Actualitate

41 de parlamentari liberali cer ca Ludovic Orban să fie premierul României

Publicat: 05 oct. 2021
Ludovic Orban, președintele PNL, într-o sală de conferințe
Ludovic Orban a lăsat politica deoparte și a transmis un mesaj românilor

Astăzi, 5 octombrie 2021, după ce a fost demis Florin Citu şi a căzut Guvernul PNL prin moţiune de cenzură, nu mai puţin de 41 de parlamentari liberali cer ca varianta de premier pe Ludovic Orban.

Parlamentarii au trimis o scrisoare deschisă în contextul actual. Lista persoanelor care îl susțin pe Ludovic Orban poate fi consultată AICI!

Guvernul PNL-UDMR condus de Florin Cîțu a fost demis, marți, de Parlament. 181 de parlamentari PSD, USR, AUR și independenți au votat moțiunea de cenzură.

Guvernul demis va rămâne interimar, cu puteri limitate, până la învestirea de către Parlament a unui Guvern plin.

Urmează ca președintele Klaus Iohannis să invite partidele parlamentare la consultări la Cotroceni, pentru formarea unei noi majorități guvernamentale. În urma consultărilor, șeful statului va desemna un premier care să meargă în Parlament cu o listă de miniștri pentru a obține votul de încredere.

Variantele de Guvern luate în calcul în Parlament

1. Refacerea coaliției PNL UDMR USR. Condiția este ca liberalii să renunțe la Florin Cîțu și să susțină alt premier. Există o grupare influentă în PNL care consideră că odată Cîțu demis, ar trebui ca partidul să se gândească se facă un compromis și să-și asigure o majoritate stabilă cu USR prin sacrificarea liderului partidului și avansarea unui nou nume de premier. Printre numele de premier vehiculate în PNL sunt Lucian Bode, Nicolae Ciucă, Dan Vîlceanu. Liberalii așteaptă momentan să vadă ce le spune șeful statului.

2. PSD, USR și AUR, majoritatea care a demis Guvernul, să meargă la Cotroceni cu o propunere de premier. Nu au existat discuții între aceste partide în acest sens, astfel că varianta este mai mult teoretică și are șanse infime de reușită. Președintele Klaus Iohannis nu va da oricum funcția de premier PSD, iar pe de altă parte PSD nu vrea să intre la guvernare.

3. Guvern minoritar PNL – UDMR. PNL să forțeze tot cu Florin Cîțu premier după ce se încropește o majoritate „responsabilă” în Parlament cu senatori și deputați din toate partidele care vor să împingă reformele înainte. Scenariul necesită mișcări de amploare în Parlament și mult timp pentru realizarea unei alte majorități.

4. Guvern de specialiști/tehnocrați care să gestioneze pandemia. Formula ar putea obține o majoritate în Parlament, însă ca soluție temporară. Doar s-ar amâna tranșarea lucrurilor în Parlament până la noi negocieri.

5. Klaus Iohannis va testa apele pentru a vedea dacă pe parlamentari îi „țin genunchii” să renunțe la mandate pentru anticipate. Șeful statului ar putea propune un „premier de sacrificiu” care să pice, după care a doua oară să îl propună premier tot pe Florin Cîțu în speranța că parlamentarii nu vor risca să-l respingă pe acesta și să se dizolve Parlamentul.

Prima reacție a lui Ludovic Orban, după ce Guvernul PNL a fost demis prin moțiune de cenzură

Liderul Camerei Deputaților a declarat după ce Guvernul Cîțu a fost demis că Florin Cîțu a rămas repetent la examenul parlamentar – moțiune de cenzură.

România se află în plină criză pandemică și trebuie să facă față unor provocări extrem de serioase. România are nevoie de un guvern stabil care să se bazeze pe o majoritate parlamentară și care să aibă capacitatea să ofere soluții pentru problemele românilor. Odată încheiată această aventură a unor oameni care nu înțeleg nimic din politică și din ceea ce înseamnă servirea interesului public este necesară declanșarea negocierilor pentru formarea unei majorități parlamentare stabile care să ducă cât mai repede la învestirea unui guvern cu deplină capacitate de exercițiu”, a declarat Ludovic Oban.

Fostul președinte al PNL a precizat că soluția este simplă aflată la îndemâna PNL, USR, UDMR și a grupului minorităților naționale.

„Soluția este refacerea colaiției de guvernare. Avem un acord de coaliție, un program de guvernare negociat. Este nevoie doar de actori credibili, responsabili, care să se așeze la masa negocierilor, să refacă acaestă coaliție, să redea României cât mai repede posibil un guvern cae să se apuce de treabă din prima zi”, a mai spus Orban

Adauga un comentariu