Titlurile zilei

Zeci de semnături pentru oprirea tunului imobiliar din zona Copou! Afacerea de milioane de euro a dezvoltatorului Dorin Tudose a scos lumea în stradă. Primăria Iași este amenințată cu procese din cauza infernului din trafic – FOTO

Publicat: 15 sept. 2021
Ambuteiaj în apropierea Cimitirului Evreiesc, din Iași. Un cartier nou cu 14 blocuri ar complica și mai mult situația în zonă
Dezvoltatorul Dorin Tudose riscă să rămână fără un proiect de milioane de euro după ce vecinii s-au revoltat

Locuitorii din zona Viticultori, Copou – Cimitirul Evreiesc au pus piciorul în prag. Au semnat o petiție ca să oprească construirea cartierului cu 14 blocuri, afacere controlată din umbră de afaceristul Dorin Tudose. Primăria Iași urmează să fie acționată în instanță dacă va elibera autorizația de construire. Afaceristul nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere

Proiectul imobiliar al afaceristului Dorin Gheorghe Tudose din zona Viticultori (Cimitirul Evreiesc), foarte aproape de terenurile din Copou, a fost contestat oficial de proprietarii caselor din apropierea amplasamentului de 2,1 hectare deținut de dezvoltatorul imobiliar. Astfel, pe data de 14.09.2021 a fost depusă o petiție la Primăria Iași, prin care edilii sunt anunțați că blocurile cu 2 etaje vor aglomera zona și vor îngreuna traficul rutier.

„Zona în care se dorește a se proiecta aceste blocuri este o zonă de locuințe rezidențiale de lux, cu locuințe strict individuale, cu regim de înălțare maxim P+1+M, cu curți generoase și peisagistică deosebită. Toate locuințele individuale din acesta zonă au intrare și acces de pe Strada Iancu Flondor – această stradă având doar 3 m lățime. Acești 3 metri de stradă sunt delimitați pe o parte de gardul Cimitirului Evreiesc și pe cealaltă parte de proprietăți private și, prin urmare, nu se mai poate amenaja o bandă în plus pentru a se putea circula. Precizăm că, în momentul actual, când se întâlnesc două mașini pe stradă, se așteaptă în capătul drumului, la distanțe de 700 – 800 m, pentru a putea trece respectivele mașini, trebuind să se aștepte 5 – 10 minunte pentru fiecare mașină care trece”, se arată în petiția semnată de locuitorii din Cimitirul Evreiesc.

Vecinii văd o problemă în asigurarea utilităților pentru noul complex de locuințe

Totodată, proprietarii din zona amintită au precizat că vor fi probleme mari în legătură cu capacitatea rețelelor de utilități de a suporta un număr suplimentar de consumatori.

„Întreaga zonă este o zonă rezidențială liniștită, cu puține case, ce nu poate suporta aglomerația cauzată de construcția acestor blocuri ce blochează drumul și îl fac impracticabil pentru locuitorii din zonă, distrugând și peisagistica zonei. Menționăm că intreaga stradă Iancu Flondor, până la ieșirea în Șos. Păcurari, este foarte îngustă, cu o singură bandă. Nici utilitățile nu pot fi trase, iar media – tensiune pentru post trafo ar trebui să treacă prin proprietățile private ale oamenilor, iar aceștia nu doresc să își dea acordul pentru a le traversa proprietățile. Canalizarea are aceeași problemă, ea fiind inexistentă în zonă”, se mai arată în petiție.

Reclamanții cer Primăriei Iași să nu elibereze autorizația de construire, în caz contrar urmând să apeleze la instanțele de judecată. În edițiile trecute ale „BZI”, a fost prezentată situația în care Dorin Tudose și-a transformat drumul public din Copou în proprietate privată. În trecut, afaceristul a fost director la „Reiffeisen” Iași, după care a împrumutat sume importante persoanelor influente din Iași.

Dorin Tudose a evitat să apară oficial ca beneficiar al proiectului din apropierea zonei Copou

Dezvoltatorul Dorin Tudose a pus în aplicare o serie de inginerii ca să-și acopere urmele care ar putea să-l lege de proiectul din zona Viticultori. Inițial, în 2020, societatea „Kiaf Invest” SRL anunța un proiect de 21 de blocuri de locuințe colective cu 2 etaje, pe o suprafață de 21.000 metri pătrați. În societate apăreau ca asociați Larisa Iacob și Cristina Raluca Tudose. Prima este cumnata lui Dorin Tudose, în timp ce a doua este soția afaceristului. De fapt, tot bărbatul dirija afacerea. Când vecinii au făcut scandal și au blocat proiectul, inițiativa a fost transferată pe numele agentului imobiliar Paul Avătăji.

