite „extinderea protecţiei consumatorilor spanioli şi portughezi care au un nivel mai ridicat de expunere pe evoluţia pieţei angro”.

Având în vedere că preţul gazelor naturale utilizate la producţia de electricitate şi facturile la energie sunt deosebit de ridicate în Spania şi Portugalia, Uniunea Europeană a autorizată încă de la sfârşitul lunii martie ca cele două ţări să adopte aceste” măsuri excepţionale”.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a precizat la rândul său ca această măsură a fost validată de executivul comunitar „ţinând cont de situaţia particulară” a celor două ţări care au „pachete energetice compuse în principal din energii regenerabile şi ţinând cont de faptul că există foarte puţine interconexiuni cu piaţa europeană”.

De asemenea, amintim că Europa este epicentrul unei crize energetice care a început încă de anul trecut, când eliminarea restricţiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19 a generat o cerere mare de energie într-un moment în care stocurile de gaze naturale erau la un nivel redus. Astfel, preţurile de referinţă au crescut semnificativ spre deosebire de anul trecut, ceea ce a pus presiuni asupra consumatorilor şi companiilor.

Acordul validat marţi, 26 aprilie, de Bruxelles, după o lună de discuţii, va permite „disocierea modului de stabilire a preţului electricităţii de cel la gaze” şi va putea fi aplicat „pentru o perioadă de 12 luni”, a precizat ministrul José Duarte Cordeiro.

scăderea preţului la electricitate, barbat ce tie in mana un bec aprins

În acest sens, într-o primă etapă, preţul gazelor naturale utilizate în producţia de electricitate va fi plafonat la 40 de euro pentru un Megawat-oră

Creştere puternică a costului energiei în Spania şi Portugalia

În acest sens, într-o primă etapă, preţul gazelor naturale utilizate în producţia de electricitate va fi plafonat la 40 de euro pentru un Megawat-oră, obiectivul fiind ajungerea la o medie de 50 de euro pentru un Megawat-oră în următoarele 12 luni.

„Dacă preţurile vor rămâne foarte ridicate, economiile obţinute vor fi foarte importante”, a insistat ministrul portughez Cordeiro

Având în vedere că în prezent, pe piaţa angro preţul gazelor naturale evoluează în jurul valorii de 90 de euro pentru un Megawat pe oră, costul energiei a cunoscut o creştere puternică în ultimele luni şi în Spania şi Portugalia. Ajungându-se astfel, din cauza regulilor de pe piaţa europeană de electricitate ca producătorii să îşi vândă energia la preţul pentru tehnologia cea mai scumpă.

În acest context, autorităţile de la Madrid şi Lisabona au pornit o luptă împotriva acestui sistem, pe care îl consideră neadaptat la realitatea energetică din peninsula iberică, însă multe ţări europene sunt ostile la utilizarea unei astfel de reforme, de teama impactului pe care l-ar avea asupra concurenţei în interiorul UE.

De altfel, într-o altă ordine de idei, premierul României, Nicolae Ciucă a transmis faptul că o Ordonanţă în ceea ce priveşte plafonarea preturilor la energie va fi implementată în curând.

Amintim, primele ţări care au semnat un acord pentru scăderea preţului la electricitate cu Comisia Europeană sunt Spania şi Portugalia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`