Eveniment-Social

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași înființează o extensiune la Botoșani

Publicat: 28 aug. 2020
UAIC Iași
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), prima instituție modernă de învățământ superior a României,  urmărește diversificarea ofertei educaționale prin înființarea unor noi extensiuni și dezvoltarea activității în cadrul extensiunilor existente, prin autorizarea și acreditarea de noi programe de studii de licență și de master.

Astfel, pe lângă extensiunile care funcționează din anul universitar 2010-2011 la Bălți, din anul 2016-2017 la Chișinău și din 1997 la Piatra-Neamț, UAIC intenționează să își dezvolte activitatea didactică și la Botoșani, având în vedere potențialul intelectual și științific, dar și numărul destul de mare al studenților din acest județ care urmează o formă de învățământ la Universitatea din Iași (aproximativ 13% din totalul studenților înmatriculați).

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași înființează o extensiune la Botoșani

În urma consultărilor avute de conducerea UAIC cu decanii celor mai solicitate facultăți în rândul absolvenților de liceu s-a decis, ca pentru început, programele de licență propuse să funcționeze la Extensiunea de la Botoșani a UAIC, la forma de învățământ cu frecvență, să fie următoarele:

Administraţie publică, Finanţe şi bănci și Contabilitate şi informatică de gestiune – Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor;

Drept – Facultatea de Drept;

Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar și Psihologie – Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei;

Asistenţă socială și Comunicare şi relaţii publice – Facultatea de Filosofie şi Şiinţe Social-Politice;

Limba şi literatura română și Limba şi literatura engleză – Facultatea de Litere;

Informatică – Facultatea de Informatică.

Peste 800 de studenți

În cadrul acestor programe ar putea fi școlarizați, începând cu anul universitar 2021-2022, după ce se va finaliza procesul de autorizare și acreditare, un număr de 825 de studenți.

De asemenea, la Centrul de studii universitare de la Piatra-Neamț, unde au fost școlarizați până în prezent peste 5200 de studenți, se urmărește ca pe lângă programele existente să funcționeze, conform procedurilor de  autorizare și, ulterior,  de acreditare, un master cu diplomă dublă în domeniul turistic și hotelier, în parteneriat cu o universitate din Franța.

Conducerea Executivă a Universitatății „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a purtat discuții cu autoritățile publice  locale din cele două județe, respectiv cu reprezentanți ai Primăriei și ai Consiliului Județean Botoșani, precum și cu reprezentanți ai Consiliului Județean Neamț și a transmis scrisori de informare, solicitând sprijin instituțional și logistic.

Scopul acestor demersuri este acela de a dezvolta parteneriatul cu administrațiile locale din cadrul regiunii nord-est,  în beneficiul  tinerilor care vor putea avea acces mai facil la programele de studii ale UAIC, urmărind în exclusivitate interesul educațional, delimitându-se net de acțiunile politice.

Trei posibile scenarii pentru începerea noului an universitar 2020-2021

Prof. univ. dr. Tudorel Toader, rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, a transmis trei posibile scenarii pentru începerea noului an universitar 2020-2021. Un prim scenariu transmis de acesta este acela de a menține învățământului on-line. Rectorul Toader a precizat că specialiștii în educație arată cum învățământul on-line afectează substanța actului educativ, fiind lipsit de latura formativă.

„Un al doilea scenariu este cel al revenirii la normalitate, la învățământul față în față. Această decizie ar reprezenta varianta preferabilă, greu însă de sperat că va fi realizată. Și nu în ultimul rând, varianta mixtă, cu revenirea progresivă spre normalitate. Acest scenariu este posibil doar cu respectarea reglementărilor legale, a normelor de igienă și de distanțare fizică, profesorul să desfășoare activitățile didactice normale, iar studenții care nu se încadrează în capacitatea amfiteatrului ori a sălii de seminar, prin rotație, să participe on-line, din alte amfiteatre, din biblioteci ori din alt loc adecvat. La acest moment, cred în varianta mixtă!”, a transmis prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași despre reluarea cursurilor în marile universități.

Comentarii
  • E foarte bine ca si la Boston va fi universitate, mediu academic, etc. Astfel, bostoniencele vor fi licentiate si in domenii intelectuale. Cele care pot,desigur.

  • Bravo Tudorele ! Acum se vede unde se duc cele meleoane de dulari din conturile uaic. Sa se face si la Bostonsani si la Flamanzi, drept, litere…De ce sa faceti internet si laptopuri pentru asistenti si profi sau, Doamne fereste, pentru studenti? De ce sa creati o platforma pentru a da examene on-line? Sa ramana asa, ca acum in sesiunea din septembrie, fiecare pe contul lui. Si cand te gandesti ca sunt profi, confi, lectorasi si asitenti care efectiv nu stiu SA PORNEASCA UN CALCULATOR!! Pe verificatelea, daramite sa acceseze un word, un zoom? Si cand le iei studiile si cartile la rasfoit vezi ca nici macar ei insisi nu si le-au plagiat, pentru ca nu stiu, ci tot altii…mai destepti decat ei, desigur. De compatimit !

Adauga un comentariu