Local

Zona de monumente de pe Cuza Vodă este ciopârțită de autorități! Un dezvoltator imobiliar a fost obligat să facă din sticlă fațada blocului

Publicat: 05 oct. 2020
Clădirea de pe strada Cuza Vodă construită de afaceristul Ioan Hatmanu va arăta ca nuca în perete cu o fațadă de sticlă. Imobilul va avea 11 apartamente
Un bloc de locuințe de pe strada Cuza Vodă va avea fațada de sticlă. Dezvoltatorul Ioan Hatmanu spune că a vrut să încadreze clădirea în zona de monumente istorice, dar nu a fost lăsat de Direcția Județeană pentru Cultură Iași

Clădirea afaceristului Ioan Hatmanu, de pe strada Cuza Vodă, din Iași, va avea fațada de sticlă. Zona este plină de clădiri aflate pe lista monumentelor istorice. Investitorul a precizat că era dispus să încadreze blocul în zona de monumente, dar nu ar fi fost lăsat de arhitecții din cadrul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice

Situație bizară în cazul unui proiect imobiliar din centrul Iașului. Pe strada Cuza Vodă, nr.44, au început lucrările la construirea unui imobil de locuințe colective. Proiectul aparține societății Marluc – H SRL, controlată de dezvoltatorul imobiliar Ioan Hatmanu. Lucrările au avansat destul de rapid și s-a ajuns la partea de fațade. Conform informațiilor deținute de reporterii BZI, fațada va fi modernă, din sticlă, ceea ce ar aduce o notă discordantă în zona plină de clădiri prezente pe lista monumentelor istorice. Contactat telefonic, Ioan Hatmanu a precizat că era dispus să finiseze fațada clădirii în ton cu monumentele istorice, dar a fost blocat de către membrii Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, de la nivelul Direcției Județene pentru Cultură Iași.

„Acolo au fost propuse vreo 5 variante. Direcția Județeană pentru Cultură ne-a obligat prin aviz să facem fațada din sticlă. Toată zona este de monumente. Eu eram dispus să mă aliniez cu zona. Nu aveam nicio problemă cu asta. Și eu am spus că toate clădirile ar trebui să fie la fel. Dar, nu eu am decis”, a spus Ioan Hatmanu, proprietarul clădirii de pe strada Cuza Vodă.

De precizat că în apropierea noului bloc sunt amplasate mănăstirea Golia, Casa Callimachi, Filarmonica de Stat «Moldova» și Maternitatea «Elena Doamna», toate aflate pe lista monumentelor istorice.

„Sunt păreri împărțite. Unele voci susțin că nu este indicat să imiți elementele din zonă și că trebuie să vii cu ceva modern. Arhitecții din comisie decid”, spun specialiști din domeniul imobiliar.

Blocul a apărut pe o suprafață de teren de doar 265 de metri pătrați

Investiția lui Ioan Hatmanu a fost autorizată de Primăria Iași în luna februarie a acestui an. Regimul de înălțime aprobat este de P+2+M/4E. Conform autorizației, urmează să fie date în folosință 11 apartamente, cu o suprafață utilă totală de 444,72 metri pătrați. Suprafața de teren disponibilă este de doar 265,44 metri pătrați, iar soluțiile de parcare vin cu un sistem multipark, idee neagreată în trecut de către membrii Comisiei de Urbanism. Chiar și așa, proiectul a fost aprobat. Anul trecut, Marluc H SRL a înregistrat o cifră de afaceri de 168.588 lei, pierderi de 165.889 lei, datorii de 6,7 milioane lei, cu un număr de 3 angajați. În 2019, vecinii au încercat să anuleze în instanță autorizația de construire, dar au renunțat subit la judecată. Dezvoltatorul imobiliar a precizat că nu are planuri cu clădirea deținută pe strada Cuza Vodă.

„Deocamdată nu știu dacă voi vinde, mă voi hotărî după ce terminăm”, a mai spus Ioan Hatmanu.

