Titlurile zilei

Veste bombă. Spitalul mobil de la Lețcani va fi mutat. Iată care este noua locație unde vor fi cazați bolnavii de COVID-19 (EXCLUSIV)

Publicat: 21 nov. 2020
Spitalul mobil de la Lețcani ar urma să se mute, bolnavii de Covid fiind găzduiți într-o altă clădire
Spitalul mobil de la Lețcani pentru bolnavii de COVID-19

Situație neașteptată pentru zecile de persoane infectate cu COVID-19 care urmează să ajungă la spitalul mobil de la Lețcani. Problemele tot mai des apărute la unitatea sanitară de la marginea municipiului Iași au făcut ca autoritățile să ia în calcul inclusiv mutarea spitalului. Unitatea medicală mobilă riscă să nu funcționeze în condiții optime pe perioada iernii, iar toate aceste lucruri sunt departe de a fi remediate

Veste neașteptată în cazul spitalului mobil de la Lețcani pentru bolnavii de COVID-19. Unitatea medicală are nevoie de noi investiții pentru a putea funcționa în condiții optime, lista neregulilor constatate fiind tot mai mare. De la lipsa căldurii în containerele medicale, la neregulile cu stația de oxigen pentru secția ATI, problemele apărute la spitalul de la Lețcani par tot mai mari. Firma turcă SDI Global LLC nu a reușit să remedieze mai nimic din ceea ce au solicitat autoritățile județene. Pentru a nu mai avea parte de surprize, șefii administrației județene au luat în calcul inclusiv mutarea spitalului la Parcul Transagropolis, clădire deja ridicată și racordată la utilități.Controlul derulat de Ministerul Sănătății la spitalul mobil după constatarea acestor probleme va fi finalizat abia săptămâna viitoare.

Clădirea de la Transagropolis poate găzdui noul spital de la Lețcani. Imobilul iese din monitorizarea europeană

Clădirea de la Transagropolis iese din monitorizarea europeană, proiectul fiind finalizat în decursul lui 2016. Cum în curtea parcului s-au montat containerele de la spitalul mobil, investiția nu mai poate să susțină prezentări agricole. Mai mult, în clădire au rămas 138 de paturi cumpărate de Asociația Euronest de la firma turcă și care au rămas neutilizate. Clădirea de la Transagropolis are toate racordurile și poate fi transformată pentru a găzdui spitalul mobil. Cu toate acestea, proiectul este unul de lungă durată, asta pentru că autoritățile ieșene au nevoie de mai multe avize pentru a transforma clădirea în spital. Însă, conform surselor din domeniul administrativ, decizia pare deja luată.

Scandal cu stocatorul de oxigen de la spitalul mobil. Întârziere de peste o lună pentru rezervele de oxigen

Pacienții internați la spitalul mobil de la Lețcani au fost aproape de o tragedie la finalul săptămânii trecute. În noaptea de sâmbătă spre duminică, 14 spre 15 noiembrie 2020, șase pacienți aduși de la Piatra Neamț au fost internați la secția ATI de la spitalul mobil. Numai că stația de oxigen de la spitalul mobil a cedat brusc, punând în pericol viața celor internați acolo. În noaptea respectivă, 16 persoane erau internate la Secția ATI. O valvă de la stația de oxigen s-a defectat, iar situația se putea încheia cât se poate de tragic.

Spitalul de la Lețcani încă nu dispune de un stocator de oxigen necesar în cazul unei probleme la stația montată. Cum un incident ca cel de sâmbătă noaptea se poate repeta oricând, s-a luat în calcul achiziția unui stocator. La Lețcani este nevoie de un stocator de 10.000 litri care să asigure rezerva respectivă. Doar că Asociația Euronest, cea care a făcut achiziția spitalului, nu a făcut niciun pas pentru a aduce rezerva respectivă. Abia recent s-au început demersurile, întârzierea fiind de peste o lună și jumătate de la momentul în care autoritățile județene au cerut acest lucru.

Un singur turc asigură mentenanța echipamentelor. Firma din Ankara a fost penalizată

Lanțul problemelor de la spitalul mobil din Lețcani continuă și cu societatea care a livrat echipamentele respective. Firma SDI Global LLC din Ankara a fost cea care a livrat unitatea medicală și echipamentele. Conform contractului, tot turcii ar trebui să fie cei care asigură mentenanța echipamentelor respective. Doar că la Iași a rămas un singur cetățean turc și nu o echipă întreagă, așa cum ar fi fost normal. Problema de sâmbătă noaptea a fost rezolvată de către turcul care a repornit valva defectă. Însă, deficiențele de la spital sunt mult mai mari, iar Euronest nu poate apela la orice firmă dorește din moment ce contractul este cât se poate de clar.

„Turcii sunt oarecum acoperiți pentru că au lăsat pe cineva la Iași. Chiar dacă este o singură persoană și aceasta depășită de situație, ei pot spune că asigură acea mentenanță. Însă problemele de la Lețcani sunt mult mai mari și nu vor fi remediate în totalitate foarte curând. Cum vine iarna, problemele vor fi în continuare neprevăzute”, a spus un specialist din domeniu.

