Titlurile zilei

Veste șoc pentru zeci de mii de ieșeni din zona metropolitană. Transportul public din jurul Iașului se va închide. Lista curselor CTP care vor fi trase pe dreapta

Publicat: 19 nov. 2020
Transportul public poate fi suspendat, cursele CTP din zona metropolitană Iași fiind expuse unui risc de infectare
Autobuz CTP pe străzile din Iași

Alertă de răspândire a virusului COVID-19 în municipiul Iași și în comunele din zona metropolitană. Explozia cazurilor de coronavirus a făcut ca rata de infectare să crească de la zi la zi, iar mai multe localități să fie aproape de o carantină totală. Primăria Iași a decis chiar să restricționeze traficul către comunele limitrofe. Autobuzele Companiei de Transport Public ar urma să nu mai circule în afara municipiului

Municipiul Iași a atins pragul critic de 5 infectări la mia de locuitori în privința cazurilor de COVID-19. Situația apărută atât în municipiu, cât și în zona metropolitană a Iașului a făcut ca autoritățile să treacă la o serie de măsuri suplimentare pentru limitarea răspândirii virusului. Mai multe comune din jurul orașului au depășit încidența de 6 la mia de locuitori. În aceste condiții, Primăria Iași vrea să restricționeze cel puțin transportul public CTP între oraș și comunele din jur. În municipiul Iași s-au înregistrat circa 9.000 de cazuri de infectare cu virusul COVID-19, incidența fiind tot mai mare.

Transportul public CTP va fi restricționat în zona metropolitană. Lista curselor care vor fi suspendate

Comunele din jurul Iași au sărit cu rata de infectare peste cifra de 6 la mia de locuitori. De exemplu, comuna Ciurea are o rată de 6.93 la mia de locuitori. CTP Iași asigură traseul 41 pe ruta Ciurea- Piața Mihai Eminescu, unul din cele mai aglomarate din rutele companiei de transport.

„Incidența ne va conduce la luarea unor decizii, în special reducerea contactului dintre persoane, pentru că acolo se produce această creștere. Am văzut o creștere alarmantă și la localitățile din jurul municipiului Iași, unele trecând de cifra 7 la mia de locuitori. Probabil că vom renunța la transportul rutier pe toate aceste legături. Vom discuta măsurile în Comitetul Local pentru Situații de Urgență, toate având același scop, respectiv scăderea numărului de infectări. Scopul este acela de a nu ajunge în carantină. Dacă am intrat în carantină, lucrurile se complică pentru toată lumea”, a menționat primarul Mihai Chirica.

Restricții majore în trafic. Cifre în creștere în jurul municipiului Iași

Rata de infectare în comuna Miroslava a ajuns la 6.57 la mia de locuitori. Traseul CTP operat între Iași și Miroslava, autobuzul 23, face legătura între zona de lângă Primăria comunei și Podu Roș. La o populație de aproape 24 de mii de locuitori, Miroslava are aproape 500 de cazuri de infectare cu COVID-19, cu 150 de cazuri mai mult față de acum două săptămâni. Astfel, și în acest caz se vor lua măsuri.

„Nu vrem să ajungem acolo. Le cer tuturor să aibă grijă și să încerce să evite apropierea de alte persoane. Nu vorbim despre o suspendare a transportului public în zona metropolitană, ci despre o restricționare. Am făcut o analiză, am discutat și cu domnul prefect și am început să luăm unele măsuri. La Ciurea incidența este de 7 la mia de locuitori. Este clar că persoanele de acolo vin deja infectate, se mai urcă și în mijlocul de transport în comun și astfel îi «ajută» și pe alții”, a adăugat primarul Mihai Chirica.

Rata de infectări în zona metropolitană Iași. Iată cum au evoluat cazurile de COVID-19

Rata de infectare în comuna Valea Lupului a ajuns la 5.97. La cei 12 mii locuitori ai comunei aflate în coasta municipiuluI Iași s-au înregistrat peste 320 cazuri de SARS-CoV-2. S-a luat în calcul suspendarea traseului 20 spre Metro, de exemplu.

