Eveniment-Social

Victor Costache, ministrul Sănătății la Iași: „Nu sunt adeptul schimbărilor în forță, dar pe de altă parte nu tolerez abuzurile și hoția” – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 14 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Ministrul Sănătății, medicul cardiolog ieșean Victor Costache, prezent la Iași. Acesta a participat la o ceremonie organizată de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”. De asemenea, acesta a vizitat importante unități medicale din oraș. Pe de altă parte, acesta a făcut o serie de anunțuri, esențiale pentru realitățile și viitorul sistemului medical autohton. A făcut referire la examenul de Rezidențiat, la semnarea contractului pentru realizarea Spitalului Regional de Urgențe, investițiile în infrastructura spitalelor, atragerea tinerilor medici și păstrarea lor în țară. În plus, ministrul Costache a spus tranșant că:

„Nu sunt adeptul schimbărilor în forță, dar pe de altă parte nu tolerez abuzurile și hoția. Prioritatea noastră este să investim în infrastructura medicală din țara noastră și să-i atragem pe tinerii medici și să-i păstrăm în sistemul de sănătate din țară”.

Ministrul Sănătății, medicul cardiolog ieșean Victor Costache, prezent la Iași. Acesta a participat la o ceremonie organizată de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”. Dincolo de toate acestea, demnitarul a făcut o serie de anunțuri esențiale pentru sistemul medical din România.

„Prioritatea noastră este să investim în infrastructura medicală”

De asemenea, acesta a vizitat importante unități medicale din oraș. Pe de altă parte, acesta a făcut o serie de anunțuri, esențiale pentru realitățile și viitorul sistemului medical autohton. A făcut referire la examenul de Rezidențiat, la semnarea contractului pentru realizarea Spitalului Regional de Urgențe, investițiile în infrastructura spitalelor, atragerea tinerilor medici și păstarea lor în țară. În plus, ministrul Costache a spus tranșant că:

„Nu sunt adeptul schimbărilor în forță, dar pe de altă parte nu tolerez abuzurile și hoția. Prioritatea noastră este să investim în infrastructura medicală din țara noastră și să-i atragem pe tinerii medici și să-i păstrăm în sistemul de sănătate din țară”.

Transformarea și îmbunătățirea examenului de Rezidențiat

O altă problemă de ministrul Sănătății a fost aceea a Rezidențiatului. Victor Costache a declarat că este nevoie de o suplimentare a numărului de locuri destinate concursului.

„Noi am decis suplimentarea numărului de locuri la Rezidențiat. Este important să avem un Rezidențiat în România după modelul francez. Sistemul din Franța este cel mai bun și cel mai viabil. Vreau ca Rezidențiatul dat în România să fie recunoscut și în afară. Este esențial să îi păstrăm pe tinerii foarte valoroși care vor să devină medici în țara noastră. Nu vrem sa aglomerăm doar marile centre urbane cu foarte multe locuri, deoarece trebuie ca în toată țara să existe o distribuție echilibrată de tineri medici foarte buni. Trebuie lucrat și la debirocratizare în sistem și la o mai bună acoperire a tuturor specialităților la Rezidențiat”, a declarat Victor Costache.

„Prioritatea noastră este să investim în infrastructura medicală din țara noastră”

Mai departe, ministrul Sănătății a vorbit despre una dintre cele mai necesare investiții în infrastructura medicală. Investiția este una fundamentală pentru zona Moldovei. Victor Costache a arătat că finanțarea, contractul care vizează realizarea Spitalului Regional de Urgență va fi semnat săptămâna viitoare.

„Tocmai din această perspectivă am venit la Iași cu reprezentanții Băncii Mondiale. Vă putem spune că, săptămâna viitoare, vom semna contractul pentru Spitalul Regional de Urgență – SRU. Ulterior, până la finalul aceste luni, contractul va ajunge pe masa Comisiei Europene. De asemenea, până la finalul lunii ianuarie 2020 se va încheia și perioada destinată celor care vor să participe la licitații pentru realizarea obiectivului. Eu chiar nu înțeleg de ce, până acum, nu s-au făcut mai multe pentru modernizarea infrastructurii în zona medicală…”, a mai declarat ministrul Sănătății, Victor Costache.

O altă observație făcută de ministru a fost cea legată de faptul că, în România, anual mor aproximativ o mie de copii în urma malformațiilor congenitale.

„Suntem pe primul loc din Europa, din această perspectivă și e foarte grav ceea ce se petrece. Trebuie să facem multe lucruri pentru a îmbunătăți această stare de fapt tristă”, a mai reliefat ministrul ieșean.

În final, Costache a vorbit de susținerea parteneriatului dintre Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” și Spitalul Militar Iași, exact pe segmenul asigurării necesarului de medici pe acest plan.

Adauga un comentariu