Titlurile zilei

Alertă pe Aeroportul Iași. Un avion plin cu muncitori revine din Germania în plină pandemie. Câți dintre aceștia s-au îmbolnăvit pe plantațiile de sparanghel? UPDATE

Publicat: 16 mai 2020

Situație ciudată la Aeroportul Internațional Iași. Companiile aeriene care fac zboruri comerciale au primit o lovitură sub centură cu doar câteva ore înainte de a efectua cursele. Timp de încă două săptămâni, pe Aeroportul din Iași aceste curse vor fi ținute la sol. Ajung însă în Capitala Moldovei avioane pline cu muncitorii sezonieri care au fost la muncile agricole din Germania. La doar câteva săptămâni de la plecare, unii muncitori au ajuns să se întoarcă. Au fost lăsați să plece cei care prezintă simptome de îmbolnăvire cu COVID-19. Practic, statul român va trebuie acum să-i îngrijească din bani publici pe cei care au plecat sănătoși la muncă în afara țării

 

UPDATE – Cursa respectivă nu a mai primit aviz de la autorităţi pentru a putea ajunge pe Aeroportul Internaţional Iaşi, astfel încât zborul ar urma cel mai probabil să fie reprogramat

 

Aeroportul Internațional Iași rămâne în continuare închis companiilor aeriene care efectuează zboruri comerciale către marile orașe ale Europei. O decizie luată de autoritățile centrale în miez de noapte a dat peste cap planurile marilor companii ce aveau deja programate curse cu plecare din Iași. În schimb, la Iași, pe lângă zborurile externe, ajung și curse din Germania, pline cu muncitori sezonieri în agricultură.

Astăzi, la ora 14:25, este programată sosirea unei curse din Hamburg (Germania) pe Aeroportul Internațional Iași, cursă care va repatria mai mulți muncitori sezonieri plecați să lucreze în agricultură. Repatrierea acestora este cel puțin ciudată în condițiile în care exodul a început în aprilie, iar contractele durează măcar două luni. În plus, pe plantațiile agricole din Germania au apărut cazuri de coronavirus, iar doi munctori români au și decedat din această cauză.

Mulți români s-au plâns de condițiile de muncă, de faptul că stau cu zecile în barăci și că nu beneficiază de atenție medicală în cazul unei îmbolnăviri. Unii au ajuns să fie dați afară abuziv după ce au denunțat contractele încheiate cu angajatorii nemți, iar alții s-au aflat în mijlocul unui focar de COVID-19. Acum, o parte din ei se întorc acasă, expunând la un risc uriaș familiile din care provin și nu numai.

Risc uriaș de îmbolnăvire în Hamburg

În Hamburg, zona de unde vine aeronava, sunt înregistrate aproape 5.000 de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus. Zona este după aglomerările Berlin și Munchen, pe locul trei din toată Germania ca număr de infectări. Cei care se întorc acasă nu vor mai sta în carantină ca până acum, ci vor intra în izolare la domiciliu, aceasta fiind noua măsură impusă de autorități. Practic, în cazul în care au contractat virusul, există riscul să-i îmbolnăvească și pe alții.

S-a ajuns la o asemenea situație și pentru că Guvernul României nu a luat la timp măsurile necesare. Mii de oameni au plecat la muncă sezonieră în plină pandemie, fără a beneficia de vreun sprijin. Oamenii au fost lăsați de izbeliște, puși în fața unui risc uriaș. Cei care s-au îmbolnăvit acolo sunt acum trimiși acasă să se trateze pe cheltuiala statului român, care astfel a ieșit în pierdere. Cine le va deconta acestor oameni cheltuielile medicale? Răspunsul este unul foarte clar: statul român, din taxele și impozitele noastre ale tuturor.

Curse ținute la sol de anunțul târziu al Guvernului

Între timp, cursele comerciale au primit o lovitură neașteptată din partea Guvernului odată cu ridicarea stării de urgență. Rutele spre Austria, Belgia, Elveția, Franța, Germania, Italia, Spania, Olanda și Marea Britanie vor fi suspendate până pe 28 mai inclusiv. În unele țări erau programate și curse de la Iași.

Un astfel de zbor a fost și cel din 15 mai, de la 6:00 dimineața, al companiei Wizz Air către aeroportul Lutton de lângă Londra. Cum reprezentanții Comitetului Național pentru Situații de Urgență au ieșit foarte târziu pentru a anunța că măsura suspendării zborurilor se prelungește, companiile aveau deja programate orele de zbor, iar pasagerii erau așteptați să ajungă la aeroport. Câteva zeci de persoane din județele învecinate au ajuns la aeroportul din Iași și au fost obligate să se întoarcă din drum pentru că zborul a fost anulat. Wizz Air a anunțat condițiile prin care vor fi returnați banii plătiți pe bilete.

