National

110 ani de la nașterea Părintelui Arsenie Boca. Încă din studenție i se spunea „Sfântul”

Publicat: 29 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
110 ani de la nașterea Părintelui Arsenie Boca. Încă din studenție i se spunea Sfântul
Părintele Arsenie Boca

Astăzi, 29 septembrie, se împlinesc 110 ani de la nașterea Părintelui Arsenie Boca. Mai este cunoscut drept Sfântul Ardealului, fiind considerat unul dintre cei mai mari duhovnici români. Pentru convingerile sale religioase, preotul Arsenie Boca a fost arestat și torturat de fosta Securitate, alungat de la mănăstire, devenind unul dintre martirii regimului comunist.

110 ani de la nașterea Părintelui Arsenie Boca

Pe 29 septembrie se împlinesc 110 ani de la nașterea Părintelui Arsenie Boca, considerat unul dintre cei mai mari duhovnici români. Părintele Arsenie Boca a fost supranumit Sfântul Ardealului, Biciul lui Dumnezeu, sau Ultimul sfânt al românilor.

Arsenie Boca s-a născut pe 29 septembrie 1910, în satul Vața de Sus, din județul Hunedoara. Pe tatăl său îl chema Iosif Boca, iar pe mama sa Cristina. La botez el a primit numele de Zian Boca. Când a terminat liceul, ca șef de promoție, Zian Boca a plantat în curtea instituției de învățământ, un gorun pe care toți l-au numit – Gorunul lui Zian.

Și-ar fi dorit să facă studii pentru aviație, dar a renunțat din cauza sărăciei. În 1929 s-a înscris la Academia Teologică din Sibiu, la finalizarea căreia a fost trimis cu bursă la București, unde urma să devină pictor bisericesc. La Sibiu urmează și Medicina. De precizat este că încă din primul an de studenție, i se spunea – Sfântul.

Hirotonit diacon în 1935, iar în 1938 termină Belle Arte. Anul următor este trimis de mitropolitul Nicolae Bălan în Sfântul Munte Athos, pentru a deprinde viața călugărească. A stat acolo trei luni, iar acolo ar fi dat de un duhovnic aspru, care i-a zis: „Mă, tu nu eşti în stare de nimic! Nici la măturat nu eşti bun!”. Tânărul şi-a spus în sinea lui: „Aici e de mine, la ăsta stau!”.

La Muntele Athos a primit Darul Vederii

La Muntele Athos a primit și darul vederii. Îi apare Fecioara Maria, care îl poartă prin văzduh, în mijlocul unui munte unde se afla un mare sfânt rus, Serafim de Sarov.
În 1942 este ridicat la treapta preoțească și numit stareț al Mânăstirii Brâncoveanu pe care o renovează schimbându-i înfățișarea.

Este arestat, pentru prima dată, sub suspiciunea de legături cu legionarii, în 1945. Dar este eliberat în absența unor dovezi clare. În mai 1948, este din nou arestat și anchetat, pentru vina de a-i fi ajutat creștinește cu hrană pe luptătorii anticomuniști din Munții Făgărașului.

În 1948, Mitropolitul Nicolae Bălan îl strămută la Mănăstirea Prislop, cu scopul de a-l proteja. În 1951 este arestat din nou și dus la Ocnele Mari, iar de acolo este trimis la șantierul Poarta Albă din cadrul Canalului Dunăre Marea Neagră.

Aici a avut loc minunea prin care părintele a reușit să „iasă” prin zidurile temniței, pentru a fi prezent la înmormântarea mamei sale. I se dau trei ore liber, timp în care pur și simplu dispare, gardienii dând alarma.

Părintele Arsenie Boca a fost înmormântat, după dorința proprie, la mănăstirea Prislop, la 4 decembrie 1989, prorocind că aici va fi loc de pelerinaj.

Adauga un comentariu