Eveniment-Social

Universitatea „Cuza” din Iași, în cel mai nou clasament al Ministerului Educației și al Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior

Publicat: 02 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Universitatea Cuza din Iași în cel mai nou clasament al Ministerului Educației și al Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior
Universitatea "Cuza" din Iași, în cel mai nou clasament al Ministerului Educației și al Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior

Ministerul Educației și Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior a clasificat Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași pe plan național. Instituția a intrat în categoria unităților de învățământ superior de cercetare avansată și educație, confirmând excelența programelor de cercetare și de studiu derulate în cadrul acestei instituții. Ierarhizarea a avut loc în cadrul proiectului „Îmbunătățirea politicilor publice în învățământul superior și creșterea calității reglementărilor prin actualizarea standardelor de calitate”

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași a fost clasificată din nou, de Ministerul Educației și Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), ca universitate de cercetare avansată și educație, confirmând excelența programelor de cercetare și de studiu derulate în cadrul acestei instituții.

Clasificarea instituțiilor de învățământ superior din România și ierarhizarea programelor de studii de licență s-au realizat în cadrul proiectului „Îmbunătățirea politicilor publice în învățământul superior și creșterea calității reglementărilor prin actualizarea standardelor de calitate”.

Clasificarea a avut la bază 6 domenii fundamentale

Această clasificare a Universității „Cuza” a avut la bază 6 domenii fundamentale: Matematică și Științe ale naturii, Științe inginerești, Științe biologice și biomedicale, Științe sociale, Științe umaniste și Știința sportului, Educație fizică și Arte.

Indicatorii utilizați în implementarea clasificării universităților au fost următorii: ponderea studenților doctoranzi; mobilitatea externă a personalului didactic și internaționalizarea ofertei universitare; capacitatea de conducere de doctorat; repartiția veniturilor din și pentru cercetare științifică / creație artistică / performanță sportivă; rezultatele cercetării-dezvoltării-inovării prin proiecte; rezultatele cercetării prin publicații; rezultatele implicării sociale a universității; rezultatele transferului de cunoaștere prin brevete; poziționarea universității în clasamentele internaționale; materiale didactice realizate și utilizate în procesul de predare-învățare; gradul de diversitate și de dezvoltare a ofertei universitare; scorul de îndeplinire a punctajului minim de titularizare pe post / domeniul fundamental; inovarea și performanța academică a studenților/ domeniul fundamental; satisfacția studenților / absolvenților.

Datele folosite la realizarea clasificării înstituțiilor de învățământ superior din România au vizat 67 de universități, pentru perioada 2016-2021.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, inclusă într-un top internațional pe o poziție importantă

Pe de altă parte, în cel mai nou ranking internațional, Times Higher Education World University Rankings by Subject 2022, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași este inclusă pe o poziție importantă. Astfel, din totalul de 870 de universități din lume incluse în acest ranking, din România sunt: Academia de Studii Economice București – pe locurile 401-500, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (601+), respectiv Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (601+). În acest top internațional au fost incluse 870 de universități din toată lumea.

Pe de altă parte, la domeniul „Afaceri și Economie”, 3 universități românești fac parte din clasament, toate în ultimul sfert din totalul de 795 de instituții internaționale incluse în ranking. Acestea sunt, în ordine alfabetică (după denumirea lor în engleză): Universitatea „Al.I. Cuza” din Iași (601+), Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (601+) și ASE Bucharest (601+). La nivel global, rankingul pentru acest domeniu este condus de Massachusetts Institute of Technology, Stanford University și University of Cambridge.

Adauga un comentariu