Secretele istoriei

Ziua în care a fost asasinat „Căpitanul”

Publicat: 17 apr. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ziua în care a fost asasinat Căpitanul
Ziua în care a fost asasinat "Căpitanul"

Ziua în care a fost asasinat „Căpitanul”. În seara de 29 noiembrie Corneliu Zelea Codreanu a fost ucis de jandarmi la ordinul lui Carol al II-lea.

Totodată au fost ucişi şi Nicadorii (asasinii lui I.G. Ducă) şi Decemvirii (asasinii lui Mihail Stelescu). În comunicatul autorităţilor a fost anunţat faptul că aceştia au încercat să fugă de sub escortă. În realitate însă, au fost sugrumaţi în două dube, în apropiere de Tancabesti.

În urma dispariţiei „Căpitanului”, Legiunea s-a scindat în două tabere inamice. „Simiştii”, gruparea majoritară condusă de Horia Sima şi „codreniştii”, conduşi de Ion Zelea Codreanu (tatăl).

Ziua în care a fost asasinat „Căpitanul”

„Suprimarea „Căpitanului” şi arestarea principalilor fruntaşi ai mişcării au dus la dezorganizarea Legiunii şi la propulsarea la rangul întâi a unui mediocru complotist, Horia Sima”, afirma Neagu Djuvara.

Garda de Fier devenise extrem de „incomodă” pentru regele Carol, iar autorităţile au găsit diverse motive pentru a-i trimite la închisoare pe liderii acesteia.

Hitler însuşi ceruse aducerea legionarilor la putere, ceea ce ar fi însemnat pentru Carol sfârşitul regimului instaurat doar cu câteva luni înainte. Astfel că şeful statului a decis decapitarea Mişcării Legionare: eliminarea lui Corneliu Zelea Codreanu.

Corneliu Zelea Codreanu, supranumit şi „Căpitanul”, a fost liderul partidului Garda de Fier, cunoscut şi sub numele de Legiunea Arhanghelului Mihail sau Mişcarea Legionară.

Adauga un comentariu