Eveniment-Social

Variante pentru reluarea anului universitar la Iași! Ce decizii pregătesc cei 5 rectori din marile universități pentru cei aproximativ 45.000 de studenți (EXCLUSIV)

Publicat: 21 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Variante pentru reluarea anului universitar la Iași Ce decizii pregătesc cei 5 rectori din marile universități pentru cei aproximativ 45.000 de studenți EXCLUSIV
Cei 5 rectori care conduc marile universități de stat din Iași pregătesc scenarii pentru reluarea cursurilor de către studenți

Pregătiri pentru reluarea cursurilor universitare la Iași! Toți cei 5 rectori din marile universități analizează variante pentru pregătirea anului academic. Reporterii Cotidianului BZI i-au interpelat, în exclusivitate, pe aceștia în legătură cu ce decizii vor lua. Foarte probabil, cea mai sigură variantă este una mixtă, anume parțial activitate on-line, respectiv parțial față în față. De precizat că, din toamnă, în Capitala Moldovei urmează să ajungă peste 30.000 mii de studenți dintre care 20.000 ar locui în căminele din marile campusuri universitare

Cei 5 rectori din marile universități analizează variante pentru pregătirea anului academic. Din răspunsurile oferite reporterilor Cotidianului BZI de către aceștia, cea mai plauzibilă posibilitate de începere a cursurilor în noul an academic este una mixtă, anume parțial activitate on-line, respectiv parțial față în față.

„Luni, 24 august 2020, vom avea o ședință a Consiliului de Administrație (CA) al Universității noastre în cadrul căreia vom lua o decizie legată de reluarea cursurilor. Cel mai probabil, vom apela la o soluție mixtă, anume cursuri on-line pentru o parte din studenți, iar pentru cealaltă parte față în față”, a precizat și prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță, rectorul Universității Naționale de Arte „George Enescu” (UNAGE) Iași.

La Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, rectorul prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu va avea o ședință, tot la începutul lunii septembrie, pentru a se lua o decizie cu privire la modalitatea de reluare a cursurilor. De precizat că, Agronomia este instituția de învățământ superior din Iași unde activitatea ar trebui să înceapă pe 15 septembrie, cu practica studenților, față de celelalte universități care încep cursurile la 1 octombrie.

„Eu sunt adeptul reluării cursurilor, asta în formă fizică, deoarece până acum, on-line, nu prea a fost școală ceea ce s-a întâmplat!”, a punctat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval

Mai departe, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice (TUIAȘI) „Gheorghe Asachi” din Iași, face o analiză amplă legată de această situație. În viziunea sa ar trebui ca anul academic să înceapă în mod normal, cu prezență fizică la cursuri.

„Am văzut proiectul de Ordonanță ce face referire la normele privind reluarea anului școlar și universitar. Deja, am avut o intervenție on-line în cadrul Consiliului Național al Rectorilor (CNR) în care mi-am exprimat o poziție pe acest plan. O parte dintre colegii rectori mi-au dat dreptate. Eu sunt adeptul reluării cursurilor, asta în formă fizică, deoarece până acum, on-line, nu prea a fost școală ceea ce s-a întâmplat!”, a punctat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași.

O variantă este ca Direcția de Sănătate Publică să aibă responsabilitatea totală, legată de modul în care poate începe anul universitar

Rectorul Politehnicii din Iași, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, arată că, în acest context, OrdonaNța legată de normele privind reluarea cursurilor nu face precizări clare privind normele și luarea deciziilor.

„O variantă este ca Direcția de Sănătate Publică să aibă responsabilitatea în acest caz. Asta ar însemna, doar la noi, să vină și să verifice cele 160 programe de studii, traseele studenților și ale profesorilor, spațiile și tot ceea ce ține de siguranța sanitară. E ceva infernal și dificil de făcut. Apoi, când e vorba de a lua o decizie, prin lege, trebuie consultat și Senatul Universității”, declară prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rector de la Universitatea Tehnică din Iași.

„Vor veni 10.000 mii de studenți în Campusul Studențesc «Tudor Vladimirescu» și nu poți controla dacă toți respectă regulile”, avertizează rectorul Dan Cașcaval

De asemenea, universitarul arată că în acest sens, la începutul lunii septembrie, va convoca o ședință cu președintele Senatului la care va fi prezent și Consiliul de Administrație (CA). Totul pentru a vedea ce se va stabili legat de începerea noului an academic.

