Au fost făcuți pași importanți pentru redeschiderea mult așteptată a unui muzeu din Iași. Este vorba despre Muzeul de Istorie Naturală
Muzeul de Istorie Naturală și-a recăpătat strălucirea odată cu încheierea lucrărilor de refacere şi consolidare. Interiorul clădirii este compus din biblioteca Societăţii de Medici şi Naturalişti, sala de conferinţe a Societăţii de Medici şi Naturalişti, trei săli cu expoziţii de mamifere, două săli adăpostind colecţii ştiinţifice, o sală cu expoziţie de păsări, o sală cu expoziţie de nevertebrate inferioare, o sală cu expoziţie de nevertebrate şi insecte, o sală cu expoziţie mineralogie – paleontologie şi sala cu caracter istoric «Alexandru Ioan Cuza». În ziua de 5 ianuarie 1859, în cea din urmă a fost ales domn al Moldovei colonelul Alexandru Ioan Cuza, eveniment ce a însemnat declanşarea procesului Unirii Principatelor Române, preambulul creării Statului Unitar Naţional Român.
Pași importanți pentru redeschiderea mult așteptată a Muzeului de Istorie Naturală din Iași
Recent, au fost anunțați pași importanți pentru redeschiderea mult așteptată a Muzeului de Istorie Naturală din Iași. Astfel, echipele Servicii Publice SA au demarat lucrările de plantare și au finalizat regenerarea peisagistică cu montarea rulourilor de gazon. Toate acestea au fost finanțate de Primăria Municipiului Iași.
„Să tot vii la muzeu, atât de îmbietor e peisajul pus în valoare de grădinarii SPI (n.r. – Servicii Publice Iași). La Muzeul de Științe Naturale definitivăm regenerarea peisagistică cu montarea rulourilor de gazon și plantări. Lucrări finanțate de Primăria Iași”, este mesajul transmis de reprezentanții Servicii Publice Iași.
Muzeul de Istorie Naturală din Iași este primul de acest gen, fiind înființat în Principatele Române, la 4 februarie 1834. Este important de precizat faptul că acesta deține, în prezent, peste 300.000 de exemplare, cele mai valoroase fiind colecțiile de insecte, moluște, amfibieni, reptile, păsări, minerale și plante. Muzeul este situat în fosta Casă Roset din Iași, clădire clasată ca monument istoric.
Muzeul a fost fondat la inițiativa unui grup restrâns de membri ai Societății de Medici și Naturaliști din Iași, în frunte cu Iacob Cihac, Gheorghe Asachi, Mihail Zotta, Constantin Sturza și Costache Negri. În anul 1840 s-a cumpărat casa vornicului Costachi Sturza, de pe Ulița Hagioaiei, bulevardul Independenței de astăzi. Clădirea a fost construită la sfârșitul secolului al XVIII-lea, în stil neoclasic.
Cabinetul de Istorie Naturală a devenit cunoscut marelui public și prin faptul că, în una dintre săli, deputații din Partida Națională, în noaptea de 15 ianuarie 1859, au hotărât candidatura colonelului Alexandru Ioan Cuza la domnia Moldovei.
Recent, Primăria Iași a anunțat redeschiderea prestigioasei clădiri în campania electorală
Un proiect de asemenea anvergură se pare că nu se putea finaliza altfel decât prin tăierea panglicii în plină campanie electorală. Mai exact, municipalitatea a anunțat, la începutul lunii martie 2023, faptul că Muzeul de Istorie Naturală, un simbol important al Iașului, ce va fi una dintre atracțiile importante ale orașului, va fi redeschis pe parcursul anului 2024.
„Lucrările de consolidare la Muzeul de Istorie Naturală, Corp A, au fost finalizate la începutul anului trecut, iar în luna aprilie 2022 a fost semnat procesul-verbal de recepție cantitativă și calitativă a lucrărilor. În perioada imediat următoare vom demara procedura de achiziție a dotărilor, respectiv vitrinele și partea de mobilier necesar desfășurării activităților, însă înainte de aceasta intenționăm să depunem, la finanțator, o solicitare de aprobare a modificării bugetului proiectului, ca urmare a unor economii realizate, respectiv mutarea acestora către achiziția de dotări, precum și de a aprobare a perioadei de implementare a proiectului până la data de 31.12.2023.
Menționăm că, pe parcursul anului ce a trecut, de la recepția lucrărilor au fost purtate discuții intense cu toți factorii reprezentativi implicați în proiect pentru a se găsi o soluție cât mai bună în ceea ce privește conceptul de mobilier pentru tot sistemul de expunere și vitrine, pentru ca acesta să fie unul modern, interactiv și adaptat zilelor noastre. Până la finalul perioadei de implementare a proiectului mai sunt o serie de activități prevăzute în cererea de finanțare, ce trebuie efectuate, respectiv achiziția dotărilor, serviciile de digitizare (mapare 3D), serviciile de publicitate la finalizarea proiectului, serviciile de audit financiar (acestea din urmă fiind contractate la acest moment).
Ulterior finalizării implementării proiectului «CONSOLIDARE ȘI REABILITARE MUZEU DE ISTORIE NATURALĂ, CORP A», a cărui Beneficiar este UAT municipiul Iași, estimăm că, în cursul anului 2024, acesta va fi redeschis publicului, cu mențiunea că Muzeul de Istorie Naturală Iași se află în administrarea Universității «Alexandru Ioan Cuza» Iaşi, instituție ce va opera activitățile viitoare ale muzeului, după ce cele prevăzute în proiect se vor fi finalizat”, a transmis atunci purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași, Sebastian Buraga.
Odată cu finalizarea lucrărilor de regenerare peisagistică au fost făcuți pași importanți pentru redeschiderea mult așteptată a Muzeului de Istorie Naturală din Iași.