De fapt, și acum, tot Dorin Tudose este la butoane. După ce a achitat 900.000 de euro pe teren, speră să vândă proiectul cu 2,5 milioane de euro, după obținerea autorizației. Aici intervine Paul Avătăji, care se laudă că poate obține toate avizele pentru indicatorii cei mai mari din proiect. Dacă va reuși, urmează să-i revină suma de 400.000 de euro. Noul proiect a fost redus la 14 blocuri cu 200 de apartamente, dar chiar și așa, nu este suficent pentru reclamanți.

Comentarii
 • Cezara tu esti roscata din prima serie esti roscata si la pasarica? Vecinii de aici sunt dispusi sa blocheze drumul in semn de proteat cand incepeti lucrarile cu containere si pietre si dupa cand prind dezvoltatorii prin zona sa le dea o mama de bataie sa le sara fugurile din cap si la sagetile alea inchircite si la acnee asta de la Raifaisen

 • Sa-i multumiti (in sens negativ) lui Chirica si Primariei ca se construieste haotic in Iasi.
  Oare credeti ca este intamplator faptul ca Iasul nu are PUG si se treneaza de 15 ani adoptarea lui.
  Ba distrugeti Iasul, Huo…Huo…!
  Demisiaaaaa
  O sa fiti scosi cu suturi din PRIMARIE

 • niste timpiti,n-au infrastrucutra dar vor cartier de blocuri; cind o reflua kktul din canalizare ce-o sa faca astia care platesc pentru lux ?

 • Iata un subiect interesant de gandire: de ce in anii 70-80 s-a preferat constructia cartierelor Dacia, Alexandru, Mircea, Galata in zona inundabila a bahluiului si nu in zona inalta. Oare de atunci se stia ca nu se pot construi blocuri in Copou din cauza instabilitatii zonei?

 • Lasati ca vine puternic si taranul din Pascani, Niculita, tovaras cu Zamosteanu si Bolobita, mana dreapta in sponsorizarile campaniei electorale ale primarului actual Chirica. Ce blocuri (defapt ghetouri) de neam prost a trantit Niculita sus pe Sadoveanu, te ia cu frisoane. So dus dracului si aerul boem ale acelei zone. Cred ca vom deveni al II-lea oras al betoanelor din Romania, fix dupa Bucuresti. Si te mai intrebi de ce Chirica este in libertate, are atata avere si da autorizatii de constructii pe banda rulanta.

 • Chirica trebuie sa raspunda in fata anchetatorilor, pentru aceste lucruri spuse mai sus……daca Iasul mai are anchetatori(poate aude si Parchetul). Zona Al. M. Sadoveanu, Viticultori, Dealul Zorilor trebuie sa intre sub aspectul posesiei terenurilor, a transferurilor de terenuri, a autorizarilor si constructiilor autorizate de Chirica, urgent in cercetarea organelor abilitate. Garda de Mediu sa-si faca si ea datoria alaturi de Disciplina in constructii si celelalte institutii ce apara cetatenii. Toti iesenii lezati sa se uneasca si sa scoata acest „sobolan” din Primarie.

 • Oare astia gandesc?Pe dealul ala nu sunt case cu mai mult de doua etaje .Ca sa numai zic de aleea aia mica unde are loc doar o masina de la Salubris doua nu incap.

 • Lasati omul sa construiasca ca multa lume doreste sa se mute la taranoaia. P.S. Acolo este Dealul Copou si nu Copou. Vrajeala cu Copou este pentru prostit tinerii casatoriti care doresc sa locuiasca la tara. Toate blocurile din Desalul Copou ar trebui prevazute cu cotete pentru gaini si polizoare pentru bataturi cand se porneste spre orasul Iasi.

 • las sa aveti si voi blocuri in zona baietasilor. ar fi bine chiar cu 10 etaje ,asa cum l a facut Zamosteanu pe Salciilor -Nicolina . a rezolvat tot traficul. urmeazaa de acum bataile sa inceapa ptr acordarea de prioritate la trecere. trotuare nu mai exista iar parcarea lui Zamosteanu e goala. elevatoarele cu care sa facut receptia au disparut in 24 ore.
  ma rog la cel de sus sa castig la loto . cu acei bani cumpar casa de lang kirica si mi trag un bloc cu 12 etaje, far locuri de parcare
  votati Chirica ……..hai liberare

 • Pacat de orasul asta .Pacat ca nu se face curatenie la primarie. Pacat ca tot felul de gunoaie fac legea in IASI.Cred ca ar trebui cautate legaturile la primarie ,finante etc””’

 • Dorin Tudose am inteles ca se arde cu Paul Avatajii cica intai Tudose ar fi femeia si dupa Paul asta e gestul prin cade se conving unul pe celalat de loialitatea in afaceri

Adauga un comentariu