Titlurile zilei

Comisia de Urbanism a fost detonată! Primarul Mihai Chirica vrea să-l schimbe pe Iulian Nicolau. Totul a plecat de la proiectele dezvoltatorilor imobiliari

Publicat: 20 feb. 2021
Mihai Chirica și Iulian Nicolau
Primarul Mihai Chirica vrea capul lui Iulian Nicolau, șeful Comisiei de Urbanism. Totul a început de la ritmul lent cu care se desfășoară ședințele de la comisia de specialitate. Dezvoltatorii imobiliari așteaptă cu sufletul la gură

Blocajul din Comisia de Urbanism a fost analizat de primarul Mihai Chirica. Edilul a precizat că va lua în calcul înlocuirea lui Iulian Nicolau de la președinția Comisiei de Urbanism. În ultimele luni, doar trei proiecte au fost analizate în cadrul comisiei de specialitate

Comisia de Urbanism constituită la nivelul Consiliului Local Iași a devenit miza unui nou scandal între primarul Mihai Chirica și conducerea comisiei de specialitate. După alegerile locale din toamna anului 2020, Comisia a fost convocată de mai multe ori, dar nu s-au discutat proiectele depuse, fie Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) pentru construirea locuințelor colective, fie pentru edificarea unor locuințe inviduale. Abia ieri au fost incluse pe ordinea de zi doar trei proiecte. Primarul Mihai Chirica a precizat că va lua măsuri, urmând să se ajungă chiar și la înlăturarea lui Iulian Nicolau, consilier local USR-PLUS, de la șefia Comisiei.

„Pot să dea vina pe cine doresc domniile lor. Eu le spun că au transmise către comisie, de acum două săptămâni. Erau 15 sau 17 documentații complete, care urmează să fie analizate de domniile lor. Azi (ieri- n.r.) au o comisie, am văzut că au 3 proiecte din cele 15. Trei proiecte pentru construirea unor locuințe individuale. E un ritm destul de încet, care nu favorizează luarea unor decizii rapide. Dacă lucrurile nu se vor schimba în bine, voi solicita colegilor mei din Partidul Național Liberal să preia frâiele acestei comisii și să ne vedem de muncă mai departe”, a anunțat edilul Iașului.

Iulian Nicolau spune că primarul este dezinformat și că ar trebui să-și depună demisia

În replică, Iulian Nicolau susține că, în realitate, documentațiile menționate de primarul Mihai Chirica au deja un aviz emis de Comisia de Urbanism din mandatul trecut.

„Îmi fac foarte mari griji cu privire la ceea ce înțelege despre atribuțiile sale, de primar. Dacă nu reușește să afle informațiile corecte, cineva va avea de suferit. În realitate, au fost 15 proiecte, dar numai pentru 3 s-a solicitat avizul Comisiei de Urbanism. Celelalte Planuri Urbanistice Zonale aveau deja avizele. Este imposibil să dublăm avizul. Ori se retrage avizul, ori se introduc proiectele pe ordinea de zi a Consiliului Local. Este absolut nefericit ce declară primarul, mai ales la adresa cetățenilor. Cred că ar fi cazul să-și depună demisia. Trebuie să se informeze, nu să facă declarații politice”, a precizat Iulian Nicolau.

În Comisia de Urbanism sunt prezenți 9 membri: Iulian Nicolau – USR-PLUS – președinte, Manuel Ciprian Bostan – PNL – secretar, Silviu Apostol – PNL – membru, Tudor Dornean – PNL- membru, Camelia Ciornia – PMP – membru, Ionuș Daniel Anastasiei – USR-PLUS – membru, Răzvan Timofciuc – USR-PLUS – membru – Ovidiu Mugurel Laicu – PSD – membru, Bogdan Radu Balanișcu – PSD – membru. În edițiile trecute ale BZI, primarul Mihai Chirica a arătat că sunt consilieri locali care nu plătesc întreținerea și au de suferit vecinii din bloc.

În Comisia arhitecților au fost analizate mai multe proiecte depuse de dezvoltatorii imobiliari

În ceea ce privește Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU), formată din arhitecți, au fost analizate mai multe proiecte. În două ședințe au fost supuse analizei mai multe proiecte imobiliare inițiate de diverși dezvoltatori. A primit aviz favorabil un proiect important ce aparține omului de afaceri Gheorghe Iaciu, patronul Moldova Center din Iași. Confom PUZ, urmează să fie construit un nou cartier pe o suprafață de 5 hectare, situată pe strada Viticultori, chiar vizavi de Colegiul Agricol și Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” Iași.

Asta înseamnă 22 de blocuri de locuințe colective, cu 4 și 5 etaje. Parcările vor fi amenajate în subsolul imobilelor. Investiția este estimată la aproximativ 100 de milioane de euro. În a doua etapă, proiectul va fi analizat și de Comisia de Urbanism, formată din consilieri locali. Dacă proiectul va fi avizat, va intra într-o ședință ordinară de Consiliu Local, etapă premergătoare celei de autorizare. De precizat că accesul spre noul cartier se va realiza dinspre Aleea Sadoveanu.

