National

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, despre facturile românilor la gaze și curent: „Pentru populaţie a fost rezolvată problema în acest an”

Publicat: 29 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Adrian Câciu ministrul Finanțelor despre facturile românilor la gaze și curent Pentru populaţie a fost rezolvată problema în acest an
Legea Compensării va fi aplicată doar celor care nu depășesc pragul maxim admis al consumului pe luna

Ministrul Finanțelor anunță faptul că pentru luna decembrie, românii vor primi facturi mai mici la gaze și curent, asta după ce vor fi aplicate compensațiile oferite de stat și legea plafonării.

Pentru cei care depășesc consumul maxim stabilit într-o lună, factura nu va mai fi compensată în luna respectivă.

Adrian Câciu spune că românii vor primi facturi mai mici în decembrie. Cum va fi aplicată compensarea

Ministrul Finanțelor spune faptul că, din luna decembrie, legea plafonării va fi aplicată începând cu luna decembrie, astfel că, românii ar putea avea facturi mai reduse atât la gaz cât și la curent. De asemenea, pe lângă aceasta se va mai aplica și Legea Compensării, unde se impune limită la consumul de energie electrică, mai exact 15000 de kilowați oră, iar la gaze naturale este 1000 de kilowați oră.

Privind compensarea, aceasta va fi redusă cu cel mult până în 33% iar pentru energia electrică, compensarea va fi cu 0,29 lei per kilowatt oră. Clienții vor putea benefia de compensare doar dacă nu beneficiază ți de alte facilități prevăzute în legea plafonării și doar dacă se încadrează în consumul maxim prevăzut pentru luna respectivă.

„Pentru populaţie a fost rezolvată problema în acest an, în rectificare au fost prinşi banii pentru compensaţii, pentru consumatorul vulnerabil. Consumatorii casnici şi noncasnici trebuie să primească facturile diminuate, urmând că furnizorii să fie finanţaţi pe diferenţe de către ministerul energiei, banii sunt în buget, nu sunt probleme”, a declarat Adrian Caciu, ministrul Finanţelor.

De asemenea, și micro întreprinderile sau întreprinderile mici și mijlocii pot fi beneficiari ai acestor facilităși, însă termenul limită privind depunerea cererilor este 30 iulie 2022. Aceasta va fi acordată pentru lunile din sezonul rece noiembrie 2021 — martie 2022.

Românii ar putea primi două facturi în luna decembrie

La finalul lunii noiembrie, Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy a anunţat că mai mulţi români ar putea primi două facturi în luna decembrie, întrucât cea din noiembrie să fie și ea emisă de asemenea odată cu cea din ultima lună din an. Această măsura s-a luat inițial din cauza faptului că, mulți furnizori nu știu cum să aplice legea consumatorului vulnerabil. Astfel că, în acest context, aceștia au avut de decis dacă să sisteze emiterea facturii din luna noiembrie sau emiterea facturilor cu prețul fără legea plafonării aplicată.  Decizia a rămas ca ambele facturi să fie generate pentru luna decembrie, pentru ca românii să nu plătească suma integrală.

„La sfârșitul lui octombrie s-a aprobat în Parlament acea OUG 118 care s-a dat de către guvern pentru compensarea facturilor la energie electrică și gaze. S-a completat în Parlament și s-a dispus și plafonarea.

Deși legea prevedea termen de 15 zile în care trebuia să se elaboreze normele de aplicare a acestei legi, acest lucru încă nu s-a întâmplat. N-avem încă norme, suntem în 24 noiembrie, și în lipsa normelor furnizorii nu știu cum să factureze și cum să aplice această lege și unii au preferat în loc să factureze la valoarea normală prevăzută din contract încălcând legea au preferat să amâne emiterea facturilor.

Adauga un comentariu