National

Vârsta de vaccinare cu AstraZeneca urmează să fie modificată

Publicat: 08 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vârsta de vaccinare cu AstraZeneca urmează să fie modificată
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România

Dr. Valeriu Gheorghiţă a anunțat luni, 8 martie, faptul că vârsta de vaccinare cu vaccinul AstraZeneca va fi modificată. Coordonatorul campaniei naţionale de imunizare a luat în considerare ridicarea limitării de vârstă.

În prezent, pragul este fixat la maximum 55 de ani.

Vârsta de vaccinare cu AstraZeneca se va modifica

În cursul zilei de astăzi, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea urmează să ia o decizie cu privre la ridicarea limitei de vârstă în cazul vaccinului AstraZeneca.

” Pentru vaccinul de la AstraZeneca, săptămâna aceasta, chiar mâine, vom decide dacă ridicăm sau nu limita de vârstă.

Vom avea o întrunire atât la nivelul Comitetului Naţional, vom avea şi punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii şi al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, iar de mâine vom anunţa oficial care va fi decizia faţă de limitarea de vârstă la vaccinul AstraZeneca”, a afirmat Gheorghiţă duminică seara, într-o intervenție la postul Antena 3.

De unde provine reticența față de vaccinul AstraZeneca

Vârsta de vaccinare cu AstraZeneca ar urma să fie modificată în urma datelor științifice adunate până acum, susține Valeriu Gheorghiță.

„Această decizie se va lua în baza datelor ştiinţifice şi nu dintr-un cu totul alt motiv. Nu aş vrea să se lase înţeles faptul că limităm sau ridicăm această limită de vârstă pentru că încă nu avem o adresabilitate crescută pentru acest tip de vaccin, ci pentru că avem cel puţin trei recomandări importante: recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, avem date din studiile ştiinţifice care sunt în derulare şi care sunt în curs de publicare şi, de asemenea, avem experienţa din Marea Britanie, pe câteva milioane de pacienţi, care au arătat eficienţa indubitabilă a vaccinului AstraZeneca pentru persoanele peste 65 de ani”, a arătat Valeriu Gheorghiţă.

Potrivit studiilor, după prima doză a scăzut rata internărilor cu peste 94%, după o perioadă de 28 de zile, practic, o lună de la administrarea primei doze. Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică de la Universitatea Babeș-Bolyai, spune că vaccinul AstraZeneca nu are efecte adverse mai severe decât vaccinurile Pfizer și Moderna.

„În condiţiile în care vedem ce se întâmplă din punct de vedere epidemiologic- asistăm la o creştere importantă a numărului de cazuri şi care probabil se va accentua în perioada următoare- eu cred că este important să asigurăm accesul cât mai multor persoane la vaccinare, bazându-ne, sigur, pe datele ştiinţifice relevante, care ne confirmă şi ne certifică această eficienţă”, a mai spus medicul.

Austria suspendă imunizarea cu vaccinul AstraZeneca

Austria a luat decizia de a suspenda preventiv imunizarea cu un lot de vaccinuri AstraZeneca.

„Oficiul Federal pentru Siguranță în Sănătate (BASG) a primit două rapoarte în legătură cu vaccinările făcute cu aceeași tranșă de vaccin AstraZeneca în districtul Zwettl”, au declarat, duminică, autoritățile sanitare din Austria, citate de Reuters, informează Mediafax.

Adauga un comentariu