Eveniment-Social

Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMV) a găzduit semnarea unui protocol de dezvoltare a industriei aerospatiale românești

Publicat: 03 sept. 2020
Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMV) a găzduit semnarea unui protocol de dezvoltare a industriei aerospatiale românești

Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMV) a găzduit semnarea unui protocol de dezvoltare a industriei aerospatiale românești în marja evenimentului Black Sea and Balkan Forum 2020

În prezența Ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a Ambasadorului Statelor Unite la București, E.S. Adrian Zuckerman și Ambasadorului Poloniei la București, E.S. Maciej Lang, a fost semnat un protocol de colaborare către Janusz Zakręcki, Președinte și Director General PZL Mielec, o companie din grupul Lockheed Martin și Vasile Boicu, Directorul General ROMAERO.

„Suntem onorați că am găzduit semnarea acestui protocol ce deschide drumul pentru dezvoltarea industriei aeronautice românești. Semnarea s-a realizat în marja evenimentului Black Sea and Balkan Forum 2020, organizat de New Strategy Center, în parteneriat cu USAMV București. USAMV a asigurat organizarea evenimentului, în spațiu deschis, cu respectarea tuturor protocoalelor de rigoare. Avem încredere că proiectul semnat astăzi va genera beneficii majore pentru dezvoltarea economiei, industriei și cercetării românești, cu importante implicații în crearea de locuri de muncă specializate care vor putea aduce prestigiu și plus valoare în societatea românească.” a declarat Sorin Mihai Cîmpeanu, Rectorul USAMV București.

 

Astfel, România va avea oportunitatea de a dezvolta un Centru de Echipare și Întreținere a elicopterelor civile și militare Black Hawk®, conform unui Memorandum de Înțelegere semnat astăzi la București, contribuind la dezvoltarea industriei aerospațiale românești, cu un impact economic semnificativ la nivel regional.

Producătorul de elicoptere Black Hawk, PZL Mielec, parte a grupului Lockheed Martin și una dintre cele mai importante companii din industria aerospațială din Polonia, vor colabora cu ROMAERO pentru a dezvolta planul centrului de mentenanță din București. Acesta va deveni baza operațiunilor prin care ROMAERO ar putea deservi viitoarea flotă de elicoptere multi-rol Black Hawk, achiziționate de guvernul României, dar și aparținând altor operatori, pentru misiuni civile și militare.

În continuarea acordului semnat între Sikorsky, parte a grupului Lockheed Martin, și ROMAERO, noul Memorandum de Înțelegere reiterează angajamentul de a crea locuri de muncă pentru specialiști cu înaltă calificare, programe educaționale bazate pe tehnologie, oportunități de cercetare și dezvoltare și beneficii pentru mai multe sectoare ale industriei românești. De asemenea, noul acord ar putea conduce la executarea de către ROMAERO a operațiunilor de personalizare și modernizare a elicopterelor Black Hawk operate în România și, ulterior, în Europa Centrală și de Est.

 

“Mă bucur să văd că acest Memorandum de Înțelegere creează condițiile pentru a pune în aplicare două parteneriate strategice pe care România le are cu SUA și cu Polonia. Această potențială cooperare regională, prevăzută de Memorandumul de Înțelegere, va oferi României puterea economică, gândirea pe termen lung. Am apreciat, de asemenea, invitația ROMAERO către industria aeronautică românească și presupun că domnul director general s-a referit la IAR Brașov, se va referi în continuare și la Avioane Craiova și la Aerostar Bacău și la toate companiile și institutele de cercetare din domeniu, pentru că-mi doresc ca sub umbrela Lockheed Martin să creăm un pol de dezvoltare în cadrul industriei aeronautice românești”, a declarat Virgil Popescu, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

„Semnăturile date astăzi semnifică încredere, iar companiile americane și românești își pun în joc prestigiul pentru a îndeplini o promisiune.”, a spus ambasadorul Statelor Unite la București, E.S. Adrian Zuckerman, prezent la ceremonia de semnare a Memorandumului de Înțelegere.

Ambasadorul Poloniei la București, E.S. Maciej Lang, a reafirmat deschiderea țării sale pentru dezvoltarea de proiecte comune, româno-poloneze: „Polonia este profund interesată de proiecte comune cu România în domeniul industriei de apărare, ca parte a parteneriatului nostru strategic. Acordul semnat astăzi între PZL Mielec și ROMAERO deschide drumul pentru o cooperare de lungă durată.”

“ROMAERO este onorată să colaboreze cu PZL Mielec, în contextul angajamentului României de a-și consolida capacitățile de interoperabilitate civilă și militară în Uniunea Europeană și pe flancul estic al NATO. Experiența noastră de 100 de ani în aeronautică și relația strânsă de colaborare cu celelalte companii românești din industrie ne vor ajuta să reunim forța de muncă națională calificată, infrastructura educațională și facilitățile disponibile, creând astfel premisele revigorării tuturor companiilor din industria românească de elicoptere. ”, a declarat Vasile Boicu, Directorul General ROMAERO.

 

—————

Despre Universitatea de Stiințe Agronomice și Medicină Veterinară din București

Universitatea de Științe Agronomice şi Medicină Veterinară din București (USAMV) este o instituție de învățământ superior şi cercetare acreditată, pol de excelență al învățământului universitar de specialitate, transformată constant și consistent pe parcursul celor 168 de ani de existență. USAMV Bucuresti are peste 10.000 de studenti, fiind definită ca “o universitate pentru viață și agricultură prin educație și cercetare de înaltă calitate” (“Agriculture for Life, Life for Agriculture”), USAMV București are în vedere patru direcții strategice de dezvoltare în contextul actual: învățământ de calitate (cu accent pe abilități practice, urmărite de angajatori), cercetare avansată, internaționalizare și parteneriat cu mediul de afaceri.

 

Despre Lockheed Martin

Cu sediul în Bethesda, Maryland, Lockheed Martin este o companie internațională din industria aerospațială și de securitate, cu aproximativ 100.000 angajați în întreaga lume, specializată în cercetarea, proiectarea, dezvoltarea, producția, integrarea și întreținerea de sisteme, produse și servicii tehnologice avansate.

Despre ROMAERO

ROMAERO este cea mai mare companie de stat din industria aerospațială și de apărare românească. Compania își desfășoară activitatea în două domenii economice: servicii de întreținere și reparații pentru aeronave de transport civile și militare și, respectiv, producție industrială de aerostructuri și componente ale acestora. Cu o experiență de un secol în industrie, peste 900 de angajați cu înaltă calificare și un potențial semnificativ de dezvoltare, ROMAERO deține capabilitățile necesare pentru a participa cu succes la importante programe în domeniul aerospațial și al apărării, la nivel național și global.

Adauga un comentariu