Actualitate

Românii ar putea avea acces la mall şi în supermarket-uri doar cu paşaportul COVID-19! Iată ce spune Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății

Publicat: 01 sept. 2021
Ioana Mihăilă în halat alb și cu stetoscop la gât
Fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, a oferit mai multe declaraţii în contextul în care campania de vaccinare din România merge prost iar rata de infectare crește alarmant în tot mai multe localităţi. Suntem pe valul 4 de COVID-19 iar acest lucru s-ar traduce prin ocuparea locurilor de la Terapie Intensivă. De altfel, ministrul a declarat, subtil că circulaţia persoanelor vaccinate nu trebuie restricţionată.

Acest lucru s-ar traduce prin impunerea unor restricţii de acces pentru persoanele care nu s-au vaccinat. Ideea de a permite persoanelor vaccinate în mall este una mai veche şi a fost împărtăşita în spaţiul public de vicepremierul Dan Barna.

Nu vor exista restricţii de acces pentru persoanele care s-au vaccinat, susţine Ioana Mihăilă

Într-o intervenţie în spaţiul public, ministrul Sănătății susţine că sunt câteva principii de la care pleacă instituţiile statului. Ioana Mihăilă consideră că nu este necesară impunerea de restricţii pentru persoanele care s-au vaccinat. Altfel spus, persoanele nevaccinate ar putea să aibă parte de mai multe restricţii, inclusiv în accesul la mall:

„Avem câteva principii de la care plecăm. Cel mai important este că ne dorim să ţinem şcolile deschise cât mai mult timp posibil, aşa cum este în ordinul comun acum, până la 6 la mie incidenţă într-o localitate. Şcolile vor fi deschise pentru învăţământul faţă în faţă, dacă nu se întâmplă nimic deosebit în ceea ce priveşte situaţia infecţiilor la copii. Un al doilea principiu şi un al doilea obiectiv pe care îl avem este să nu restricţionăm circulaţia persoanelor vaccinate. Şi un al treilea este să ne străduim să nu închidem acele sectoare ale economiei care au avut de suferit anul trecut, cum este, de exemplu, sectorul HoReCa”, a spus ministrul Sănătăţii, conform romaniatv.ro

Ioana Mihăilă nu este primul oficial guvernamental care susține o asemenea măsuri. În urmă cu doar câteva luni, vicepremierul Dan Barna dorea limitarea accesului persoanelor nevaccinate în weekend la mall.

Ritmul de creștere a infectărilor de COVID-19 este mai mare decât anticipase autorităţile

În altă ordine de idei, Ioana Mihăilă a susţinut că ritmul de creștere a infectărilor este mult mai mare decât anticipase autorităţile. Totul este cauzat de noua tulpină Delta:

„Acum, incidenţa, inclusiv în Bucureşti, este de sub 1 la mie, dar ritmul de creştere a infecţiilor este mai accelerat faţă de predicţiile INSP din urmă cu o lună, de exemplu. Deci, creşterea este mai accelerată, lucru la care ne aşteptam, de altfel, pentru că acest lucru l-am observat şi în alte ţări europene care sunt acum în plin val patru, o creştere accelerată a numărului de cazuri, tocmai din cauza contagiozităţii crescute a tulpinii Delta”, a mai afirmat ministrul.

De aceeaşi părere este şi Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, care a spus recent faptul că, în loc de 1500 de infectări zilnice estimate, România va avea 2000 de cazuri la mijlocul lunii septembrie.

„Nu ne aşteptăm să avem o situaţie bună. De altfel, reevaluările predicţiei în ceea ce priveşte evoluţia epidemiologică în România ne arată că până la acest moment, creşterea numărului de cazuri a fost mai rapidă decât ceea ce noi ne aşteptam, ca atare, la jumătatea lunii septembrie ne aşteptăm să avem peste 2.000 de cazuri zilnice, în loc de 1.500-1600 cât estimam iniţial. Această estimare este pe următoarele patru săptămâni, însă nu înseamnă că acesta va fi pragul maximal la care vom ajunge, este predicţia pe patru săptămâni pe care noi o putem face în momentul de faţă”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Adauga un comentariu