Local

Alertă în Iași! Doi pacienți au fost depistați cu noua tulpină de coronavirus, apărută în Marea Britanie, la Spitalul de Boli Infecțioase! Medicii avertizează că și tulpinile din Brazilia și Africa de Sud fac ravagii în județ

Publicat: 20 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alertă în Iași Doi pacienți au fost depistați cu noua tulpină de coronavirus apărută în Marea Britanie la Spitalul de Boli Infecțioase Medicii avertizează că și tulpinile din Brazilia și Africa de Sud fac ravagii în județ
Situație alarmantă! Tulpina din Marea Britanie a fost depistată la doi pacienți testați pentru coronavirus în Spitalul de Boli Infecțioase din Iași

La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași au fost depistați doi pacienți infectați cu noua tulpină din Marea Britanie, care este mult mai contagioasă. Medicii sunt convinși că și celelalte două tulpini din Africa de Sud și Brazilia s-au răspândit în rândul ieșenilor. Tot mai multe cazuri grave ajung în spitalele suport-COVID-19 odată cu valul 3 al pandemiei

Ieri, 19 martie 2021, rezultatele probelor trimise către secvențiere din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași au arătat adevărul. Noua tulpină britanică, denumită Kent, a infectat doi ieșeni din mediul rural. Medicii infecționiști nu își explică cum au contactat cei doi pacienți tulpina. În total, de la spital au fost trimise pentru efectuarea secvențierii 10 probe. Cadrele medicale mai cred și faptul că în rândul populației mai circulă și celelate două tulpini, cea din Africa de Sud și Brazilia. Creșterea tot mai rapidă a numărului pacienților confirmați pozitiv cu coronavirus a fost astfel explicată. Este deja cunoscut faptul că noile tulpini sunt mult mai contagioase.

Autoritățile au raportat până în prezent 469 de cazuri cu tulpina britanică. Primul caz a apărut pe 8 ianuarie 2021 în Giurgiu. Cele mai multe cazuri de pacienți infectați cu tulpina britanică sunt din București, unde s-au depistat 37, 17 în Timișoara, șapte în Cluj, șase în Brașov, patru în Sibiu, trei în Prahova, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara și Ilfov. Câte două cazuri în Arad, Constanța, Galați, Salaj și unul în Teleorman.

Tulpina din Marea Britanie a ajuns și în Iași. Cei doi pacienți au fost diagnosticați după ce au fost internați la spital

Trendul ascendent al cazurilor de coronavirus este cauzat de circulația rapidă a tulpinii britanice. Cu un grad de răspândire cu 50 la sută mai mare, noua tulpină a ajuns deja în aproape jumătate din județele din țară. Pacienți tineri ajung în stare gravă la spital, iar consumul de medicamente este tot mai mare. Ieri, doi ieșeni au fost diagnosticați cu tulpina britanică, fiind internați în Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

„Vin cazurile grave. În Spitalul de Boli Infecțioase ajung cazuri medii spre severe și am constatat că sunt între 21 și 26 de internări pe zi, aproape de limita superioară. Numărul de externări nu depășește numărul de internări, cel puțin în ultimele 4-5 zile. Sunt din ce în ce mai mulți tineri, fără comorbidități. Tot în ultimele 4-5 zile, pe lângă numărul mare de cazuri grave avem și un consum mare de antivirale și nevoie mare de oxigen. Numărul de cazuri tot mai mare este justificat de circulația tulpinii britanice, Kent, dar și de faptul că încă nu sunt multe persoane vaccinate anti-COVID-19. Sunt doi pacienți din zona rurală care au fost diagnosticați cu tulpina Kent, conform rezultatelor primite în această dimineață (n.r.- 19 martie 2021)”, a spus dr. Carmen Manciuc, director medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Situația din spitalele suport-COVID-19 este aproape de limită

Tot mai multe persoane confirmate pozitiv cu coronavirus care ajung la spitalele suport-COVID-19 din Iași au nevoie de suport de oxigen sau de internare în secțiile de Terapie Intensivă. Valul 3 este în plină desfășurare. Numărul de locuri reprezintă însă o problemă, ieri, 19 martie 2021, mai era un singur loc la Terapie Intensivă în Spitalul de Neurochirurgie din Iași. Situația se schimbă însă de la un minut la altul, iar autoritățile recomandă ieșenilor să respecte cu strictețe măsurile de protecție.

„Foarte multe cazuri de coronavirus. Dimineață (n.r.- 19 martie 2021) nu mai erau locuri la Terapie Intensivă. Aveam 4-5 locuri la oxigen, dar nu cu volum mare. În UPU erau trei cazuri de Terapie Intensivă și două cazuri cu nevoi mari de oxigen. Suntem la limită și adresăm din nou populației aceeași rugăminte de a respecta regulile, de a se proteja. Ne aflăm în cel de-a treilea val”, a spus dr. Vasile Cepoi, directorul Direcției de Sănătate Publică Iași.

Pacienții infectați cu coronavirus ajung în stare foarte gravă la spital. Mulți se prezintă târziu la medic

În județul Iași, de la debutul pandemiei s-au raportat până ieri, 19 martie 2021, 36.337 cazuri cu persoane infectate cu COVID-19. Tot ieri, au fost raportate 159 de cazuri noi, iar 24 de persoane au fost externate. În perioada 18-19 martie 2021 s-au înregistrat două decese în rândul persoanelor confirmate pozitiv, numărul total de decese fiind 640.

„A fost o creștere a numărului pacienților infectați cu coronavirus lentă și constantă. Sunt 10 suspiciuni de cazuri cu noua tulpină testate în cadrul unității medicale. S-au trimis probele pentru efectuarea secvențierii. Din nefericire, gravitatea pacienților admiși în Terapie Intensivă a ajuns la un alt nivel. Am observat ca în acest al treilea val cazurile sunt din ce în ce mai dificil de gestionat, sigur din cauza faptului că pacientul temporizează prezentarea la medic, atât cel de familie, cât și cel infecționist. Sfaturile sunt aceleași: continuarea vaccinării, arma cu care luptăm împotriva pandemiei, și respectarea cu rigurozitate a măsurilor de protecție, purtarea măștii și igiena corespunzătoare a mâinilor, dar și renunțarea la scepticismul care ne caracterizează vizavi de vaccinare”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Adauga un comentariu