Sfatul medicului

9 semnale depre afectiuni pe care ti le transmit picioarele

Publicat: 05 ian. 2017
_____ Vizualizări 0 Comentarii
 9 semnale depre afectiuni pe care ti le transmit picioarele
7

Picioarele, parte a corpului careia nu-i acordam o atentie deosebita cat timp totul pare sa functioneze normal, pot da indicii importante despre starea generala de sanatate. Ascunse de cele mai multe ori în ciorapi si pantofi, membrele inferioare prezinta uneori simptomele unor boli grave care se pot manifesta mai întai la extremitatile corpului. The Huffington Post prezinta cateva simptome frecvente la nivelul picioarelor si semnificatia lor pentru sanatate.

Picioare reci. Pentru unii oameni, a avea picioarele reci nu este decat un fel de a vorbi. Desi senzatia de frig se poate manifesta fara a exista cauze medicale, a avea în mod constant degetele de la picioare reci poate fi un semn de circulatie proasta. Fumatul si bolile aferente, precum bronhopneumopatia obstructiva cronica, pot reduce capacitatea plamanilor de a absorbi oxigenul bine, ceea ce contribuie la reducerea nivelului de oxigen în sange. În plus, boala arteriala periferica a membrelor inferioare si alte forme de boli vasculare pot provoca o îngustare a arterelor si împiedica circulatia sangelui. Extremitatile corpului, cum sunt mainile si picioarele, sunt deosebit de sensibile la circulatia proasta a sangelui, care se poate manifesta prin senzatii de frig. Cand picioarele sunt aproape tot timpul reci sau insensibile, trebuie consultat medicul pentru a depisata eventuale probleme medicale care cauzeaza acest lucru.

Tratamente pentru senzatia de picioare grele si pentru picioarele umflate

Mancarimi. Desi sunt foarte neplacute, mancarimile la picioare nu sunt un simptom al unei boli grave. Infectiile fungice, precum micoza, cunoscuta si sub numele de ‘piciorul de atlet’, sunt cele care provoaca mancarimile si pot explica si cojirea pielii de pe picioare. Aceste infectii se dezvolta în medii umede; în general, ele apar între degete si afecteaza mai ales persoanele carora le transpira picioarele foarte mult, în special în încaltaminte stramta. Desi micoza piciorului este extrem de contagioasa, ea poate fi tratata cu succes cu medicamente antifungice, care se elibereaza si fara prescriptie medicala. În unele cazuri, pruritul este cauzat de o reactie alergica la anumite creme sau boli autoimune, cum ar fi psoriazisul. Daca mancarimile persista sau se agraveaza atunci cand sunt administrate medicamente, trebuie consultat medicul.

Decolorarea pielii. O eruptie cutanata sau o infectie fungica, cum este ‘piciorul de atlet’, determina adesea cojirea pielii care mai tarziu devine rosie. Dar decolorarea pielii poate fi provocata de multe alte boli. De exemplu, persoanele cu boala Raynaud au o piele care îsi schimba culoarea foarte repede, ca reactie la frig sau stres. Zona afectata devine alba cand arterele încep sa se îngusteze si fluxul de sange este redus. Uneori poate capata si o nuanta de albastru si poate deveni rece si amortita cand fluxul sanguin este limitat. Cand fluxul de sange revine la normal, pielea se poate înrosi înainte de a reveni la culoarea normala. În general, boala Raynaud nu ascunde alte boli. Cu toate acestea, în unele cazuri, ea poate fi un indicator precoce al unei maladii mai gave, precum artrita reumatoida sau lupusul.

Hipocratismul digital: deformarea degetelor. Hipocratismul digital determina modificari ale zonei care înconjoara si sustin unghiile degetelor de la maini sau de la picioare. Printre simptomele frecvente ale hipocratismului sunt înmuierea patului unghial, umflarea varfurilor degetelor de la picioare, curbarea unghiilor (asa numitele unghii concave sau în forma de lingura – koilonychias). Marea majoritate a cazurilor de hipocratism digital sunt derivate ale unor boli vasculare sau pulmonare care reduc nivelul de oxigen din sange. Prin urmare, trebuie sa se acorde atentie modificarilor unghiilor de la picioare sau maini, pentru ca acestea ar putea fi simptomul unei maladii grave, precum cancerul pulmonar, boli vasculare sau boala Crohn.

