Agenția pentru securitatea sănătății (Anses) din Franta avertizează asupra riscurilor de intoxicație legate de consumul crud sau insuficient de shiitake, ciuperci originare din Asia. Într-un comunicat de presă lansat pe 9 aprilie, autoritatile franceze reiterează importanța gătirii temeinice a acestor alimente înainte de a le consuma.
Ciupercile Shiitake originare din Asia pot fi ușor recunoscute. Acestea sunt cele mai consumate din lume după ciupercile nasture, deoarece, pe lângă activele lor gustative, conțin diverse vitamine și minerale. Deși au multe beneficii, shiitake poate prezenta și riscuri pentru sănătate, potrivit Agenției pentru Securitate în Sănătate (Anses) din Franta.
Shiitake pot provoca dermatită dacă nu sunt gătite corect
Într-o declarație publicată pe 9 aprilie, autoritatea sanitară a declarat că consumul ciupercii crude sau insuficient gătit ar putea provoca otrăvirea pielii.
„Atunci când sunt consumate crude sau insuficient gătite, shiitake pot duce la dermatită toxică pe tot corpul”, a explicat ANSES.
Dermatita este o boală a pielii, care se caracterizează prin plăci, roșeață și mâncărime severă. Aceste simptome pot apărea în câteva ore sau zile de la consum și pot dura până la trei săptămâni.
„Lentina, o substanță prezentă în ciupercă, care este distrusă prin gătit, este cauza acestei boli”, se arată în comunicat.
Shiitake: otrăvirea pielii care persistă
Această alertă este a doua lansată de autoritatea sanitară franceza. În 2015, ANSES avertizase deja asupra consumului de shiitake insuficient gatite si a identificat „un număr persistent de otrăviri care cauzează semne ale pielii”.
ANSES a precizat că între 11 și 15 cazuri de otrăvire a pielii au fost identificate în fiecare an de către centrele de control.
„Acest număr ar fi totuși subestimat, legătura dintre dermatită și consumul de ciuperci shiitake nefiind întotdeauna făcută de consumator sau medicul său”, a dezvoltat autoritatea sanitară, potrivit Femme Actuelle.
Shiitake: ce trebuie făcut pentru a evita otrăvirea
Potrivit autorității sanitare, gătitul rapid al ciupercilor într-un wok poate să nu fie suficient pentru a distruge lentina. Pentru a reduce riscul de otrăvire a pielii, se recomandă consumatorilor să gătească shiitake foarte bine inainte de consum.