„Repet, decizia mea ar fi cea a reluării cursurilor față în față. Vom pune la dispoziția studenților tot ceea ce înseamnă asigurarea condițiilor de igienă. Totuși, vor veni 10.000 mii de studenți în Campusul Studențesc Tudor Vladimirescu și nu poți controla dacă toți respectă regulile! Nu se poate ca un student să stea singur într-o cameră, majoritatea căminelor din cele 21 ale noastre din Tudor au toalete comune. E imposibil să faci astfel încât să se păstreze distanțarea, să asiguri anumite trasee… Peste toate acestea, e o variantă ca primul semestu din noul an universitar să aibă loc on-line și, în cel de-al II-lea să se vină fizic la cursuri pentru a se derula tot ceea ce ține de activitatea didactică practică”, a conchis profesorul Dan Cașcaval, unul dintre cei 5 rectori din Iași. În acest context, la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa”, la începutul lunii septembrie și după reluarea activității universitare, rectorul prof. univ. dr. Viorel Scripcariu va avea o întâlnire cu conducerea Senatului academic pentru a lua o decizie în acest sens.

„În luna septembrie, având în vedere că o decizie privind reluarea cursurilor la UMF Iași trebuie luată prin consultare cu Senatul universitar, rectorul va avea o ședință comună în acest sens. Se va decize atunci care dintre cele 3 scenarii vor fi luate legat de reluarea cursurilor”, a precizat Ivona Burduja, purtătorul de cuvânt al Universității de Medicină și Farmacie din Iași.

Prof. univ. dr. Tudorel Toader, rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a transmis trei posibile scenarii pentru începerea noului an universitar 2020-2021

Prof. univ. dr. Tudorel Toader, rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, a transmis trei posibile scenarii pentru începerea noului an universitar 2020-2021. Un prim scenariu transmis de acesta este acela de a menține învățământului on-line. Rectorul Toader a precizat că specialiștii în educație arată cum învățământul on-line afectează substanța actului educativ, fiind lipsit de latura formativă.

„Un al doilea scenariu este cel al revenirii la normalitate, la învățământul față în față. Această decizie ar reprezenta varianta preferabilă, greu însă de sperat că va fi realizată. Și nu în ultimul rând, varianta mixtă, cu revenirea progresivă spre normalitate. Acest scenariu este posibil doar cu respectarea reglementărilor legale, a normelor de igienă și de distanțare fizică, profesorul să desfășoare activitățile didactice normale, iar studenții care nu se încadrează în capacitatea amfiteatrului ori a sălii de seminar, prin rotație, să participe on-line, din alte amfiteatre, din biblioteci ori din alt loc adecvat. La acest moment, cred în varianta mixtă!”, a transmis prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași despre reluarea cursurilor în marile universități.

Care sunt cele 3 scenarii pentru începerea noului an școlar lansate de Ministerul Educației

Cele 3 scenarii, pentru începerea noului an școlar, elaborate de Ministerul Educației sunt: Scenariul 1, denumit verde, presupune că este mai puțin de o persoană infectată la mia de locuitori înregistrată în ultimele două săptămâni. În acest caz, toți elevii vin la cursuri. Scenariul 2, denumit galben, presupune că există între 1 și 3 persoane infectate la mia de locuitori înregistrate în ultimele două săptămâni. În acest caz, o parte din elevi vin la cursuri, iar alții vor participa la cele on-line. Scenariul 3, denumit roșu, presupune că există mai mult de trei persoane infectate la mia de locuitori raportate în ultimele două săptămâni. În acest caz nu se vine la școală, iar cursurile se desfășoară on-line. Deciziile, legate de aceste reguli pentru începerea noului an școlar și universitar vor fi luate la nivel local pentru fiecare școală în parte de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

Masca, obligatorie pentru elevi și profesori

Elevii și personalul didactic/didactic auxiliar/nedidactic, studenții, profesorii universitari, cercetătorii și personalul administrativ vor purta masca atât în timpul orelor de curs, cât și în timpul recreației, atunci când se află în interiorul unității de învățământ. Potrivit proiectului de Ordin de Ministru, se va asigura decalarea pauzelor, astfel încât să fie limitat numărul de persoane prezente în grupurile sanitare și în curtea școlii. Va fi gestionat fluxul de elevi și studenți care merg la toaletă.

Consumul de produse alimentare se va realiza cu precauție. Se recomandă intrarea eșalonata la intervale orare stabilite în funcție de zone sau de clădiri (etaj, aripă etc.). Este recomandată intrarea prin mai multe uși de acces pentru a reduce fluxul de elevi și studenți. Elevii și studenții vor fi instruiți să nu interacționeze fizic (nu se vor îmbrățișa, nu își vor atinge reciproc mâinile și nu vor sta aproape unul de celălalt). Nu vor fi practicate jocuri de contact sau cu mingea, nici activități care implică schimbul de obiecte.

Adauga un comentariu