Proiect important în zona Primăverii cu blocuri de 20 de etaje pe o suprafață de 2,5 hectare

Proiectele imobiliare continuă să fie făcute public de către dezvoltatori. Recent, compania Agroland Capital SA a inițiat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) privind construirea unui cartier de locuințe colective pe bulevardul Primăverii nr.2. Este vorba de amplasamentul fostei fabrici Iasitex SA, deținută de afaceristul Ștefan Vuza. Acesta a vândut terenul și clădirile către Agroland Capital SA contra sumei de 37 milioane de lei. Conform PUZ, proiectul se va întinde pe o suprafață de teren de 25.587 metri pătrați. Pe amplasament urmează să fie construite 12 clădiri. Sunt menționate patru clădiri cu regimul de înălțime P+8, două P+4, trei P+10, un imobil P+16 și două clădiri cu regimul de înălțime P+20.

De precizat că, în Comisia de Urbanism, s-a impus dezvoltatorilor ca locurile de parcare să fie amenajate în subsol. Nici vorbă de o asemenea intenție în proiectul menționat, cel puțin la secțiunea planșelor. În descrierea proiectului apar subsoluri și demisoluri, care contrazic partea grafică. Proiectul este împărțit în două subzone. În zona M1, cu o suparafață de 13.240 metri pătrați, s-a propus un procent de ocupare a terenului (POT) de 45 la sută și un coeficient de utilizare a terenului (CU) 4. Aici vor fi construite blocurile cu 20 de etaje. În zona M2, indicatorii urbanistici arată un POT de 45 la sută cu un CUT de 2.50, la o suprafață de 12.247 metri pătrați.

Comentarii
  • Acest nou bloc, figura cu alee de acces prin curtea blocului din fd Armeana nr 6b. Vecinii din fdArmeana s-au sesizat, au actionat in judecata asa zisul dezvoltator, speculator imobiliar, s-au lamurit ca aleea de acces nu apartine de acest nou bloc si astfel s-a oprit subit actiunea in justitie. Ceea ce nu stiu ziaristii de carton este ca spatiile verzi aferente acestui nou bloc sunt situate la… ulimul nivel al noului bloc. Decat ziarist de carton mai bine sofer de camion.

  • Marele „avant” (sau dezmat) imobiliar de la Iasi continua cu spor de ani de zile. Edilul orasului a declarat nu o data ca pretinsii „dezvoltatori” sunt partenerii Primariei municipiului. Dar este evident ca aceste investitii, aprobate cu mare intelegere de CL si Primarie, au depasit orice limita. Ar fi interesanta o analiza atenta si obiectiva asupra procentului de apartamente noi cumparate / inchiriate in blocurile deja construite sau in curs de executie. Si de ce aceste proiecte trebuie sa desfigureze zona centrala a Iasului ? Ar mai fi spatii disponibile pe la Dancu, in lunca Bahluiului si in alte zone. De mai multi ani, Primaria Iasului, sub conducerea D-lui M. Chirica, a realizat multe investitii necesare si reusite : restaurarea de cladiri de patrimoniu (cea mai notabila fiind cea a palatului Braunstein – in plina desfasurare), numeroase spatii verzi in diverse cartiere, reabilitari de strazi si linii de tramvai si multe altele. Dar nu cred ca orasul nostru devine mai atractiv gratie turnurilor ridicate de „dezvoltatori” in doar propriul lor beneficiu / profit. Mai exista o cladire, in chiar inima orasului – pe str. Lapusneanu, cea a fostului cinematograf „Republica” (care, inca prin anii ’50, se numea Trianon) si care se afla de ani de zile intr-o stare jalnica. As veni cu o sugestie : sa se instituie o regula pentru „dezvoltatori” : fiecare proiect de investitie nou sa fie conditionat de consolidarea – reabilitarea unei / unor cladiri de patrimoniu, pe cheltuiala respectivilor. Urmaresc (online) cotidianul BZI si felicit redactia pentru dezvaluirea multor proiecte imobiliare care depasesc normele de urbanism si chiar ale bunului simt.

  • Cine isi doreste sa locuiasca in tigania de pe Cuza Voda? Cu tramvaiul care circula la 6 dimineata? Pun pariu ca vor fi scoruri de 90k euro pentru un apartament de 2 camere pentru ca este zona centrala, numai bun de pescuit investitori din Holboca sau Sculeni.

Adauga un comentariu