Economic Local

Alertă! Noi episoade de poluare, în Iași! Au fost înregistrate depășiri la indicatorul PM10

Publicat: 04 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alertă Noi episoade de poluare în Iași Au fost înregistrate depășiri la indicatorul PM10
Stațiile de monitorizare a calității aerului au înregistrat noi episoade de poluare în Iași

Noi episoade de poluare au fost înregistrate în Iași în ultima săptămână. Stațiile de monitorizare a calității aerului, amplasate de Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași, arată că au fost depășiri la indicatorul PM10

Nivelul poluanților din Iași, monitorizat prin stațiile Agenției pentru Protecția Mediului (APM), s-a menținut la un nivel ridicat în ultima săptămână. Potrivit datelor furnizate de stațiile automate de monitorizare a calității aerului din județul Iași în care a fost disponibil cel puţin un indice specific conform Ordinului MMAP nr. 1818/2020 (n.r. – indicele de calitate a aerului PM10, care măsoară particulele mici), nivelul poluanților monitorizați a fost de la ”Rău”, la ”Foarte Rău”, începând cu finalul lunii martie și s-a menținut câteva zile.

Posibilele cauze care, cumulat, au dus la valori crescute la indicatorul PM10 măsurat automat în stațiile IS-1-Podu de Piatră, IS-2-Stația Decebal și IS-3-Oancea Tătărași, sunt traficului auto şi alte surse locale (încălzire rezidențială, prepararea hranei, șantiere, lucrări de asfaltare), corelate cu condițiile meteo nefavorabile dispersiei poluanților (inversiune termică și calm atmosferic).

Noi episoade de poluare au fost înregistrate în Iași

Cauzele posibile care au dus la valori crescute la indicatorul PM10 măsurat automat în stația IS-5-Tomești se datorează surselor locale (arderi de combustibili pentru încălzirea și prepararea hranei, lucrări și activități din gospodăriile populației: activitatea de salubrizare – arderi de deșeuri vegetale), lucrările agricole de primăvară corelate cu condițiile meteo nefavorabile dispersiei poluanților (inversiune termică și calm atmosferic).

Totodată, cauzele posibile care, cumulat, au dus la valorile crescute la indicatorul PM10 măsurat automat în stația IS-4-Bosia-Ungheni sunt emisiile rezultate din traficul auto pe drumul judeţean 249A, situat în vecinătatea stației, arderi de combustibili pentru încălzirea și prepararea hranei în gospodăriile populației din zona în care este amplasată staţia, alte surse locale de emisii (lucrări și activități din gospodăriile populației: activitatea de salubrizare – arderi de deșeuri vegetale), lucrările agricole de primăvară, corelate cu condițiile meteo nefavorabile dispersiei poluanților (inversiune termică și calm atmosferic). Astfel, poluarea a fost ridicată în Iași în luna martie 2022 și din cauza incendiilor de vegetație.

Sfaturi pentru ca ieșenii să se poată proteja împotriva poluării

Specialiștii APM Iași recomandă ca, în cazul în care nivelul poluării este ridicat, populaţia să evite pe cât posibil activităţile în aer liber în zonele poluate sau să poarte mască de protecție, în caz de necesitate. Autoritățile și operatorii economici trebuie să ia măsurile necesare pentru o mai bună gestionare şi un control riguros al activităţilor generatoare de emisii, stoparea incendiilor de vegetaţie şi deşeuri, pentru a menține la un nivel cât mai scăzut emisiile de poluanți, astfel încât să nu fie afectată sănătatea populaţiei şi calitatea mediului.

Buletinele zilnice pentru informarea publicului cu privire la calitatea aerului din județul Iași se pot consulta accesând linkul: http://www.anpm.ro/web/apm-iasi/buletine-calitate-aer. Reporterii BZI au prezentat în edițiile anterioare faptul că un incendiu de vegetație a distrus fauna și flora din aria protejată ”Teiva Vișina”. Garda de Mediu verifică dacă apar noi episoade de poluare în județul Iași și cauzele acestora.

Adauga un comentariu