Prima pagină » Local » Ziua Internațională a Donatorului de Sânge. Câți ieșeni s-au prezentat la centrele de transfuzie

Ziua Internațională a Donatorului de Sânge. Câți ieșeni s-au prezentat la centrele de transfuzie

15 iun. 2022, 02:00,
Emanuela Băluță în Local

Marți, 14 iunie 2022, a fost sărbătorită Ziua Internațională a Donatorului de Sânge. Acest eveniment dorește să aducă în atenția publicului importanța donatului pentru cei care au nevoie de sânge, dar și să mulțumească donatorilor voluntari care se prezintă la centrele de transfuzie în tot restul anului. Ieșenii au luat și ei parte la inițiativă.

Sărbătorită din anul 2004, această zi are drept scop informarea populației cu privire la necesitatea donării sângelui și a condițiilor în care această procedură ar trebui să se desfășoare. Alegerea zilei are legătură cu Karl Landsteiner, imunologul laureat al premiului Nobel pentru medicină în 1930 pentru descoperirea grupelor de sânge.

 mana neidentificata care doneaza sange si strange o minge in mana

Ziua Internațională a Donatorului de Sânge e o campanie care dorește să aducă în atenția publicului importanța donatului pentru cei care au nevoie

Cum s-a descurcat Iașul

 grafica campaniei „Doneaza sange, fii erou”

Campania „Donează sânge, fii erou”, precum și aplicația BloodDoChallenge au ajutat la răspândirea informației în rândul populației

Iașul nu este la prima campanie care are în vizor conștientizarea importanței donatului sângelui. Astfel de inițiative au mai avut loc în oraș de-a lungul timpului, o parte dintre ele chiar anul acesta.

În acest sens, reprezentanții Consiliului Județean Iași au promovat evenimentul pe platformele de socializare pe care activează, încurajând ieșenii să doneze sânge. Consiliul Județean Iași a avut un parteneriat cu Institutul Național de Transfuzie Sanguină. Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a mai menționat că angajații instituției s-au alăturat efortului voluntarilor, donând și ei.

Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Iași, dr. Alina Pleșu, a precizat că numărul persoanelor care au donat sânge marți, 14 iunie 2022, a fost mai mare decât în mod obișnuit.

„Astăzi am avut 98 de persoane prezente, dintre care aproape 80 vor dona. Încă nu s-a încheiat donarea ca să vă pot spune exact. Au venit cu aproximație cu 20 de persoane mai mult decât media obișnuită”, a declarat dr. Alina Pleșu.

Aceasta a încurajat ieșenii să vină să doneze, nu doar cu ocazia acestei zile, ci în tot timpul anului, cererea de sânge fiind foarte mare în general.

„Ar trebui să ne gândim la pacienții din spitale, indiferent de componentul sanguin cererile sunt mari, este greu să acoperim toată cererea și e nevoie ca donatorii să fie fidelizați. Invităm la donare. Să ne gândim că indiferent de perioadă pacienți există în spitale, cerere de componentă sanguină există și e nevoie de donatori permanent ca să acoperim această cerere”, a explicat directoarea Centrului de Transfuzie Sanguină Iași.

grafica cu logo-ul Consiliului Judetean Iasi pe fundal cu baloane rosii si planeta Pamant

Consiliul Județean Iași, în frunte cu președintele acestuia, Costel Alexe au promovat evenimentul pe platformele de socializare pe care activează încurajând ieșenii să doneze sânge

Ziua Internațională a Donatorului de Sânge 2022

pungi de sange care au scrise pe ele mai multe grupe sanguine

Karl Landsteiner este imunologul laureat al premiului Nobel pentru medicină în 1930 pentru descoperirea grupelor de sânge

În România, s-a sărbătorit Ziua Internațională a Donatorului de Sânge, mai multe centre de transfuzie din țară, precum și alte instituții ale statului, promovând pe rețelele de socializare evenimentul și încurajându-i pe români să doneze. Campania „Donează sânge, fii erou”, precum și aplicația BlooDoChallenge au ajutat la răspândirea informației în rândul populației.

Statistic, 1 din 10 români are nevoie de sânge, iar România e printre ultimele locuri la nivel internațional când vine vorba de donatul sângelui.

Donatul sângelui nu necesită foarte multă pregătire, dar sunt totuși necesare câteva condiții printre care prezentarea într-o stare optimă la centrul de transfuzie a persoanei care dorește să doneze. Aceasta ar trebui să ia un mic dejun sănătos, nu prea gras, să nu fi consumat alcool cu 24 de ore înainte de donare și să nu fumeze înainte și nici după.

Cei care aleg să doneze se vor bucura și de câteva beneficii, precum efectuarea unui set de analize uzuale, creșterea antioxidanților plasmatici, scăderea lipidemiei, reducerea hipertensiunii arteriale și o calitate superioară a sănătății în general.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`