Cel mai ciudat tramvai din Iași a circulat prin oraș doar pentru o scurtă perioadă, însă povestea sa este una pe care puțini o cunosc
Tramvaiul respectiv a fost creat în anii ʼ90, în depoul Gară de la Iași, dintr-un vagon Timiș, în combinație cu un vagon Tatra. Meseriașii au combinat atunci elemente de la cele două modele și au creat un tramvai utilitar care era folosit pentru a curăța zăpada de pe șine. Totuși, acesta a circulat doar până spre sfârșitul anilor 2000, fiind ulterior retras.
Cel mai ciudat tramvai din Iași
Tramvaiul cu numărul 327 a fost doar o invenție, făcută de muncitorii de la compania de transport din Iași. Pe atunci, astfel de vagoane nu erau ceva neobișnuit. Acesta era un tramvai utilitar, folosit pentru curățarea zăpezii de pe linie și pentru anumite lucrări. La momentul respectiv, multe dintre vagoanele folosite în Iași erau modelele românești Timiș, dar și cele Tatra, făcute în Cehia. Tot în acea perioadă au mai fost create două vehicule din piese de la alte tramvaie, la fel, pentru lucrări, însă nu au fost folosite pentru mult timp.
Adrian Crenganiș, un specialist din Iași care creează machete după tramvaiele vechi, cunoaște foarte bine istoria tramvaiului 327.
„Știu că a fost făcut pe la începutul anilor ʼ90, pentru deszăpezire. Nu a fost singurul, mai erau astfel de creații în depouri, din tramvaie defecte scoteau unul funcțional, utilitar. În cazul acestuia, era folosit pentru deszăpezirea liniilor, avea două perii în față. Din păcate, nu era prea eficient, periile nu erau prea stabile, săreau când erau pornite, au fost și accidente. Nu a fost singurul tramvai utilitar creat în acea perioadă, au mai fost astfel de invenții, doar că nu erau prea eficiente și s-a renunțat la ele”, a precizat Adrian Crenganiș.
Tramvaiul a fost casat
Din păcate, acesta nu mai poate fi văzut, deoarece a fost trimis la casare, după ce a fost neutilizat timp de mai mulți ani. Experimentul a fost mai mult un eșec pentru compania de transport din Iași, deoarece sistemul de curățare a liniilor nu era eficient, iar periile săreau constant. În prezent, compania a renunțat la tramvaie, care erau folosite pentru curățarea zăpezii.
„Era reparat, însă, ulterior, a fost retras complet din uz. La un moment, a fost lăsat în depou să ruginească, ulterior a fost trimis spre casare, cam asta a fost istoria lui. Este foarte interesant, mai ales pentru pasionații de tramvaie”, a mai spus Adrian Crenganiș.
Timp de 15 ani, la Iași, a existat o echipă care restaura tramvaie, condusă de Dorian Geba. Aceștia au reparat multe vagoane istorice care, ulterior, au ajuns să fie expuse la muzee din Germania, Austria sau Elveția. Din păcate, unitatea de restaurări a fost închisă din cauza costurilor prea mari. În prezent, multe tramvaie istorice ruginesc în depoul de la CTP Iași, fiind propuse spre casat. Acestea ar putea fi restaurate și folosite ca piese de muzeu.
Cel mai ciudat tramvai din Iași a circulat doar pentru câțiva ani pe străzile din Iași.
Frankenstein Tram 🤣, alias „sageata galbena”
Mai bine un produs facut mediocru de tine decat unul cumparat de la altii.
De ce ?
Ca sa se mire prostii !!!
Ce conducere de neam prost avem la CTP Iași! Doar la Iași se poate întâmpla așa ceva – să lase un tramvai unic, creat cu atâta meșteșug de muncitorii lor, să ajungă la cimitirul de vagoane. Păi ce, nu aveau nevoie de un astfel de vehicul de deszăpezire? Sau poate că directorașii preferă să stea încălziți în birourile lor în timp ce șinele îngheață și tramvaiele se blochează. Ar trebui să îi trimită la Polul Nord pe ăștia de la conducere să vadă ce înseamnă să lupți cu zăpada fără unelte adecvate! Vai, vai, vai, ce manageri incompetenți avem în fruntea CTP Iași. Sigur, e mai ușor să trimiți la fier vechi tot ce e puțin ieșit din comun decât să te gândești la soluții ingenioase. Probabil că directorii sunt prea ocupați să-și rotunjească conturile în loc să se îngrijească de nevoile călătorilor. Vai de capul lor, parcă i-ai vedea pe Laurel și Hardy încercând să conducă o companie de transport! Ar trebui să le dea cineva o lecție de improvizație și spirit practic. Ei, dar ce să le ceri unor manageri care probabil nici nu știu la ce folosește un tramvai? Pentru ei important e să arate bine rapoartele, nu să se ocupe de utilitatea practică a lucrurilor. Păcat că nu pot trimite la fier vechi și călătorii ca să scape de problemele lor! Vai de buzunarele noastre dacă ăștia mai stau mult în fruntea CTP Iași.