Economic Local

Valeriu Iftime, patronul FC Botoșani, vrea 1,3 milioane de euro de la Primăria Iași! Contractul este pentru furnizarea sistemelor digitale în școli

Publicat: 02 oct. 2020
Primăria Iași cheltuie 1,3 milioane de euro pe camere video ce vor fi folosite în timpul cursurilor on-line organizate de învățământul preuniversitar
Patronul echipei FC Botoșani, Valeriu Iftime, încearcă să câștige la Primăria Iași un contract pentru dotarea școlilor din municipiu cu sisteme digitale pe perioada pandemiei de COVID-19

Patronul echipei de fotbal FC Botoșani vrea să furnizeze Primăriei Iași sisteme digitale pentru învățământul online. Omul de afaceri Valeriu Iftime este concurat de o altă societate din județul Ilfov. Contractul are o valoare de peste 1 milion de euro

Primăria Iași a lansat, recent, o licitație pentru furnizarea unui lot de sisteme digitale pentru cursurile on-line. La procedură s-a prezentat și Valeriu Iftime, patronul echipei de fotbal FC Botoșani. Oferta a fost depusă prin intermediul societății Elsaco Solutions SRL. Firma a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 28 milioane lei, profit de doar 68.354 lei, datorii de 5,3 milioane lei, cu un număr de 31 angajați. La licitație a mai particpat și societatea Romaudiovideo SRL, cu sediul social în județul Ilfov. Societatea este controlată de Radu Mihai Ionescu și Gabriel Mihai.

Din activitatea de comerț cu echipamente electronice, anul trecut, firma a declarat o cifră de afaceri de 12,6 milioane lei, profit de 1,6 milioane lei, datorii de 4,6 milioane lei, cu un număr de 17 angajați. Valoarea estimată a contractului este de 6.302.521 lei, fără TVA, aproximativ 1,3 milioane de euro. Ofertele celor două societăți au intrat în etapa de evaluare financiară. Conform caietului de sarcini, sistemul digital este format dintr-o unitate de intrare video (cameră video), unitatea de intrare audio (microfon independent), unitate ieșire video (monitor), unitate de ieșire audio (difuzoare). În total vor fi furnizate 1.250 de sisteme digitale. Termenul de garanție a echipamentelor trebuie să fie de 36 luni.

Cursurile on-line se vor desfășura în funcție de numărul de infectări cu COVID-19

Echipamentele vor fi folosite de centrele on-line din 36 de școli.

„Anul școlar 2020 – 2021 se va desfășura după trei scenarii, în funcție de evoluția epidemiei. Scenariul verde – varianta în care mai puțin de o persoană la mia de locuitori este depistată cu COVID-19, în ultimele 14 zile. În acest scenariu este prevăzut ca toți copiii să meargă obligatoriu la școală. Scenariul galben – cel privind un risc mediu, presupune 1 și 3 persoane detectate pozitiv cu noul coronavirus la mia de locuitori, în ultimele 14 zile. În acest caz, prioritate să meargă la școală o vor avea preșcolarii, elevii din clasele 0-4, dar și elevii din anii terminali. Restul claselor vor face ore on-line, însă vor merge la școală și prin rotație.

Scenariul roșu – considerat de avarie, înseamnă că într-o localitate sunt mai mult de trei persoane depistate pozitiv la mia de locuitori în ultimele 14 zile. În acest caz, școala se închide de tot, iar orele se vor face on-line. Se observă că, în două dintre cele trei scenarii (galben și roșu), este necesară asigurarea unor sisteme și dispozitive care să asigure continuarea actului educativ în mediul on-line”, se arată în obiectivul licitației.

Primăria Iași cumpără măști de protecție pentru școli în valoare de 400.000 de euro

Totodată, municipalitatea ieșeană intenționează să achiziționeze și măști de protecție pentru elevi. Necesarul este de 1.530.000 măști chirugicale, ce vor fi folosite pe perioada pandemiei de COVID-19. Contractul are o valoare estimată de 1.932.773 lei, fără TVA, aproximativ 400.000 de euro. Licitația se va desfășura în data de 08.10.2020. Pentru elevii din clase 0 – IV vor fi furnizate 980.000 de măști de dimensiuni reduse, care să se potrivească cu fața elevilor. Pentru elevii din clasele V – XII se va asigura un necesar de 550.000 de măști. Produsele trebuie să aibă un termen de valabilitate de doi ani de la data producerii și de 12 luni de la data livrării. Măștile trebuie furnizate în termen de 30 de zilie de la data semnării contractului.

Comentarii
  • Domnule Ciprian Boaru, aflati ca :
    – Valeriu Ifime este patronul principal al grupului de firme ELSACO (mai sunt inca 2 patroni, din cate stiu).
    – ELSACO SOLUTIONS este una din aceste firme – cea mai mica, cred. Odata, firma asta vindea calculatoare asamblate de ea, cu componente Foxconn – Taiwan, in principal.
    – Grupul de firme ELSACO este una din realizarile bune ale lui Iftime. Este una din putinele firme romanesti importante din regiunea de N-E (maiu ales ELSACO ELCETRONICS – cea mai mare din grup).
    – In contrast, FC Botosani este o greseala a lui Iftime. O prostie pe care nu mi-o explic. Omul are totusi un doctorat in inginerie. Nu este un prost.

Adauga un comentariu