Economic Local

Voi știți ce aer respirați? Noi episoade de poluare, înregistrate la Iași în luna septembrie 2023

Publicat: 28 oct. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Voi știți ce aer respirați Noi episoade de poluare înregistrate la Iași în luna septembrie 2023
Stațiile de monitorizare a calității aerului, din Iași, au înregistrat noi episoade de poluare

Noi episoade de poluare au fost înregistrate la Iași în luna septembrie 2023. Datele centralizate de Agenția pentru Protecția Mediului (APM) arată că la cele 6 stații de monitorizare a calității aerului au fost înregistrate depășiri la indicatorii PM10 și PM2,5

Datele înregistrate de rețeaua automată de monitorizare a calității aerului din județul Iași, gestionată de Agenția pentru Protecția Mediului Iași, arată că au fost depăşiri faţă de valorile maxim admise în 4 stații din cele 6 existente. Este vorba de depășirea valorii-limită zilnice pentru protecţia sănătăţii umane (50 micrograme/metrul cub) la indicatorul PM10,  în stația de fond urban IS-2 Decebal-Cantemir, unde au fost 4 depășiri, în stația de fond suburban IS-5 Tomești, cu 5 depășiri, în autolaboratorul IS-1 Podu de Piatră, dar și 16 depășiri în staţia de fond rural IS-6 Bosia-Ungheni.

Depășirile s-au înregistrat în perioada 7-30 septembrie 2023. Cauzele posibile sunt arderile rezidențiale în gospodăriile populației, pentru încălzirea și prepararea hranei, precum și alte surse locale de emisii de poluanți atmosferici, specifice zonelor în care sunt amplasate stațiile. În cazul stației de fond rural IS-6 Bosia-Ungheni, pe lângă aceste surse, cauza principală a fost reprezentată de traficul auto și șantierul cu lucrările de modernizare a DJ 249 A, aflat în apropiere.

Noi episoade de poluare, înregistrate la Iași în luna septembrie 2023

În stația de fond rural IS-4 Aroneanu, valorile medii zilnice ale pulberilor în suspensie PM10 s-au situat sub valoarea-limită zilnică de 50 micrograme/metrul cub. În luna septembrie 2023, staţiile IS-1 Podu de Piatră şi IS-3 Oancea – Tătăraşi au fost închise din motive tehnice. Pentru a acoperi zona Podu de Piatră, în proximitatea stației IS-1 a fost pus în funcțiune autolaboratorul.

De la începutul anului și până la finalul lunii septembrie 2023, în stația IS-6 Bosia-Ungheni s-au înregistrat, în total, 72 de depășiri ale valorii-limită zilnice la indicatorul PM10 gravimetric (metoda de referinţă), maximul permis fiind de 35 depăşiri/an/staţie. Urmează stația IS-2 Decebal-Cantemir cu 15 depășiri și stația IS-5 Tomești cu 14. Autolaboratorul a înregistrat 6 depășiri la PM10 automat, măsurat prin metodă echivalentă cu cea gravimetrică de referință.

Au fost înregistrate depășiri și la indicatorul PM2,5

Media lunii septembrie a indicatorului PM10 a variat de la 20,45 micrograme pe metru cub în IS-4 Aroneanu, la 67,46 micrograme pe metru cub în IS-6 Bosia-Ungheni. În celelalte două, valorile medii lunare ale indicatorului PM10 gravimetric au fost de 27,07 micrograme/metru cub pentru staţia IS-2 Decebal-Cantemir și 29,17 micrograme/metru cub pentru staţia IS-5 Tomești, în timp ce autolaboratorul a înregistrat o medie de 36,18 micrograme pe metru cub  în Podu de Piatră.

Aceste valori sunt, în linii mari, de 2 ori mai crescute decât mediile lunii septembrie 2022. Pentru indicatorul PM2,5 măsurat gravimetric în staţia de fond urban IS-2 Decebal-Cantemir (pentru care legislaţia prevede doar valoarea-limită anuală de 25 micrograme/metrul cub), în luna septembrie, s-a constatat o evoluţie similară celei pentru PM10, respectiv valorile concentraţiilor medii zilnice au acelaşi trend, cresc simultan pe acelaşi interval de timp. Media lunii septembrie pentru PM2,5 a fost de 10,39 micrograme/metru cub.

„Situaţia lunii septembrie se înscrie în caracteristica perioadei reci a anului, septembrie – martie, când în mod obişnuit crește nivelul emisiilor de poluanți. Aceasta, deoarece în intervalul septembrie – martie, pe de o parte, avem în plus una dintre principalele surse de emisii de poluanţi – arderea combustibilului pentru încălzirea rezidenţială, iar pe de altă parte, se intensifică fenomenele de inversiune termică ce cauzează acumularea și menținerea la sol a poluanților”, susține Galea Temneanu, director al APM Iași.

Unde poate fi urmărită calitatea aerului din Iași?

Calitatea aerului în timp real poate fi urmărită pe http://calitateaer.ro, buletinul zilnic de informare privind calitatea aerului, întocmit de APM Iaşi, fiind publicat a doua zi pe pagina web şi pe pagina de Facebook:  https://www.facebook.com/apmiasi, http://www.anpm.ro/web/apm-iasi/buletine-calitate-aer. Rapoartele lunare privind calitatea aerului pot fi consultate accesând http://www.anpm.ro/web/apm-iasi/rapoarte-lunare1. Toate depășirile valorilor-limită zilnice pentru protecția sănătății umane, înregistrate de APM Iaşi, sunt notificate, conform procedurilor, autorităților implicate în realizarea măsurilor necesare pentru reducerea poluării: primării, Comisariatul Iaşi al Gărzii Naţionale de Mediu, Consiliul Judeţean, Instituția Prefectului, Direcția de Sănătate Publică. Poluarea din Iași a fost scăpată de sub control.

Noi episoade de poluare, înregistrate la Iași în luna septembrie 2023, astfel că cetățenii au depus reclamații la APM și Garda de Mediu.

Adauga un comentariu