În ciuda rețetei simple, sosul vinegreta este de o savoare greu de egalat. Francezii au făcut o adevărată obsesie pentru el și au creat zeci de variații la rețeta de bază. Dacă vrei să încerci sosul, cel mai bine este să-l prepari după rețeta autentică, al cărei gust uimește prin simplitatea și, totodată, intensitatea ei.
Sosul vinegreta este un amestec de ulei, oțet și condimente și se folosește ca dressing pentru salată sau ca marinată. Raportul de bază dintre ulei și oțet este de trei la unu, dar acesta poate fi ajustat după gust.
Cum poți prepara sosul vinegreta?
Vinegreta este un dressing clasic pentru salate. Pe lângă ulei, oțet și condimente, alte ingrediente care pot fi adăugate la vinegretă includ muștar, ierburi, usturoi, miere și eșalotă. Uleiul și oțetul sunt bătute împreună pentru a crea o emulsie, ceea ce conferă dressingului o textură fină și cremoasă. Sosul vinegreta poate fi folosit și ca sos pentru legume la cuptor sau carne.
Istoria vinegretei poate fi urmărită până la civilizațiile antice, cum ar fi grecii și romanii, care foloseau oțetul ca și conservant pentru alimente. Cuvântul „vinaigrette” provine din cuvântul francez „vinaigre”, care înseamnă oțet. Iată cum să faci un sos cremos pentru somon.
În secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, vinegreta a devenit un dressing popular pentru salate în Europa, în special în Franța. Bucătarul francez Auguste Escoffier este adesea creditat cu popularizarea utilizării vinegretei în bucătăria franceză.
Mai mult de atât, în secolul al XX-lea, vinegreta a continuat să fie un dressing popular pentru salate și au fost dezoltate multe variante, folosind diferite tipuri de oțet, uleiuri și condimente. Pentru acest sos vei avea nevoie de 1/4 ceașcă de oțet (de exemplu, de vin roșu, balsamic sau de cidru de mere); 1 linguriță de muștar Dijon; 1/2 linguriță de sare; 1/4 linguriță de piper negru; 3/4 ceașcă de ulei de măsline.
Mod de preparare
Într-un castron mic, bate împreună oțetul, muștarul Dijon, sarea și piperul negru până când se combină bine. În timp ce bați constant, toarnă încet uleiul de măsline într-un flux constant până când vinegreta este emulsionată și omogenă. Gustă și ajustează gustul după cum este necesar, adăugând mai multă sare, piper sau oțet dacă dorești.
Folosește sosul imediat sau păstrează într-un recipient etanș în frigider pentru o săptămână. Înainte de utilizare, lasă sosul vinegreta să ajungă la temperatura camerei și bate sau agită bine pentru a se emulsiona din nou.
Ca sfaturi, atunci când pregătești un dressing pentru salată, alege un ulei de măsline de bună calitate, cum ar fi uleiul de măsline extravirgin. De asemenea, caută un oțet balsamic de bună calitate. Dacă vrei să schimbi puțin gustul vinegretei, caută oțet de mere, oțet de cidru de mere sau oțet din orez.
Muștarul Dijon acționează ca un emulgator pentru a ajuta uleiul și oțetul să rămână împreună. Adaugă un strat subtil de aromă și nu face ca dressingul să aibă deloc gust de muștar, astfel că e important să nu-l omiți.
Ca îndulcitor este esențial să folosești miere, sirop de arțar sau zahăr brun. Este nevoie de puțină dulceață pentru a echilibra gustul picant al oțetului. Sosul vinegreta făcut în casă este ușor de pregătit din timp, depozitându-se într-un borcan cu capac.