Boli si tratamente

4 forme de manifestare a alergiei la soare

Publicat: 18 iun. 2015
_____ Vizualizări 0 Comentarii
4 forme de manifestare a alergiei la soare
7

Petele rosii si eruptiile cutanate sub forma unor bubite mici aparute dupa plaja sau o plimbare intr-o zi calduroasa, pot fi semnele unei alergii la soare. Literatura de specialitate mentioneaza ca aproximativ 15% din populatia lumii, dar mai ales femeile cu varste cuprinse intre 25 si 35 de ani, se confruta cu reactii alergice la soare.

In cazul persoanelor alergice, cand pielea intra in contact cu radiatiile solare, sistemul imunitar decodifica in mod eronat proteinele din celulele acesteia ca fiind factori nocivi si produce anticorpi pentru a-i anihila. Soarele este doar factorul extern care le provoaca, adevaratele cauze raman inca necunoscute. Simptomele depind de forma de alergie. Iata cum se manifesta alergia la soare:

Eruptia polimorfa la lumina
Sensibilitate la lumina sau eruptia polimorfa la lumina, cum este denumita, este cea mai des intalnita forma de alergie la soare. De cele mai multe ori apare primavara si la inceputul verii.

Simptome
: Alergia se manifesta prin mici pete rosii sau basicute insotite de senzatia de mancarime ce-si fac aparitia in primele doua ore dupa expunerea la soare, afectand, de obicei, zona decolteului, a bratelor si partea dorsala a picioarelor. Uneori, pe langa acestea, timp de o ora sau doua, eruptia poate fi insotita si de frisoane, migrene, greata, indispozitie.

Solutie
: evitarea expunerii la soare, in urma carui fapt, in 2-3 zile, arsurile dispar. Ce-i drept, s-a constatat ca expunerea repetata la soare conduce la o calire a organismului, la reducerea sensibilitatii pielii la lumina solara, in cazul unora in cateva zile de expunere, in al altora in cateva saptamani.

Alergia la soare tratata naturist

Eruptia polimorfa ereditara
O alta forma de manifestare a alergiei la soare o constituie eruptia polimorfa ereditara, afectandu-i mai ales pe copii si tineri, incepand din primavara si pana toamna tarziu.

Simptome
: Se manifesta prin leziuni rosii, denivelate, insotite de mancarime, vezicule care se pot sparge si extinde si pe zona care nu a fost expusa la soare. Afectate pot si buzele, crapate si uscate, si zona obrajilor, a gatului, urechilor, bratelor si mainilor.

Solutie
: Evita expunerea la soare in zilele toride, ai grija sa nu spargi veziculele formate deja, pentru ca eruptia sa nu se extinda, foloseste un protector de buze cu factor de protectie de cel putin 20.

Miliaria

In zilele toride de vara, organismul reactioneaza nu doar la radiatiile solare, ci si la caldura excesiva. Asociata cu transpiratia, aceasta poate provoca o dermatita cronica denumita miliaria. Spre deosebire de celorlalte forme de alergie, miliaria afecteaza si zonele acoperite de haine.

Simptome
: Intrucat nu soarele este cauza directa, ci caldura asociata cu hainele care impiedica respiratia pielii, aceasta se inflameaza, se inroseste, genereaza o senzatie de disconfort si mancarime.
Pe langa bubitele rosii, mai pot aparea si leziuni inflamatorii uscate acoperite de cruste pe zona fetei, a scalpului, spatelui si partilor laterale ale gatului, toracelui superior si a mainilor. Mai rar, pot fi afectate si palmale, si talpile.

Solutie
: inlatura disconfortul. Permitandu-i pielii sa respire, simptomele vor disparea. Nu e cazul sa folosesti creme sau lotiuni, ar putea irita si mai tare pielea. Spala zona cu apa rece, lasand-o sa se usuce fara a o sterge, retrage-te intr-un spatiu racoros si uscat.

Daca insa simptomele se inrautatesc, ar fi bine sa consulti medicul dermatolog, e posibil sa fie necesar sa-ti prescrie un tratament cu antihistaminice si o crema cu hidrocortizon.

6 afectiuni declansate de expunerea la soare

Alergia indusa de medicamente

S-a constatat ca unele medicamente, peste 50 la numar, cresc sensibilitatea pielii la radiatiile solare, putand conduce chiar la iritarea acesteia. Printre acestea se numara antibioticele, diureticele, anticonceptionalele, medicamentele de reglare a tensiunii, calmantele, preparatele impotriva malariei.

Simptome
: Se manifesta de obicei, fie prin roseata insotita de mancarime, fie prin basicute. in unele cazuri, eruptia apare si pe zonele acoperite de haine. Simptomele se pot face simtite si dupa una-doua zile de la expunerea la soare, durata lor fiind imprevizibila.

Chiar si asa stand lucrurile, de cele mai multe ori dispar dupa ce au fost inlaturate substantele chimice – cele din compozitia mecamentelor – care le-au provocat.

Solutie
: intrerupe, cel putin temporar, daca este posibil – ar fi bine sa consulti medicul care ti-a prescris medicatia in legatura cu incompatibilitatea acestora cu expunerea la soare – medicatia, in situatia in care nu-ti pune sanatatea in pericol.

Combinatia soare-medicamente favorizeaza alergiile. Vezi in ce situatii trebuie sa te feresti de soare

Cum prevenim alergia la soare

Iti poti proteja pielea de manifestarile alergiilor solare daca:
– inainte de a iesi din casa, folosesti o crema cu factor de protectie solara
cu indice de cel putin 15;
– folosesti un protector pentru buze cu indice de protectie de peste 20;
– eviti iesirea in zilele caniculare intre orele 12 si 16;
– porti haine lejere care lasa pielea sa respire.

Adauga un comentariu