Vom reveni!

Comentarii
 • Sa mute toate echipamentele in SPITALUL MILITAR ca si asa sta gol.
  In Ianuarie si februarie la -15 -20 nu rezista nici pacienti nici echipamentele in acele containere de santier in mijlocul campului.

 • Căminele internat de la Liceele din Socola și nu numai, găzduiau peste zece mii de elevi .
  Stau (b)oierii de politicieni și se uită la ele cum se degradează.

 • Si daca reincepe scoala ce faci cu elevii de la internat, muta-i pe unde apuci ca ai pacienti in acele camine ? Trebuie gandita treaba cu cap din start, nu de ici colo, muta-i, freaca-i, zapaceste-i. De prostiile astea se ocupa politicienii nostrii. Noi trebuie sa gandim altfel, mai delicat si cu cap.

 • Trei idei:
  1. Transagropolis este un exemplu tipic de bani (europeni) cheltuiti aiurea. Nu a folosit la nimic.
  2. Volumul de munca necesar transformarii in spital a cladirii Transagropolis este mult subestimat. Cel putin doua luni.
  3. De ce trebuie sa fie un turc cel care deserveste instalatiile din spital? Asa va fi si peste 10 ani? Chemam tot un turc sa ne faca treaba?

  Doua concluzii:
  1.Asa se intampla cand caietele de sarcini sunt facute din birou, de persoane fara studii tehnice, sau cu studii tehnice, dar cu experienta zero.
  2. In ditamai orasul, al doilea centru universitar ca marime din tara, nu au gasit ingineri care sa rezolve problemele tehnice de functionare ale spitalului. Sau macar sa se consulte cu ei.

 • Toată povestea asta e elocventă pentru ce fel de oameni au puterea de decizie la Iași. Au fost părtași la instalarea unor cotețe în plin câmp, fără utilități și, în genere, fără nimic. Iese bolnavul cu furtunul de oxigen după el, cu branula în braț, ca să meargă la privata din scânduri, din spatele containerului ? Vrea să facă un duș, spre exemplu ? Plus multe altele. MUUUUUUUUUUUUUUUUU. Zimbrul moldav s-a adecvat și el la vremuri, devenind vită încălțată.

 • ,,Ciresică” de la Comarna ( Marcel Popa) la pușcărie, nu la senat! Urmezi analfabetule! Vă i-a pe toți DNA-ul! Au început cu Tudorache! Aveți puțintică rabdare!

 • Pentru Decartes
  Ai si tu dreptatea ta, dar cand totul se face pe linie politica, iti dai seama ca isi pun oamenii lor la treaba (proasta, buna, nu conteaza, doar sa iasa proiectul).
  Si doi la mana, nu se stie cu exactitate daca a fost, sau daca nu a fost spaga la mijloc, precum nici despre Chirica nu se stie 100% legat de PUZ-uri, vile, sau bani ca spaga.
  Eu pentru o informatie am sunat la primaria Iasi si m-au repartizat la vreo 7 departamente si tot nu m-au ajutat, dau mortul de la unul la celalalt.
  Cam asta-i nivelul incompetentilor de bugetari.
  Cu astia nu poti face treaba serioasa nici macar o data.

 • Cat de prosti putem fi si pana cand mai acceptam sa fim condusi de NULITATI ??!!!
  Simirad,alta nulitate din dorohoa, a facut o cladire fantoma la iesirea din is la cug.Sta pustie de 10 ani.Dar PUSTIE !!!
  La ce dracu am dat vreo 11 mil € iasu si 4 nt,ca sa ne bata vantu in camp la letcani??? Mai dar boi is unii ..boi cu buletin.
  Or mai fi 10-15 cladiri pustii in iasi care ..asa cu vreo 5 mil € le transformai si puneai 200 de paturi.
  Bai politician tampit care mai vrei votat,oricare,DISPARI !!!

 • Toți aveți dreptate! E simplu ! Nu mai votati Peee Seeee Deee ,cum zice Iohannis! Nu ca ceilalți ,”de dreapta ,,cum isi spun ei ar fi mai breji,dar parca nu pun toate nulitațile in posturi de conducere….agramati,cu diplome false,cu studii la nivel de ..10 + 1/2 (decrețeii stiu înseamnă) etc ! Daca Maricel Popa a ajuns sa conduca Iașul ce sa mai vorbim! A fost un elev submediocru la liceul industrial de chimie nr 3,promotia 1982,profil electromecanica, ii scuipau toti semințe in creștetul capului si acum e cine e!?!! Urmariți un discurs de al lui si imi veți da dreptate!

 • Nu este chiar așa de ușor de mutat un spital. Sa vorbim, in primul rand de alimentarea cu energie electrică din doua surse. De celelalte utilități. De izolarea fata de restul clădirilor din apropiere. De multe altele pe care doar cei care construiesc spitale le știu. Mai simplu era să apeleze la armata. Ăștia chiar ai specialiști în majoritatea domeniilor. Să întrebe niste geniști, niște medici militari și să asculte de sfaturile lor.

Adauga un comentariu