O ieșeancă și-a deschis o afacere inedită în Anglia. Din pasiune pentru gătit, a început să vândă, pe internet, tradiționalele sarmale, la bucată, pentru românii care locuiesc în Regatul Unit. Apoi, a început să fie contactată de oameni pentru evenimente, precum nunți și botezuri. Cum a ajuns Oana una dintre cele mai căutate bucătărese din Anglia, veți afla în cele ce urmează.
Ieșeanca care vinde sarmale la bucată, pe internet, în Anglia
Povestea sarmalelor românești vândute pe internet, în Anglia, a început în urmă cu patru ani, atunci când Oana a decis să se mute în Regatul Unit împreună cu soțul și cei patru copii. Fiindcă avea un bebeluș nou-născut, Oana și-a dorit să își găsească un hobby prin care să contribuie la bugetul familiei. Astfel, a început să gătească într-o bucătărie de câțiva metri pătrați rețete tradiționale românești, dar, în principal, sarmale. Rețeta este una veche, pe care a învățat-o de la bunica sa, dar de care românii din Anglia s-au îndrăgostit.
„Ne-am mutat în Anglia, în 2020. Aveam un copil mic, de trei luni, indemnizația era mai mică decât în România și, atunci, se simțea lipsa salariului meu. Așa m-am apucat să fac sarmale. Aici nu aveam de unde mânca ceva tradițional la restaurant, dar ne era poftă de ciorbă rădăuțeană, de ciorbă cu perișoare și așa am zis să mă apuc de gătit. Când am făcut botezul mezinei, Maria, am văzut întâmplător, pe internet, fotografii cu platouri cu mâncare tradițională și atunci am decis să organizăm noi întregul botez. Așa am făcut singură, în bucătărie, platouri, le-am așezat frumos, am făcut sarmale, friptură. Nu eram sigură că invitații vor fi deschiși la mâncarea mea tradițională, dar au rămas impresionați. Apoi, câteva luni mai târziu, mi-a venit ideea să postez fotografii pe grupurile de români, din Anglia, că fac sarmale. Prețul era de o liră pentru o singură sarmală. Mulți m-au luat în râs, dar eu nu i-am luat în seamă. Două zile mai târziu, m-am trezit că îmi vin oameni acasă, să-mi cumpere sarmalele, și am făcut 1.600 de lire doar în acele două zile. Aceia au fost primii mei bani făcuți din sarmale”, a declarat Oana Smeu, administrator Romanian goodies by Oana.
După ce afacerea cu sarmalele vândute la bucată pe internet a prins contur, Oana a început să gătească la evenimente, precum nunți și botezuri. Aici pregătea adevărate meniuri, de la aperitive, ciorbă, sarmale și chiar friptură.
„Un om s-a îndrăgostit, la un moment dat, de sarmalele mele și venea regulat, la câteva săptămâni, să-mi cumpere mâncarea. Cerea mereu câte 500 – 600 de sarmale. De multe ori, se aduna cu prietenii și îmi cerea să le gătesc salată boeuf, ciorbă, friptură și chiftele. Și cumpărau în cantități mari. Eu deja mă obișnuisem să gătesc, dar găteam așa pentru cunoștințele mele, pentru oamenii care s-au îndrăgostit de gustul pe care îl dădeam mâncării. Apoi, un prieten m-a recomandat la o cunoștință de a sa pentru a-i găti la nuntă. Atunci am luat-o ca pe o provocare și am acceptat. Ei, după acest eveniment care a ieșit impecabil am luat decizia să mă implic tot mai mult în astfel de situații. Și așa, am ajuns să gătesc singură, în bucătăria mea din Anglia, preparate tradiționale românești”, a adăugat Oana Smeu, administrator Romanian goodies by Oana.
Nu doar românii sunt atrași de gustul pe care Oana îl dă mâncării tradiționale românești. Mai nou, și englezii fac rând pentru a gusta din bunătățile preparate de Oana Smeu.
„Am ajuns să gătesc mâncare săptămânal pentru medicii esteticieni din Anglia. M-au angajat în cadrul firmei pentru a le furniza mâncare. Sunt înnebuniți, mai ales după sarmale și ciorbă de perișoare. Eu prepar doar mâncare din inima Moldovei, așa cum am învățat de la bunica mea și de la mătușile mele. Norocul meu a fost că, de mică, am avut înclinații spre bucătărie, având în familie doar gospodine. Eu, la bază, sunt asistentă medicală, am practicat această meserie și în țară, și în Anglia, însă nu m-am regăsit complet în ea. Apoi au apărut copiii și am decis să-mi transform pasiunea într-o muncă. Și mi-a ieșit. Acum, planurile pentru viitor sunt mari. Mi-aș dori să devin private chef și să gătesc și pentru nume mari din străinătate”, a povestit Oana Smeu, administrator Romanian goodies by Oana.
Oana a mai povestit reporterilor BZI și de unde își procură ea materia primă. Pentru un gust autentic, ea apelează la magazinele românești din Anglia, iar atunci când nu reușește, primește livrări speciale din România, de la rude. O altă ramură a bucătăriei pe care o explorează este și cea a dulciurilor. Acestea, tot în stil tradițional. Pregătește cozonaci, gogoși, melci cu nucă, plăcinte cu brânză, negrese cu ciocolată. Singura promovare a produselor sale o realizează pe pagina de Facebook, creată de ea, „Romanian goodies by Oana”.
O ieșeancă și-a deschis o afacere inedită în Anglia. Din pasiunea pentru gătit, a început să vândă, pe internet, tradiționalele sarmale, la bucată, pentru românii care locuiesc în Regatul Unit.
Mai taie din ele da-le dreacu! A facut tantea 1600 de sarmai in 2 zile!?
Ete na, că o fi fiind asta mai dihaie decât kilometrica mea nevastă. Că și ea face machitori, feluri de haleală cu păr de pisică, totul original, aromat, autentic nefiscalizat. Bunătățile lu’ Tantea s-or fleșcăit cu anii dar, mein Gott, pe câtă lume or bucurat. Eu, ca administrator, mai merg în călătorii filosofice de aprovizionare din rural (obârșia, n-am ce face), dar hărnicuța lucrează totul de acasă. Totul !
Hei ! Dar ce umbră lasă capul meu ? Phiii, ce-s alea ? Antene ?
Bravo ei si felicitari, iar cei care nu sunt in stare sa faca absolut nimic, o sa comenteze negativ despre femeia asta.
Talpa tarii – sarmalagii – a plecat din romanica, in „anglea”. Amatorii de foie gras, saint jacques, kobe, etc. au ramas in romanica. Pentru ca traiesc bine aici. Sa-ti iau sarmalele in… scobitoare 🙂
Ce mai stire de cacat!!!!!!!!!!!!!!!! Tanti asta, nu vinde sarmale englezilor ci doar pe internet. Ce labareala mai e si asta???