Local

Zeci de ieșeni au găsit modalitatea prin care pot face testul PCR gratuit! Își aduc rudele din județele alăturate la UPU și mint medicii că au început să se simtă rău în timp ce erau în vizită la Iași!

Publicat: 08 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Zeci de ieșeni au găsit modalitatea prin care pot face testul PCR gratuit Își aduc rudele din județele alăturate la UPU și mint medicii că au început să se simtă rău în timp ce erau în vizită la Iași
Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) de la Spitalul "Sf. Spiridon" din Iași

Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, luată cu asalt de zeci de ieșeni care vor să facă rudelor testul PCR gratuit. Pentru că în orașele din care provin sunt nevoiți să plătească testele de depistare a infecției cu COVID-19, persoane din Botoșani, Vaslui sau Neamț încearcă să păcălească sistemul medical din Iași

La UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași a crescut numărul de pacienți cu suspiciune de COVID-19 cu aproximativ 30 la sută. UPU este mai aglomerat ca niciodată și asta pentru că zeci de ieșeni aduc rudele cu probleme respiratorii din Botoșani, Vaslui sau Neamț ca să își facă testul PCR gratuit. Aceștia mint medicii că rudele se aflau în vizită la Iași și că, deodată, li s-a făcut rău și că au simptome specifice infecției cu COVID-19. Pentru că în ultima perioadă aceste cazuri au devenit din ce în ce mai frecvente, medicii au depistat care este, de fapt, realitatea. Reprezentanții spitalului trag un semnal de alarmă și anunță din nou ieșenii că la UPU de la „Sf. Spiridon” nu se fac teste PCR gratuite.

A crescut cu 30 la sută numărul de pacienți care vin în UPU cu suspiciune de COVID-19 în ultimele săptămâni

Noua modalitate găsită de ieșeni de a face rudelor teste PCR gratuite a fost depistată recent de către medicii de la UPU. Zeci de ieșeni și-au chemat rudele din alte județe lăturalnice Iașului ca să-și facă testul PCR la UPU. Medicii au sesizat fenomenul după ce mai multe persoane au afirmat că rudele se aflau în vizită la Iași și că, brusc, au început să aibă simptome de COVID-19. În realitate însă, aceste persoane aveau probleme respiratorii înainte de a păși în Iași.

„A crescut numărul de pacienți cu suspiciune de COVID-19 care vin în UPU cu aproximativ 30 la sută. Din păcate, familiile din Iași aduc și pacienți cu probleme respiratorii din Botoșani, Vaslui sau Neamț. Declară că au venit la rude și nu se simt bine”, spune prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași.

Ieșenii nu practică această situație numai pentru rude, ci și pentru ei. Pentru a nu plăti testele PCR de la laboratoarele private din Iași, găsesc cea mai bună soluție în UPU.

Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „Vrem să știe populația că noi nu recoltăm teste PCR!”

Medicii ieșeni au anunțat încă de la începutul pandemiei de COVID-19 că la UPU nu se fac teste PCR decât în momentul în care pacientul nu găsește o altă soluție. Această decizie a fost luată pentru că la UPU se face testul PCR doar pacienților care urmează să fie internați la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași. Totodată, la UPU se mai prezintă și persoane care primesc recomandarea de a face testul PCR de la medicul de familie sau cei care sunt contacți direcți ai pacienților diagnosticați deja cu COVID-19 și asta numai în situația în care primesc recomandarea de la autorități.

„Vrem să știe populația că noi nu recoltăm teste PCR. Vin persoane care solicită asta. Noi vedem pacienți și, dacă avem elemente de suspiciune, atunci medicul decide ce analize recoltează”, mai spune prof. dr. Diana Cimpoeșu.

Ieșeni care sună la 112 și spun că au simptome specifice infecției cu COVID-19, prinși cu mâța-n sac

Mulți ieșeni sună la 112 și spun medicilor că au simptome specifice infecției cu COVID-19, exagerându-și simptomele, doar pentru a fi transportați la spital. Medicii constată, când aceștia ajung în UPU, că ceea ce au descris telefonic era o exagerare.

„O parte dintre pacienți vin prin mijloace proprii, iar alții aleg să sune la 112 după ce au început sa aibă simptome specifice infecției cu coronavirus: tuse, febră, dificultăți de respirație. Mulți ar fi putut contacta medicul de familie sau DSP-ul pentru a primi recomandări. Venirea în UPU fără simptome specifice poate reprezenta un risc mare de infectare cu COVID-19. De aceea, recomandăm ieșenilor să se prezinte la spital doar după ce au discutat în prealabil cu medicul de familie sau DSP-ul. Totodată, le reamintim că la UPU nu se fac teste PCR la cerere. Pentru asta, există laboratoare private în Iași, disponibile să facă teste PCR contracost”, încheie prof. dr. Diana Cimpoeșu.

Adauga un comentariu