Titlurile zilei

V-ați gândit vreodată ce se întâmplă cu veșmintele Sfintei după pelerinaj? În anii trecuți au ajuns în Statele Unite ale Americii. Minim doi ani au de așteptat cei care le doresc – FOTO

Publicat: 17 oct. 2023
_____ Vizualizări 3 Comentarii
V-ați gândit vreodată ce se întâmplă cu veșmintele Sfintei după pelerinaj În anii trecuți au ajuns în Statele Unite ale Americii. Minim doi ani au de așteptat cei care le doresc - FOTO
Veșmintele Sfintei Cuvioasa Parascheva sunt donate parohiilor atât din țară cât și din România

Schimbarea veșmintelor Sfintei Cuvioasa Parascheva are loc în cinci perioade ale anului, după o ceremonie bine stabilită. După aceasta sunt donate parohiilor doritoare, care sunt înscrise pe o listă de așteptare ce se întinde pe câțiva ani de zile, ce la momentul actual are o durată de doi ani

Numeroase veșminte ale Cuvioasei Parascheva au fost donate bisericilor din România și de peste hotare. Printre parohiile românești din străinătate în care au ajuns se numără Serbia, Grecia, Elveția, Republica Moldova. Cel mai departe au fost trimise la bisericile românești din Statele Unite ale Americii și în Canada.

Parohiile românești așteaptă câte doi ani pentru a primi cadou veșmintele Sfintei Cuvioasa Parascheva

o poză cu Sf Cuvioasa Parascheva
Există o listă de așteptare de doi ani pentru aceste veșminte

Schimbarea veșmintelor Sfintei Parascheva are loc de cinci ori pe an, după o ceremonie bine stabilită la care participă doar câțiva dintre preoții slujitori ai Catedralei Mitropolitane din Iași. Pe toată durata desfășurării ritualului, biserica este închisă și nimeni din exterior nu are acces la acest eveniment deosebit. Ritualul are loc seara, după terminarea programului religios în Catedrală, în general după ora 22.00.

Începând cu anul 2008, veșmintele sunt donate parohiilor doritoare, atât din România, cât și din străinătate. Pentru a le primi, bisericile se înscriu pe o listă de așteptare care se întinde pe ani de zile. În momentul actual, aceasta are o durată de doi ani de zile, astfel că veșmintele care au fost schimbate în 2023 sunt donate parohiilor care s-au înscris în urmă cu doi ani.

Este necesară îndeplinirea anumitor condiții pentru obținerea veșmintelor, cum ar fi primirea binecuvântării ierarhului din locul unde acestea vor ajunge, dar și un număr de semnături ale credincioșilor.

„De cinci ori pe an sunt schimbate veșmintele Sfintei Cuvioasa Parascheva, dar nu vorbim despre veșmântul care este pecetluit de pe vremea domnitorului Vasile Lupu, care este cu sigiliu, ci despre veșmântul care o acoperă. După ce este schimbat, acesta este donat parohiilor care solicită, atât din țară, cât și din străinătate. Lista este destul de lungă încât este o perioadă de așteptare de ani de zile.

În ordinea în care s-au înscris se donează veșmintele. Este nevoie de un dosar pentru asta, sunt necesare un număr de semnături ale credincioșilor și trebuie și binecuvântarea ierarhului locului. Veșmintele care au fost schimbate anul acesta vor ajunge la parohiile care au făcut cerere, probabil, în urmă cu doi ani”, declară Lucian Apopei, director de comunicare al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Veșmintele Sfintei au ajuns până în Statele Unite ale Americii

o poză cu Lucian Apopei
În anii trecuți, veșmintele au ajuns în Statele Unite ale Americii

În luna noiembrie a anului 2006, Mănăstirea Eghina din Grecia a primit, în semn de recunoștință pentru aducerea la Iași a moaștelor Sfântului Ierarh Nectarie, un veșmânt al Sfintei Cuvioase Parascheva.

Începând cu anul 2008, veșmintele sunt donate bisericilor doritoare. În acel an, acestea au ajuns în 14 parohii, atât din România, cât și în străinătate. Printre parohii se numără Mănăstirea „Sfântul Arhanghel Gavriile” Pikovac, Episcopia de Niș (Serbia), Parohia „Sfântul Pantelimon” Polihini, Mitropolia de Neapoleos și Stavroupoleos (Grecia), Parohia Bistrița-Veliko Laole, Episcopia de Braniceva și Pojarevaț (Serbia).

„Veșmintele sunt donate încă din anul 2008, iar acestea ajung atât la parohiile din țară, cât și cele românești din străinătate. Cel mai departe au fost trimise la parohiile românești din Statele Unite ale Americii și în Canada”, adaugă Lucian Apopei, director de comunicare al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în legătură cu veșmintele Sfintei Cuvioasa Parascheva.

Comentarii
Adauga un comentariu