International

Vladimir Putin este oficial președinte pe viață! Referendumul a fost validat cu un scor zdrobitor

Publicat: 02 iul. 2020
ALT=
Vladimir Putin este oficial președinte pe viață! Referendumul a fost validat cu un scor zdrobitor

Vladimir Putin este oficial președinte pe viață! Referendumul din Rusia a confirmat așteptările analiștilor politici. Ruşii au validat revizuirea Constituţiei în proporţie de 77,92%. În urma acestui rezultat, Vladimir Putin poate să rămână președinte până în 2036, potrivit numărătorii finale difuzate astăzi. Rezultatul a fost calificat de opoziţie drept „mincinos”, informează AFP.

După numărarea a 100% din sufragii, votul „împotrivă” a primit 21,27% din ele, conform cifrelor oficiale ale Comisiei electorale. Participarea la vot a fost în jur de 65%.

Votul, prevăzut iniţial pentru luna aprilie, a fost amânat din cauza pandemiei de COVID-19. Pentru a evita o prea mare afluenţă la birourile de votare, el s-a desfăşurat în decurs de o săptămână, până miercuri, şi alegătorii au fost nevoiţi să se echipeze cu măşti de protecţie şi cu mănuşi. Nu au existat niciodată îndoieli cu privire la rezultatul său: reforma a fost aprobată de parlament la începutul anului şi noul text al Constituţiei este deja în vânzare în librării.

Vladimir Putin este oficial președinte pe viață: Amendament controversat

Scrutinul prevăzut iniţial pentru 22 aprilie, a fost însă amânat din cauza epidemiei de coronavirus. Pentru a evita o afluenţă prea mare în secţiile de vot fără a afecta participarea, el s-a desfăşurat o săptămână, de pe 25 iunie până pe 1 iulie.

Amendamentul cel mai controversat îi acordă lui Vladimir Putin posibilitatea de a rămâne la Kremlin două mandate în plus, până în 2036. O necesitate, în opinia sa, deoarece clasa politică nu trebuie să-şi piardă timpul cu „căutarea posibililor succesori”.

Alte revizuiri întăresc prerogativele prezidenţiale, cum sunt numirile şi destituirile de judecători. La aceasta se adaugă o indexare a pensiilor, „credinţa în Dumnezeu” înscrisă în Constituţie, la fel şi căsătoria ca instituţie heterosexuală. Copiii sunt înscrişi ca „prioritatea cea mai importantă a politicilor publice”, iar statul trebuie să le insufle „patriotismul, civismul şi respectul strămoşilor”. Aceste principii, menite să-i unească pe ruşi, se află în centrul sistemului de valori patriotice conservatoare ale preşedintelui rus şi al discursului său pro-natalitate în faţa declinului demografic.

Opoziția consideră referendumul o „mare minciună”

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a calificat acest vot drept „o enormă minciună”, invitându-şi susţinătorii să se mobilizeze pentru viitoarele alegeri regionale în septembrie.

Unul dintre amendamentele cele mai controversate îi conferă lui Vladimir Putin opţiunea a două mandate suplimentare la terminarea celui actual în 2024. El va avea astfel posibilitatea de a rămâne la Kremlin până în 2036, când va împlini 84 de ani. Revizuirea introduce de asemenea în Constituţie principii conservatoare dragi preşedintelui – credinţa în Dumnezeu, căsătoria rezervată heterosexualilor, învăţământul patriotic – precum şi garanţii sociale, ca indexarea pensiilor.

„Nu trebuie să fie atinsă Constituția. Ea trebuie să fie inalienabilă, dar (Putin) vrea să acapareze puterea și atunci a găsit o intrare prin dos. Este rușinos și nefericit”, a spus Serghei Lepnuhov, un jurist moscovit în vârstă de 47 de ani.

Un mic grup de moscoviți și-a manifestat nemulțumirea în Piața Puskin, în centrul Moscovei, fără să fie dispersat de poliție în pofida interdicției adunărilor, impusă din cauza noului coronavirus, potrivit unor jurnaliști AFP.

Potrivit criticilor Kremlinului, puterea şi-a înmulţit manevrele pentru a-şi asigura un succes răsunător şi o participare electorală substanţială, iniţiind de exemplu o loterie cu cadouri pentru participanţi şi bonuri de cumpărături pentru cei care votează online.

 

Adauga un comentariu