„Pasagerii cu rezervări afectate de suspendarea zborurilor vor fi informați automat prin e-mail dacă au rezervat direct pe wizzair.com sau prin aplicația pentru mobil. Clienții vor primi automat în contul de client WIZZ 120% din valoarea achitată pentru călătorie, suma care poate fi folosită în următoarele 24 de luni pentru achiziția de produse și servicii Wizz Air.

Pasagerii pot alege rambursarea banilor – care va dura mai mult – și vor fi informați despre pașii necesari pentru un transfer bancar sau transferul către un card bancar printr-un e-mail separat. În acest caz, clienții vor putea primi doar 100 la sută din suma achitată inițial. Pasagerii care și-au făcut rezervările prin intermediul agențiilor de turism – inclusiv agențiile de turism online – trebuie să ia legătura cu agenția de unde și-au cumpărat biletele”, se arată într-o adresă a Wizz Air.

BZI a avertizat că vom plăti toți pentru cei care pleacă acum din țară

BZI a avertizat încă de acum câteva săptămâni că toți acești oameni care au plecat sau vor pleca în următoarea perioadă din țară la muncă, în plină pandemie de Coronavirus, vor avea contracte sezoniere, adică 1-2-3 luni. Ce se va întâmpla însă cu acești români când se vor întoarce acasă? Cu siguranță dacă se vor îmbolnăvi de COVID-19 vor fi trimiși acasă! Cine le va deconta acestor oameni cheltuielile medicale?

Răspunsul este unul foarte clar: statul român, din taxele și impozitele noastre, ale tuturor. Oamenii care pleacă din țară în plină pandemie de COVID-19, în timp ce în România este declarată stare de urgență sau de alertă, ar trebui să dea o declarație de propria răspundere la ieșirea din țară că dacă se vor îmbolnăvi, nu vor mai beneficia de sistemul public de asigurări sociale! NU vor mai beneficia de ajutor social, de șomaj, nu li se vor mai deconta tratamentele medicale!

Dacă autoritățile nu vor trata cu maximă atenție acest nou exod al românilor spre țările din Uniunea Europeană, ne vom trezi că sistemul sanitar va claca, iar bugetul asigurărilor sociale va face implozie!

Comentarii
 • Iata ca revin sclavii, umiliti si imbolnaviti, eroii sparanghelului care mai ieri plecau la viata cea buna, diasporenii cei bogati din munca afara care „se respecta”.
  Dincolo de jigodismul conducatorilor acestei tari, ramanem cu un sistem sanitar care va acorda asistenta medicala gratuita unor sclavi care nu contribuie la buget.
  Pana ce nu le crapa in masa membri ai familiilor infometatilor astora, ei nu vor intelege ca nu e de glumit cu asa ceva.
  Sclavilor, unde va sunt averile si respectul promise de nemti ?

 • Va imaginati ca MUTU i-ar lasa pe sclavi sa imbolnaveasca patria mama? Nu, ii lasa sa imbolnaveasca alti sclavi si ii trateaza si pe unii si pe altii cu propria schema de tratament anti Covid, INDIFERENTA, DISPRET si un profund sentiment ANTIROMANESC!!! Ca doar asta este rolul lui, sa razbune „tradarea” patriei mame.

 • Din cate am inteles lumea se cam plange pe internet ca nu-i mare afacere la sparanghelul vietii. Intreb si eu din pura curiozitate, astia raman cu 100 200 euro pe luna pusi deoparte ? Obseerv ca sunt foarte multi disperati care pleaca la munca dincolo, dar nu se castiga precum se lauda. Asa se laudau baietii de baieti ca se castiga spaland masini in UK, sau in constructii. Astia in UK raman cu 200 300 lire pe luna in constructii, sau se duc doar la o viata mai buna ca tara ta natala nu te mai vrea, sau nu-ti ofera mai nici un viitor …

 • Nu au plecat din tara ca nu mai puteau de bine. Nu au putut fi opriti de nimeni sa plece si nu pot fi opriti sa se intoarca. Unii au terminat contractul sezonier de o luna sau doua si trebuie sa se intoarca altii se intorc ca nu mai rezista si sezonierii din Bulgaria, Polonia, Ucraina au creat aceleasi probleme in plina pandemie. Nu este doar Romania singura sclava

 • H-ai nu mai scriti de noii, ca am f-i sclavi. Am plect l-a munca dar patronul neamt nea tras teapa totus n-oi trimitem in tara mliarde de euro e usor s-a comentezi da s-a pleci munca 16 ore pe zii dormitor 18 paturi si nici o zii pauza bulgarii o duce mai bine

 • Ptr idiotii, cretinii si labagii care ii fac sclavi, sa o sugeti. Daca voi o duceti bine, atunci mai bine v-ati tine pliscul inchis si privirea in jos idiotilor. Daca ati fi voi in situatia lor putin si v-ar lua altii la p… si v-ar batjocori asa cum faceti voi cu ei acum cum ar fi? Traiti si respirati aer fix degeaba!

Adauga un comentariu