Vaccinul împotriva variolei maimuței va ajunge în România, după ce mai multe țări au semnalat cazuri de infectare cu flagel. Ministrul a punctat faptul că România a comandat maxim 1.000 de vaccinuri care vor fi pentru prevenție.
Vă aducem aminte faptul că variola maimuței a apărut în Europa și Canada, iar modul în care se transmite a suferit modificări. Specialiștii au menţionat că multe cazuri sunt de la persoane care nu au avut contact cu țări din Africa.
În România o să ajungă vaccinul împotriva variolei maimuței
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății a explica că în România o să ajungă vaccinul împotriva variolei maimuței.La nivel de Uniune Europeană se pregătește achiziționarea vaccinului împotriva variolei. Rafila precizează că stocurile cumpărate de România sunt pentru prevenție:
„Trebuie să existe o supraveghere serioasă a acestei probleme. O facem! Mai mult, prin mecanismul european de coordonare în cazul unor urgenţe epidemiologice HERA, vom tatona opţiunile pentru a avea o anumită cantitate de vaccin care să fie eventual administrabil contacţilor unei persoane care este diagnosticată cu această boală”, a comunicat, duminică, Alexandru Rafila, potrivit „Adevărul”.
Ministrul a precizat că țara va cumpăra cantități mici de doze, maxim 1.000. Rafila a subliniat faptul că în cazul variolei maimuței nu există o transmisie similiară cu coronavirus. În aceste momente România nu a raportat niciun caz de variolă a maimuței. În Grecia nu există momentan un caz confirmat. Totuși, un român care se afla în vacanță a fost primul suspect de infectare cu virusul african. După mai multe analize, medicii au constat că bărbatul are o varicelă normală.
Variola maimuței a apărut în Europa, iar mai multe state au introdus carantina
Primele cazuri de variolă maimuței au fost semnalate în țări precum Grecia, Marea Britanie sau Franța. Modul în care boala se propagă este în principal prin raportul sexual neprotejat. Specialiștii au menţionat că ceea ce este curios este faptul că boala a apărut la persoane care nu aveau istoric de călătorie în Africa. Din alte considerente, Belgia a introdus carantina obligatorie pentru persoanele care sunt infectate cu virusul. Statul belgian a transmis că persoanele în cauză trebuie să stea 21 de zile în izolare. De la apariția virusului în Europa au fost raportate peste 100 de cazuri în Marea Britanie, Spania, Portugalia, Germania, Belgia, Franța, Suedia, Italia, Elveția.
Specialiștii români au transmis unele informații despre virusul care îngrijorează lumea medicală. Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași a transmis pentru bzi.ro faptul că lumea nu trebuie să se panicheze pentru că boala se transmite doar după contact prelungit cu o persoană infectată:
Cu toate că numărul cazurilor de ”variolă maimuței ” a crescut în lume nu trebuie să intrăm în panică. Această patologie nu are un grad de infecțiozitate mare așa cum s-a întâmplat în cazul SARS-COV 2, al varicelei sau a altor boli infecto-contagioase. Modalitatea de transmitere este prin contact direct prelungit cu persoana infectată, prin fluidele corporale (transpirație) și picăturile respiratorii mari. (…) menționa Florin Roșu.
Așadar, vom vedea când vor ajunge primele vaccinuri împotriva variolei maimuței în România și dacă vor fi persoane care se vor vaccina.