Titlurile zilei

Afacerea din spatele Mitropoliei, la mâna arhitecților din Iași! Proprietarii au vrut să construiască o casă, dar au fost obligați să ridice un bloc. Comisia a respins construirea unui hotel în centrul orașului – FOTO

Publicat: 19 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Afacerea din spatele Mitropoliei la mâna arhitecților din Iași Proprietarii au vrut să construiască o casă dar au fost obligați să ridice un bloc. Comisia a respins construirea unui hotel în centrul orașului - FOTO
Pavel și Elena Pintilii încearcă să obțină avizele pentru un PUZ din zona centrală a Iașului

Pavel și Elena Pintilii depind de Comisia Zonală a Monumentelor Istorice pentru aprobarea unui proiect imobiliar în spatele Mitropoliei. Deși doreau să construiască doar o casă individuală, au ajuns cu un proiect cu un bloc înalt de 14 metri

Proprietarii unui teren din spatele Mitropoliei Moldovei și Bucovinei depind de Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI) în vederea obținerii unui aviz pentru un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) legat de construirea unui bloc de locuințe colective. Proiectul imobiliar este analizat în această perioadă, urmând să fie publicate și voturile comisiei. Povestea proiectului este destul de întortocheată. Terenul de 545 de metri pătrați se află pe strada Semnului, nr.6 A, la intersecția cu strada Sf. Andrei. Până nu demult, un metru pătrat de teren în zonă era vândut și cu 1000 de euro, dar acum proprietarii de terenuri nu mai pot primi acest preț.

Soții Petru și Elena Pintilii se chinuie de aproape 4 ani să obțină avizele necesare, dar fără succes. Aceștia povesteau într-o discuție cu reporterii „BZI” că, inițial, au solicitat avize pentru construirea unei locuințe individuale, o simplă casă. Dar, reprezentanții Primăriei le-au „sugerat” să construiască un bloc, pentru că în imediata vecinătate era deja ridicat un imobil cu 4 etaje. În acest moment există un blocaj la nivelul Comisiei de Urbanism, după ce pe ordinea de zi nu au mai fost incluse proiecte imobiliare.

Terenul are o deschidere imensă la stradă de aproape 30 de metri

La începutul lunii mai 2021, proiectul soților Pintilii a fost supus dezbaterii publice la sediul Primăriei Iași. Vecinii din zonă nu au contestat proiectul. De precizat că pe strada Semnului traficul rutier este infernal, iar apariția blocurilor în zonă a aglomerat și mai mult circulația din cauza numărului mare de autoturisme. Conform PUZ, investitorii ar urma să construiască un bloc de locuințe colective cu regimul de înălțime D+P+3 (să nu depășească 14 metri), cu 8 locuri de parcare organizate pe suprafața terenului.

Clădirea va ocupa un procent de 35 la sută din suprafața terenului, în timp ce coeficientul de utilizare a terenului nu va depăși 1.74. Astfel, suprafața desfășurată a clădirii va ajunge la 953 de metri pătrați. Spațiile verzi vor ocupa 15 la sută din suprafața totală a terenului. O particularitate a proiectului constă în faptul că terenul are o deschidere la stradă de aproape 30 de metri. Beneficiarul proiectului nu a putut fi contactat. În centrul Iașului au încercat să construiască și alți proprietari de terenuri, dar autoritățile s-au opus.

Comisia Tehnică a respins construirea unui hotel pe Șoseaua Arcu

Recent, au fost analizate mai multe proiecte imobiliare și în cadrul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) formată din arhitecți, constituită la nivelul Primăriei Iași. Spre exemplu, Claudia Grigorii, patroana societății Arnia Tourism SRL, intenționa să ridice o unitate de cazare pe șoseaua Arcu, nr.36. Însă, membrii comisiei au respins proiectul, considerând că investiția nu este oportună. Patroana societății Arnia Tourism SRL administrează hotelul Arnia, de trei stele, de pe șoseaua Arcu, nr.26. Pe lângă hotelul Arnia, Claudia Grigorii mai este asociată în societatea Moldotour SRL, care administrează pensiunea cu același nume de pe strada Florilor, nr. 17.

„Poziționat în centrul orașului Iași, vizavi de Billa Gară, aproape de principalele puncte de afaceri și de interes turistic, la numai 500 de metri de Gara Centrală Iași, 850 de metri de Piața Unirii, la 20 de minute față de Aeroportul Iași, Arnia este locul ideal atât pentru oamenii de afaceri, cât și pentru turiștii care vizitează orașul. Hotelul Arnia din Iași vă oferă camere spațioase Twin în regim Duble sau Single, dotate cu mobilier modern, minibar, TV și aer condiționat”, se arată în descrierea afacerii.

Adauga un comentariu