Local

A apărut o nouă metodă de țeapă, mai tare decât metoda „accidentul”! COVID-19 ar putea umple buzunarele unora de bani! Iată cum funcționează totul!

Publicat: 09 nov. 2020
Polițiștii au fost sesizați de către o femeie despre faptul că o persoană necunoscută i-a cerut bani spunându-i că fiul ei s-a infectat cu COVID-19
Femeie care vorbește la telefon

O nouă metodă de țeapă a apărut la Iași. Zilele trecute, polițiștii au fost sesizați de către o femeie de 74 de ani despre faptul că a fost contactată pe telefonul fix de o persoană necunoscută, care a pretins că este medic și care i-a transmis că fiul său este internat în spital, fiind grav bolnav și are nevoie de un aparat de ventilație

Metoda„COVID-19”, pare să fie o nouă metodă de țeapă care prinde contur la Iași. Infractorii s-au gândit că în această perioadă, în pandemie, pot obține niște bani fără să facă prea mult efort. Agenții din cadrul Secției IV de Poliție au fost sesizați de către o femeie de 74 de ani despre faptul că a fost contactată pe telefonul fix de o persoană necunoscută, care a pretins că este medic și care i-a transmis că fiul său este internat în spital, fiind grav bolnav, și are nevoie de un aparat de ventilație.

În acest sens, necunoscutul i-a solicitat 20.000 lei necesari pentru achiziționarea rapidă a unui astfel de aparat. Femeia i-a transmis apelantului că nu deține această sumă de bani, iar acesta a încheiat conversația. În cauză, polițiștii efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă de înșelăciune, în vederea identificării autorului și tragerii acestora la răspundere penală. Polițiștii vă recomandă să nu dați sume de bani necunoscuților, indiferent de pretextul prezentat și să sunați la poliție dacă aveți suspiciunea că sunteți victima unei înșelăciuni.

Metoda accidentul a făcut zeci de victime

De cele mai multe ori, oamenii sunt foarte creduli și întotdeauna va exista cineva pregătit să profite de naivitatea unor semeni. Astfel, autorii apelează telefonic potențialele victime, cărora le comunică faptul că un membru al familiei acestora a suferit sau a provocat un accident rutier și, sub falsa identitate (de exemplu: se pretind ca fiind avocat sau chiar membrul al familiei), solicită diferite sume de bani necesare acoperirii pagubelor cauzate de accident (costuri de spitalizare, daune materiale etc.). Pentru reușita infracțională, mai este doar un pas pentru ca victima să depună sumele de bani solicitate într-un cont pe numele unei persoane menționate de autori.

„Este normal ca orice părinte să-și ajute copilul aflat în nevoie. Însă, înainte de a efectua orice demers în acest sens, este bine să verificați informatiile primite. În prezentul tip de înșelăciune, infractorii se bazează în primul rând pe puternica reacție emoțională pe care vestea dată o produce, și anume starea de șoc și teamă. Acestea sunt elementele pe care mizează răufăcătorii, știind că majoritatea oamenilor acționează precipitat în asemenea situații”, au transmis polițiștii.

Autorii acestui tip de înșelăciune cunosc foarte multe elemente personale ale posibilelor victime (profesia, apelative utilizate de membrii familiei, programul de lucru etc.), astfel încât câștigă încrederea victimei și o conving pe aceasta că cele relatate sunt reale.

De ce trebuie să se ferească ieșenii

Având în vedere aspectele prezentate, polițiștii recomandă cetățenilor să nu trimită sume de bani unor persoane necunoscute, să se adreseze și să sesizeze cea mai apropiată unitate de poliție sau să apeleze numărul unic de urgență 112 ori de câte ori au suspiciuni cu privire la faptul că ar putea fi următoarea victimă a unei infracțiuni de înșelăciune, prin care se încearcă inducerea în eroare prin aceste „povești” cu caracter emoționant.

Pentru a evita să deveniți victima unei infracțiuni de înșelăciune este bine să analizați cu atenție informațiile primite și să vă puneți câteva întrebări elementare referitoare la veridicitatea lor. Este adevărat că, din diferite motive, cum ar fi traume fizice sau emoționale, vocea «rudei», «fiului», «fiicei» care sună pentru a solicita sprijin vă poate părea schimbată, însă nu ezitați să cereți amănunte referitoare la situația prezentată”, au mai precizat polițiștii.

 

Zilele trecute, poliţiştii din cadrul Secţiei 4 de Poliţie Iaşi au fost sesizaţi de o femeie care a fost apelata de un pretins medic care i-a transmis că fiul său este internat în spital cu o afecţiune destul de gravă. Astfel, apelantul i-a solicitat 20.000 de lei femeii pentru achiziţionarea unui aparat. Deoarece femeia i-a răspuns presupusului medic că nu deţine suma respectivă de bani, apelantul a încheiat convorbirea. Poliţiştii recomanda cetăţenilor să nu dea curs unor astfel de solicitări, iar dacă au suspiciuni la tentative de înşelătorie, să sune de urgenţă la poliţie. Sub nicio formă nu trebuie să ofere sume de bani necunoscuţilor. au transmis oficialii de poliţie.

 

Adauga un comentariu