Comentarii
 • NICOLAU NU E IN STARE SA ISI FACA CURAT SI PARCARE IN JURU BLOCULUI LUI DIN DACIA SI IN JURU BLOCULUI AMANTEI LUI DE LA MINERVA …CINE L-A ALES PE ASTA SEF ?

 • Pfff… Excelenta Sa, dl primar, este nevoita sa mai facă un copil. Singura modalitate de a mai câștiga un bănuț pentru zile negre. A pierdut bănuții din comisia de urbanism ???.

 • Adevarul ca este trist, cel puțin din vedere moral ca usr-plus s-a pătat cu aderarea lui Timofciuc, cum sa pui în comisia de urbanism un consilier navetist care sta in Miroslava (Valea Adanca) si are buletin pe apartamentul părinților din frumoasa? Cautati pe youtube filmarea cu el, a fost asa baietas ca nu a cumparat 2 locuri de parcare si lasa masina parcata in strada. El vorbeste de moralitate in sedintele de cl? Amuzant 🙂

 • Chirica esti pa si la revedere. Se pare ca in sfarsit Chirica a inteles ca nimeni nu-l mai doreste in primarie si ca nu-i mai ies PUZ-urile tovarasilor din imobiliare. Daca aia nu-l dau in gat, inca-i una. Bine ca a recunoscut ieri ca si-a luat avocat pentru procesul in dosarul Skoda. Mare om, mare caracter …

 • Acest proiect a dl Iaciu nu este gandit deloc sau probabil spaguit la greu. Unde faci tu defluirea in Al Sadoveanu a atata amar de autovehicule???????? Al Sadoveanu mai „primeste” trafic la tot ce inseamna autovehicule dinspre Breazu si este saufocata la orele de varf mai ceva decat Sos. Bucium. Unde mai pui ca in zona sunt trei licee, o universitate, o ferma didactica si alte institutii, la care se adauga zecile de masini de la blocurile turn construite nou in zona cu avizul dl Chirica. De poluarea din zona care va fi, dl.Chirica si cei de la Mediu, nu spun nimic, tac malc?!!!!!!!!!. Cum s-au dat aceste avize trebuie sa vada doar DNA-ul.

 • Nu mai vin spagile la agariciul de Chirica, de cateva luni nu si-a mai construit nicio vila pe numele copiilor…
  Iar mafia imobiliara care a cotizat la botezul puradelului lui Chirica nu mai poate construi blocuri intre case sau intre alte blocuri, e foame mare la golani!

 • DE CE NU FACE PRIMARUL SPUME LA GURA CA NU ESTE APROBAT PLANUL DE URBANISM GENERAL (PUG) AL IASULUI FIECARE CONSTRUIESTE UNDE VREA SI CUM VREA DE MULTE ORI FARA AUTORIZARE DE CONSTRUIRE CU SPRIJINUL PRIMARIEI AVAND IN VEDERE CA PRIMARIA NU MISCA IN FRONT:
  SI APROPO DOMNULE PRIMAR LA PODUL DE PIATRA AI APROBAT UN BLOC SA FIE CONSTRUIT PE SPATIU VERDE SI IN FATA UNUI BLOC SI IN ZONA UNDE BLOCURILE SUNT CU BULINA ROSIE SI TREBUIE CONSOLIDATE SA NU SE DARAME LA UN CUTREMUR:
  ARE IASUL SPATII VERZI EXCEDENTARE DE AI APROBAT BLOCUL PE SPATIUL VERDE
  HUOO, HUOO, ai distrus orasul.

 • Chirica este supi ca nu-si primeste partea din spaga data la autorizatiile blocurilor ridicate pe spatii verzi sau pe locurile unor monumente istorice, in ce hal a ajuns PNL cu Alexe si Chirica la conducere, Orban, Iohannis, Citu si Rares Bogdan ar trebui sa schimbe conducerea PNL IASI

 • Un oras de kkt. Unde domneste legea junglei. Cotizezi la botez , construiesti unde vrei. Si te are grija Mihaita sa te pazeasca Politia, DNA-ul si SRI-ul . Iar daca cumva misca cineva din spagarii astia in front si esti deranjat, mai e si jistitia. Chioara de-a dreptul , violata si la comenzile baietilor imobiliari. Pana nu iese lumea in strada sa le rupa capul la toti ,nu se vor linisti lucrurile
  Si faza ca mai au si salarii si beneficii de neam prost .. Cu toate aste fura mai mult ca hotii .

 • Spagarul este disperat. Este rușinos. Un oraș ca Iasul condus de acest fante de doi lei era sa zic. Scuzați…. De 10%.
  O sa ne construiască un bloc și în……

Adauga un comentariu