„Restricționarea înseamnă că se poate ajunge și până la interzicerea transportului public în afara localității. Dacă lucrurile vor continua așa, vom ajunge și până acolo. Mai mult, va trebui să vedem ce facem în continuare în piețe și în supermarketuri. În marile magazine vom avea acțiuni destul de concentrate pentru prevenire. Sunt și acolo probleme și sunt convins că lucrurile sunt clare. Contactele multiple favorizează răspândirea virusului”, a mai spus primarul Mihai Chirica.

Rata de infectare în comuna Holboca a ajuns la 4.93. La circa 12 mii de locuitori s-au înregistrat peste 320 de cazuri de infectare cu COVID-19. Și în acest caz traseul de autobuz 3B poate fi suspendat temporar.

Comentarii
 • Inducere in eroare planificata !, pai de unde au luat astia covidul ?, nu tot din oras ?,, lor fi luat de prin gradina ?, este clar ca se urmareste pas cu pas inchidera tarii !, sigur Iasul, cartierele aglomerate muncitoresti nu au o rata mai mare de covizi ?

 • Problema este ca se acopera cu aceasta stire, lipsa de personal infectat cu Covid si implicit numarul mic de mijloace de transport pus in circulatie, modul defectuos de dezinfectare a mijloacelor de transport, numarul mic a operatiunilor de dezinfectare zilnic si aglomeratia din mijloace. Filtre de politie postate pe aceste trasee, modul responsabil de dezinfectare al mijloacelor de transport, ar face ca totul sa decurga normal, Dar totul pleaca de la deficientele pe care Chirica vrea sa le acopere cu aceste stiri alarmiste.

 • Si cei care merg la servici zilnic din aceste zone și care nu au masina cu ce ajungem la serviciu ??? Cum sa suspendați temporar traseul 3B ????vreau un raspuns

 • Il doare pe Chirica fix la maciuca de ieseni. Asa se plang si aia din Dacia, dupa ce l-au votat, acuma se plang ca le tranteste un bloc peste blocul lor. Asa si cu transportul, nu va mai plangeti, mai ales atata timp cat l-ati votat. Aveti fix ce aveti + ca mister Chirica preia ordine de la Bucuresti, nu face el ce vrea de unul singur. Orban dicteaza. Asta o stie orice mameluc.
  Problema este ca iar trebuie sa dam bani pe taxiuri si astea nu sunt ieftine deloc.

 • Ma doare la usere de faza asta.
  Pe mine ma duce tata si ma aduce amantu de la servici. Uneori ma intreb de ce nu am fost in stare sa imi iau permsul auto (am picat de 3 ori) dar, in fine, nu ne permitem 2 masini.
  Bravo tata, taie soldatei la borac.

 • O solutie tipica regimului actual si in concordantă cu majoritatea masurilor luate la nivel national de cei care ne conduc. In loc sa se caute solutii pentru suplimentarea numarului de autobuze „marele primar Chirica” le trage pe dreapta si pe cele care circula. Eu circul pe traseul 20 si pot sa va spun ceva ce el nu vede: autobuzele se aglomereaza atunci cand intra in oras iar oamenii care au si alte autobuze de pe alte rute la dispozitie, se urca claie peste gramada in 20.
  Acest primar nu se gandeste la noi, cei din zona metropolitana, care lucram in oras și ne confruntam cu destule probleme in aceasta perioada.
  Cred ca astea sunt ordinele primite de la „centru” si incet incet se strange latul.

 • Mai…ce care ești. Tu nu tot din Moldova ești. Dacă nu-ți place la Iasi, ești liber sa te întorci de unde ai venit…respectiv din VASLUI!!!

 • Mai…care ești. Tu nu tot din Moldova ești. Dacă nu-ți place la Iasi, ești liber sa te întorci de unde ai venit…respectiv din VASLUI!!!

Adauga un comentariu