International

Vremea a făcut victime în Polonia. Patru persoane au decedat și șase au fost rănite din cauza vânturilor puternice

Publicat: 21 oct. 2021
Cânt puternic
Cânt puternic

Patru persoane şi-au pierdut viaţa şi alte şase au fost rănite joi în Polonia din cauza vânturilor puternice din sudul şi sud-vestul ţării, au anunţat serviciile de pompieri, relatează AFP.

Pompierii au raportat 3.200 de intervenţii până la ora 12:30 GMT.

Cele patru decese au survenit în regiunea Silezia Inferioară.

O persoană şi-a pierdut viaţa în momentul în care camioneta în care se afla a fost scoasă de pe şosea de rafalele de vânt, în timp ce un muncitor a murit după ce zidul unei case aflate în construcţie s-a prăbuşit.

În oraşul Wroclaw, un copac a căzut peste un autoturism, potrivit Agerpres.ro.

„Două persoane au murit în acest accident”, a declarat purtătorul de cuvânt al pompierilor, Karol Kierzkowski, citat de agenţia poloneză PAP.

Serviciul meteorologic naţional a emis o alertă de vânt puternic în aproape toate regiunile Poloniei, cu excepţia a două dintre ele.

Ursula von der Leyen, amenințări la adresa Poloniei după votarea legii care afirmă că dreptul polonez primează în fața dreptului european

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ameninţat miercuri că va lua măsuri împotriva Poloniei ca răspuns la decizia Tribunalului Constituţional de la Varşovia, conform căreia unele dintre legile UE sunt incompatibile cu Constituţia poloneză. Analiștii susțin că una dintre sancțiuni ar viza tăierea fondurilor europene.

În cadrul unei întâlniri cu comisarii europeni, Ursula von der Leyen a declarat că analiza iniţială asupra deciziei Tribunalului Constituţional indică faptul că aceasta ridică probleme grave blocului comunitar, a spus comisarul pentru energie, Kadri Simson, potrivit DPA.

Acestea ar duce la un proces în faţa Curţii de Justiţie a UE, iar în cele din urmă s-ar putea ajunge la sancțiuni financiare.

De asemenea, Simson a susținut că se poate aplica și noul mecanism al UE privind statul de drept. Acesta permite suspendarea plăților din bugetul comunitar. Bruxellesul a iniţiat deja procedura prevăzută de Articolul 7 al Tratatului împotriva Poloniei pentru încălcarea valorilor UE.

Acest lucru înseamnă că Polonia și-ar putea pierde dreptul la vot în cadrul Consiliului UE.

Adauga un comentariu