Actualitate

Aceasta este cea mai mică pensie din România în 2024! Câți lei primești dacă nu ai muncit nicio zi

Publicat: 18 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Aceasta este cea mai mică pensie din România în 2024 Câți lei primești dacă nu ai muncit nicio zi
Potrivit legislației în vigoare, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar pensia socială minimă garantată este de 1.281 de lei

Pe fondul recalculării pensiilor, de acum, mulți români se întreabă ce pensie primește cineva care a lucrat doar 5 sau 10 ani. Însă, care este cea mai mică pensie din România în 2024? Cât primești dacă nu ai lucrat nici măcar o singură zi? Potrivit legii, poți să fii pensionar al sistemului public de pensii doar dacă ai stagiul minim de cotizare. Așadar, nu există varianta să iei pensie dacă nu ai muncit nici o zi.

Aceasta este cea mai mică pensie din România în 2024!

Potrivit legislației în vigoare, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet, de 35 de ani. Astfel, Pensia socială minimă garantată este de 1.281 de lei. Astfel, o persoană căreia i se calculează o pensie sub această sumă, va primi diferența până la 1.281 de lei.

Cu alte cuvinte, în cazul în care o persoană a contribuit cât pentru o pensie de 900 de lei va primi lunar 1.281 de lei, diferența de bani până la această sumă, adică 381 de lei, va fi suportată de statul român.

”Este stagiul minim de cotizare, un lucru prevăzut în toate legislațiile naționale ale statelor membre din Uniunea Europeană, este o prevedere pe care noi am avut-o și în legea actuală, pentru că atunci când contribui într-un sistem ai nevoie de o anumită perioadă de contribuție minimă pentru a putea avea beneficii ulterior din acel sistem“, a declarat fostul ministru al Muncii, Marius  Budăi.

Suma stabilită ca indemnizație socială pentru pensionari a crescut de la 1.000 de lei în 2022 la 1.125 lei în 2023 și la 1.281 lei în 2024. În ceea ce privește indemnizația socială pentru pensionari, aceasta se determină din oficiu de către Casele Teritoriale de Pensii, anul acesta fiind diferenţa dintre 1.281 de lei şi valoarea pensiei cuvenite sau aflate în plată, stabilită potrivit Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, cumulat cu orice alte drepturi plătite în baza unor legi speciale. Diferența este suportată de la bugetul de stat potrivit normelor Ministerului Muncii.

Ca să poată primi o indemnizația socială pentru pensionari, o persoană să aibă calitatea de pensionar al sistemului public de pensii, fără a se ține cont de data înscrierii la pensie, să aibă domiciliul în România și nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, să fie sub 1.281 lei.

Cum se calculează pensia după noua lege

Potrivit noii legi a pensiilor, statul român încurajează munca și îi răsplătește pe cei care au contribuit un număr mare de ani. Spre exemplu, o persoană care are 35 de ani în câmpul muncii poate primi 500 de lei în plus la pensie, respectiv suma de 900 de lei, doar pe baza punctelor de stabilitate.

Formula de calcul folosită pentru stabilirea pensiei este:

VPR x Numărul total de puncte.

VPR = 81 lei

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate reprezintă anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate sunt anii în care ai contribuit la sistemul de pensii.

Punctele de stabilitate pot fi de 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, 0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, 1 punct/an, pentru anii din intervalul 36 – 40.

Așadar, potrivit legislației în vigoare, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar pensia socială minimă garantată este de 1.281 de lei.

Adauga un comentariu