National

EMA recomandă extinderea utilizării vaccinului produs de Moderna pentru imunizarea copiilor cu vârste între 12 și 17 ani

Publicat: 23 iul. 2021
Mai multe doze de vaccin Moderna sunt pregătite pentru imunizare oamenilor
Compania dorește introducerea dozelor anuale pentru mai multe boli respiratorii

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat, vineri, că recomandă extinderea utilizării vaccinului anti-COVID produs de Moderna (numit în prezent Spikevax) pentru imunizarea copiilor cu vârste între 12 și 17 ani în Uniunea Europeană.

Moderna este deja autorizat în UE pentru imunizarea adulților.

Modalitatea de administrare la copii rămâne aceeași ca și în cazul adulților: doza inițială și rapelul prin injecție intramusculară, la distanță de patru săptămâni.

Potrivit informațiilor de pe site-ul EMA, efectele vaccinului au fost analizate în cadrul unui studiu care a implicat 3.732 de copii cu vârste între 12 și 17 ani.

Studiul a arătat că vaccinul produce la minorii de peste 12 ani un răspuns imunitar măsurat prin nivelul de anticorpi care este similar celui constatat la adulții cu vârste între 18 și 25 de ani.

Din cei 2.163 de copii care au fost vaccinați, niciunul nu a dezvoltat boala.

Altor 1.073 de copii li s-a administrat o injecție placebo. Dintre aceștia, patru s-au îmbolnăvit.

EMA precizează că nu a estimat riscul de pericardită și miocardită la copiii vaccinați cu Moderna
Pe baza acestor rezultate, EMA a concluzionat că eficacitatea la copii a produsului Moderna este similară cu cea din cazul adulților.

În ceea ce privește efectele secundare, acestea sunt, de asemenea, similare celor constatate la adulți.

Ele includ durere și umflarea locului injecției, oboseală, dureri de cap, dureri musculare și articulare, ganglioni limfatici măriți, frisoane, greață, stări de vomă și febră.

Efectele sunt ușoare sau moderate și se atenuează în câteva zile de la vaccinare.

Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman notează că, urmare a numărului limitat de copii implicați în studiu, nu au fost depistate noi efecte secundare neobișnuite și nici nu a fost estimat riscul unor alte efecte deja cunoscute precum miocardita (inflamarea mușchiului inimii) sau pericardita (inflamarea membranei care înconjoară inima).

Adauga un comentariu