National

Zeci de pensionari protestează în fața Guvernului. Ce nemulțumiri au aceștia

Publicat: 01 oct. 2020
Protestul pensionarului din fața Guvernul a fost anulat
Pensionari care protestează

Protestul pensionarilor programat inițial la ora 10:00 se vehicula că se anulează. Decizie urma să fie luată din cauză că nu s-a obţinut autorizaţie, a transmis joi dimineaţa, 1 octombrie 2020, preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România (FNPR), Preda Nedelcu. Însă, într-un final zeci de pensionari s-au adunat în fața Guvernului României pentru a-și exprima nemulțumirile.

„Să trăiască Ludovic Orban o lună de zile cu pensia mea”

Una dintre pensionarele aflate în faţa guvernului, Maria Vasilescu, declară că are o pensie de doar 1.050 lei şi când se duce la piaţă „îi vine să plângă”.

„Am venit aici  să îmi cer dreptul meu, după ce am muncit o viaţă întreagă. Ei nu ne dau absolut nimic, e contribuţia noastră pe care am plătit-o deja. Aş vrea să îl rog pe domnul Ludovic Orban să trăiască o lună de zile cu pensia mea, îi dau eu banii să vadă cum e să trăieşti cu 1050 lei timp de 30 de zile, a declarat pensionara Maria Vasilescu.

Miting în fața Guvernului

Două federaţii ale pensionarilor au declarat că vor organiza joi, în prima zi din luna octombrie, o manifestaţie în faţa sediului Guvernului, în semn de protest faţă de decizia Cabinetului Orban de a majora pensiile cu un procentaj mult mai mic decât hotărârea Parlamentului, conform declarațaiei lui Preda Nedelcu.

Motivul care a stat la baza nemulţumirii pensionarilor care participă la acest miting este nivelul până la care Guvernul a hotărât să mărească pensiile din data de 1 septembrie, respectiv 14 puncte procentuale, a ținut să precizeze Preda Nedelcu.

Inițial, plenul Parlamentului a adoptat rectificarea bugetară pe anul 2020, cu amendamentul Partidului Social Democrat referitor la creşterea cu 40 de procente a punctului de pensie. Parlamentarii au decis însă, la propunerea social-democraților, cu 242 voturi ‘pentru’, 147 ‘împotrivă’ şi 11 abţineri, abrogarea articolului potrivit căruia punctul de pensie se majora cu 14%, în acest fel rămânând în vigoare Legea sistemului public de pensii care prevede majorarea acestuia cu 40%.

Miting din cauza deciziilor luate de Violeta Alexandru

Preda Nedelcu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România (FNPR), susține că principalul motiv, care a dus la organizarea mitingului este faptul că ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a luat o decizie nefavorabilă, în ceea ce privește procedura de acordare de ajutor financiar pentru pensionarii săraci, cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice. Astfel, aceasta a decis modificarea procedurii, înlocuind banii cu alimente, situație ce duce la o încălcare a prevederilor Legii 363 din 2003.

„Ministrul Muncii nu vrea să respecte această lege, care conţine, printre altele, includerea în bugetul Ministerului Muncii a unor sume care să fie folosite pentru acordarea de ajutoare financiare pensionarilor aflaţi în dificultate. Aproape de 20 de ani s-a procedat în acest mod, până în acest an, când doamna ministru Violeta Alexandru a hotărât să nu respecte această lege şi a stabilit să se acorde pensionarilor, din sumele pe care nu le cunoaştem, pachete cu alimente. (…) E un drept, e o lege, care aşa începe: ‘pentru finanţarea activităţilor care se organizează pentru sărbătorirea în România a Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice’. (Ministrul Muncii, n.r.) nu dă bani! De ce? Numai pentru că are putere? Iar prim-ministrul, căruia i-am sesizat acest abuz al ministrului Muncii, nu ia nicio măsură, nu ne dă niciun răspuns. Pentru asta ieşim şi în stradă. Nu este drept”, a afirmat liderul FNPR.

Pensionarii protestează! Noi critici aduse ministrului Muncii

De asemenea, Preda Nedelcu a criticat ministrul Muncii că a decis întreruperea remunerării unor specialişti din cadrul Consiliului Naţional al Organizaţiilor de Pensionari (CNOP).

„Doamna ministru a hotărât – cu de la dânsa putere – ca începând cu luna august aparatul acesta de lucru al Consiliului să nu mai fie retribuit. Acolo sunt şase sociologi. Unul este bolnav. De două luni ei nu şi-au primit salariile, fără nicio justificare. Nu există niciun temei legal. Înţelegem dacă are ceva să se răzbune pe noi, liderii organizaţiilor de pensionari. Dar ce are cu acei oameni? A făcut acest lucru încălcând fără nicio jenă o lege, Legea 16/2000 privind organizarea acestui Consiliu Naţional al Organizaţiilor de Pensionari. (…) Vom protesta pentru această atitudine a ministrului Muncii, care ne umileşte pur şi simplu”, a menţionat preşedintele Federaţiei.

Liderul FNPR a evidențiat că subiectul creşterii pensiilor nu a fost printre motivele organizării mitingului.

„Nu organizăm mitingul pentru creşterea pensiilor, pentru că ele cresc şi fără să cerem noi”, a precizat Preda Nedelcu.

Adauga un comentariu