Economic Local

AFIR a plătit tinerilor fermieri din Iași fonduri europene în valoare de 6 milioane de euro! Au investit banii nerambursabili în sere cu legume, terenuri agricole și ferme zootehnice

Publicat: 15 nov. 2021
Sediul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) Iași
Tinerii fermieri din Iași au încasat de la AFIR fonduri europene în valoare de 6 milioane de euro, pentru cererile depuse în submăsura 6.1. Beneficiarii au investit banii primiți în sere cu legume, ferme zootehnice sau vegetale

Tinerii fermieri din Iași au încasat de la AFIR fonduri europene în valoare de 6 milioane de euro, pentru cererile depuse în submăsura 6.1. Beneficiarii au investit banii primiți în sere cu legume, ferme zootehnice sau vegetale. Fiecare fermier din Iași a încasat între 40.000 și 50.000 de euro, fonduri sută la sută nerambursabile

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a virat în conturile tinerilor fermieri din Iași fonduri europene în valoare de 6 milioane de euro. Beneficiarii sunt tineri cu vârsta până în 40 de ani, care se instalează pentru prima dată ca tineri fermieri. Aceștia au depus cererile de finanțare în cadrul submăsurii 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri – , în perioada 2014-2020. Aceste dosare au fost verificate de specialiștii AFIR și declarate eligibile la finanțare până la finalul anului 2020. Beneficiarii din Iași care au primit banii europeni au investit fondurile în sere cu legume, ferme zootehnice sau vegetale. Fiecare fermier din Iași a încasat între 40.000 și 50.000 de euro, fonduri sută la sută nerambursabile.

Aceștia au încasat prima tranșă de plată din suma totală aprobată, 75 la sută, iar după 3 ani de la semnarea contractului de finanțare, dacă indicatorii din planul de afaceri depus la dosar au fost îndepliniți, beneficiarii au primit și restul sumei, adică 25 la sută din suma aprobată. În anul 2021 a fost deschisă o nouă sesiune de finanțare în cadrul acestei submăsuri, valoarea proiectului eligibil ajungând la 70.000 de euro.

Tinerii fermieri din Iași vor să investească fonduri europene în sere cu legume și ferme zootehnice

Tinerii fermieri din Iași au solicitat fonduri europene în valoare de 3,7 milioane de euro, în cadrul submăsurii 6.1, derulată de AFIR. Suma disponibilă a fost epuizată înainte de termen, iar fermierii din Iași au depus 72 de proiecte. Înscrierile au început pe data de 27 august și aveau termen maxim 26 noiembrie 2021, ora 16:00, însă bugetul a fost epuizat mult mai rapid și s-a închis sesiunea de depunere a proiectelor pe data de 8 noiembrie 2021.

Antreprenorii din Iași au solicitat fonduri europene în valoare de 40.000 de euro, pentru fiecare proiect, până la 70.000 de euro. Fermierii din regiunea Moldovei au depus 238 de proiecte în valoare de 12,6 milioane de euro. Tinerii fermieri din toată țara au depus 4.302 cereri de finanțare în valoare de 200 de milioane de euro, mai multe cu 50 de milioane de euro față de bugetul alocat în cadrul acestei sesiuni de depunere a proiectelor. Primul raport de selecție privind proiectele eligibile la finanțare, care vor primi banii de la AFIR, va fi publicat în această lună.

Pot fi accesate fonduri nerambursabile și pentru investiții în livezile din Iași

Altă sesiune de depunere a proiectelor, deschisă până pe 26 noiembrie 2021, este 16.4a – Sprijin acordat pentru cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectorul pomicol. Alocarea financiară pentru această sesiune de finanțare, la nivel național, este de 10 milioane de euro. Pomicultorii din Iași au investit 1,3 milioane de euro în livezile din mediul rural, fonduri europene. Scopul investițiilor în cadrul acestei submăsuri este creșterea competitivității exploatațiilor pomicole prin dotarea cu utilaje și echipamente, înființarea, modernizarea și / sau extinderea unităților de procesare, înființarea sau modernizarea unităților de procesare. Fermierii din Iași pot obține fonduri europene cuprinse între 100.000 și 300.000 de euro.

Adauga un comentariu