Cum iti masezi picioarele cu samburi de masline

Picioare umflate. Majoritatea oamenilor au picioarele umflate la un moment dat în viata lor. Adesea, cauza acestei umflari este pur si simplu statul prea mult în picioare, purtarea unor pantofi prea stramti, un zbor lung cu avionul sau o luxatie a gleznei. Totusi, daca picioarele continua sa fie umflate mai mult de doua sau trei zile, poate fi vorba de un simptom al unei boli mai grave. Fluide precum sangele se pot acumula în picioare si provoca umflarea, caz în care este rezultatul unei insuficiente cardiace, al unei boli de rinichi sau chiar un efect secundar al unor medicamente pentru diabet zaharat si hipertensiune arteriala. Umflarea picioarelor poate fi si rezultatul unei inflamatii cauzate de poliartrita reumatoida sau osteoartrita. În cazul în care umflarea picioarelor este însotita de durere în piept, dificultati în respiratie sau ameteli, aceste simptome indica formarea unui cheag de sange sau o boala vasculara grava.

Senzatia de arsura. Senzatia de picioare care ard poate fi atat usoara (amorteala si furnicaturi), cat si grava (durere atat de puternica încat împiedica somnul). Pe termen scurt, o senzatie de arsura sau întepaturi poate sa apara pur si simplu pentru ca picioarele sunt obosite sau din cauza unei micoze. În cazuri mai grave, aceasta senzatie de arsura poate fi simptomul unei leziuni a nervilor sau al unei boli vasculare cunoscute sub numele de arteriopatie obliteranta. Daca senzatia de arsura dureaza mai multe saptamani, daca simptomele devin mai intense si mai dureroase sau daca nu va mai simtiti degetele sau piciorul, trebuie consultat medicul.

Durere în degetul mare. O durere generalizata a piciorului este un lucru, dar o durere de un anumit tip semnifica o boala anume. O durere la extremitatea si în coltul unghiei degetului mare poate indica dezvoltarea unei unghii încarnate. Dureri bruste si severe localizate în articulatia degetului mare pot fi rezultatul unei forme complexe de artrita, numita guta. Guta se manifesta printr-o durere articulara intensa, urmata de o un disconfort persistent si apare cel mai adesea în timpul noptii, fara niciun semn prevenitor. Artrita reumatoida poate explica si ea aceste dureri, pentru ca simptomele precoce ale bolii au tendinta de a afecta mai întai degetele, înainte de a se extinde la maini si picioare.

Unghii îngalbenite. La fel ca multe parti ale corpului, decolorarea unghiilor poate însemna ca ceva este în neregula. O infectie fungica a unghiei începe de obicei cu o pata galbena sub extremitatea unghiei. Din pacate, fungii se dezvolta în medii întunecate, calde si umede, ceea ce face din zona de sub unghia de la degetul mare un refugiu ideal. Daca nu este remarcata sau daca nu este tratata, aceasta decolorare poate cuprinde întreaga unghie si chiar se poate întinde la alte unghii. În afara de o durere usoara si un inconvenient de ordin estetic, infectiile unghiilor în mod normal nu prezinta nici un risc major pentru sanatate. Totusi, daca aveti diabet zaharat, o infectie fungica netratata poate împiedica sangele sa coboare pana la picioare si poate provoca complicatii mai grave.

Pete albe pe unghii. Daca unghiile devin albe, aceasta nu înseamna neaparat ca exista o problema de sanatate. Leuconychia este un termen medical pentru a descrie petele albe care apar la baza unghiei si se extind pe masura ce ea creste. Contrar a ceea ce s-ar putea crede, aceste pete nu sunt semnul unei deficiente de vitamine si adesea sunt considerate inofensive. O pata alba la extremitatea unghiei ar putea semnifica totusi afectiuni mai grave. Ea poate aparea în urma desprinderii unghiei de patul unghial ca urmare a unei rani. Sau poate fi cauzata de infectii fungice care se manifesta mai întai în acest fel. Daca sunt lasate netratate, si aceste infectii se pot raspandi la restul unghiei, determinand o decolorare si o posibila desprindere de patul unghiei.

Adauga un comentariu