Titlurile zilei

Zeci de semnături pentru oprirea tunului imobiliar din zona Copou! Afacerea de milioane de euro a dezvoltatorului Dorin Tudose a scos lumea în stradă. Primăria Iași este amenințată cu procese din cauza infernului din trafic – FOTO

Publicat: 15 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Zeci de semnături pentru oprirea tunului imobiliar din zona Copou Afacerea de milioane de euro a dezvoltatorului Dorin Tudose a scos lumea în stradă. Primăria Iași este amenințată cu procese din cauza infernului din trafic - FOTO
Dezvoltatorul Dorin Tudose riscă să rămână fără un proiect de milioane de euro după ce vecinii s-au revoltat

Locuitorii din zona Viticultori, Copou – Cimitirul Evreiesc au pus piciorul în prag. Au semnat o petiție ca să oprească construirea cartierului cu 14 blocuri, afacere controlată din umbră de afaceristul Dorin Tudose. Primăria Iași urmează să fie acționată în instanță dacă va elibera autorizația de construire. Afaceristul nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere

Proiectul imobiliar al afaceristului Dorin Gheorghe Tudose din zona Viticultori (Cimitirul Evreiesc), foarte aproape de terenurile din Copou, a fost contestat oficial de proprietarii caselor din apropierea amplasamentului de 2,1 hectare deținut de dezvoltatorul imobiliar. Astfel, pe data de 14.09.2021 a fost depusă o petiție la Primăria Iași, prin care edilii sunt anunțați că blocurile cu 2 etaje vor aglomera zona și vor îngreuna traficul rutier.

„Zona în care se dorește a se proiecta aceste blocuri este o zonă de locuințe rezidențiale de lux, cu locuințe strict individuale, cu regim de înălțare maxim P+1+M, cu curți generoase și peisagistică deosebită. Toate locuințele individuale din acesta zonă au intrare și acces de pe Strada Iancu Flondor – această stradă având doar 3 m lățime. Acești 3 metri de stradă sunt delimitați pe o parte de gardul Cimitirului Evreiesc și pe cealaltă parte de proprietăți private și, prin urmare, nu se mai poate amenaja o bandă în plus pentru a se putea circula. Precizăm că, în momentul actual, când se întâlnesc două mașini pe stradă, se așteaptă în capătul drumului, la distanțe de 700 – 800 m, pentru a putea trece respectivele mașini, trebuind să se aștepte 5 – 10 minunte pentru fiecare mașină care trece”, se arată în petiția semnată de locuitorii din Cimitirul Evreiesc.

Vecinii văd o problemă în asigurarea utilităților pentru noul complex de locuințe

Totodată, proprietarii din zona amintită au precizat că vor fi probleme mari în legătură cu capacitatea rețelelor de utilități de a suporta un număr suplimentar de consumatori.

„Întreaga zonă este o zonă rezidențială liniștită, cu puține case, ce nu poate suporta aglomerația cauzată de construcția acestor blocuri ce blochează drumul și îl fac impracticabil pentru locuitorii din zonă, distrugând și peisagistica zonei. Menționăm că intreaga stradă Iancu Flondor, până la ieșirea în Șos. Păcurari, este foarte îngustă, cu o singură bandă. Nici utilitățile nu pot fi trase, iar media – tensiune pentru post trafo ar trebui să treacă prin proprietățile private ale oamenilor, iar aceștia nu doresc să își dea acordul pentru a le traversa proprietățile. Canalizarea are aceeași problemă, ea fiind inexistentă în zonă”, se mai arată în petiție.

Reclamanții cer Primăriei Iași să nu elibereze autorizația de construire, în caz contrar urmând să apeleze la instanțele de judecată. În edițiile trecute ale „BZI”, a fost prezentată situația în care Dorin Tudose și-a transformat drumul public din Copou în proprietate privată. În trecut, afaceristul a fost director la „Reiffeisen” Iași, după care a împrumutat sume importante persoanelor influente din Iași.

Dorin Tudose a evitat să apară oficial ca beneficiar al proiectului din apropierea zonei Copou

Dezvoltatorul Dorin Tudose a pus în aplicare o serie de inginerii ca să-și acopere urmele care ar putea să-l lege de proiectul din zona Viticultori. Inițial, în 2020, societatea „Kiaf Invest” SRL anunța un proiect de 21 de blocuri de locuințe colective cu 2 etaje, pe o suprafață de 21.000 metri pătrați. În societate apăreau ca asociați Larisa Iacob și Cristina Raluca Tudose. Prima este cumnata lui Dorin Tudose, în timp ce a doua este soția afaceristului. De fapt, tot bărbatul dirija afacerea. Când vecinii au făcut scandal și au blocat proiectul, inițiativa a fost transferată pe numele agentului imobiliar Paul Avătăji.

De fapt, și acum, tot Dorin Tudose este la butoane. După ce a achitat 900.000 de euro pe teren, speră să vândă proiectul cu 2,5 milioane de euro, după obținerea autorizației. Aici intervine Paul Avătăji, care se laudă că poate obține toate avizele pentru indicatorii cei mai mari din proiect. Dacă va reuși, urmează să-i revină suma de 400.000 de euro. Noul proiect a fost redus la 14 blocuri cu 200 de apartamente, dar chiar și așa, nu este suficent pentru reclamanți.

Adauga un comentariu