Fostul premier Viorica Dăncilă semnează un articol de opinie în publicația ‘The Jerusalem Post’, cotidian care apare în limba engleză în Ierusalim. „Europa trebuie să găsească un nou mod de relaționare cu Rusia”, este titlul textului semnat de Viorica Dăncilă, opinia fiind publicată în ediția de miercuri.
„Măsurile punitive, ca sancțiunile, au avut un impact negativ asupra economiei Rusiei. Dar au cultivat, în același timp, sentimente anti-Occident în populație, întărind astfel popularitatea regimului (rus)”, a scris Viorica Dăncilă.
Ea atrage atenția că Rusia este o țară care a putut supraviețuit peste 70 de ani în izolare
Fostul premier susține că presiunile diplomatice și politice nu fac decât să hrănească mașina de propagandă rusă, mai ales într-o țară unde statul controlează presa.
„Nu scriu aceste rânduri în sprijinul Rusiei, ba din contră”, afirmă Dăncilă.
Ea spune că tot ce vrea să accentueze este faptul că relația Europei cu Rusia nu funcționează.
„Interesele strategice ale Europei și Rusiei par să fie tot mai divergente cu fiecare an care trece. Influența Rusiei în afacerile europene este agresivă, prin eforturile de a aprinde focul naționalismului în UE, dar și prin sprijinul acordat forțelor pro-ruse din statele membre”, consideră fostul premier.
Ea îl parafrazează pe Vladimir Putin cu afirmația că „în politica mare nu există prieteni” și își pune întrebarea: „Dar putem fi parteneri?”.
Dăncilă se declară pentru un „parteneriat marcat de interese comune” între Rusia și UE.
Ea mai face un scurt istoric al relațiilor României cu Rusia. „Am fost, uneori, prieteni și am fost, uneori, dușmani”, afirmă aceasta.
„Scopul meu este să fac un apel la adresa Europei să se gândească strategic despre cum să-și construiască viitorul relației cu Rusia astfel încât să-și protejeze cât mai bine interesele (…) Dacă pe teme globale precum controlul armelor nucleare trebuie să colaborăm cu Rusia, nu trebuie să je sacrificăm integritatea sau bunăstarea”, scrie Dăncilă.
„Cu Rusia, Europa trebuie să învețe să găsească echilibrul între „morcov” și „nuia” și, cel mai important, să țină minte că într-o lume în care propaganda definește politica și unde narațiunea definește realitatea, ceea ce pentru unii este nuia, pentru alții ar putea apărea ca fiind un morcov”, mai apreciază fostul premierul.
„Mereu am considerat că Europa și Rusia pot avea o relație benefică pentru ambele părți. Încă mai cred acest lucru. Dar traiectoria pe care trebuie să o urmăm nu este clară”, își încheie Viorica Dăncilă textul.