Actualitate

Alexandru Rafila, avertisment îngrijorător despre evoluția COVID-19: „Să dea Dumnezeu să mă înşel eu”

Publicat: 03 dec. 2020
Alexandru Rafila vorbește la microfon
Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS

Joi, 3 decembrie, Alexandru Rafila, invitat la Antena 3, a lansat un avertisment sumbru privind evoluția COVID-19 în România. El estimează că situația se va agrava la jumătatea lunii decembrie, deoarece numărul de cazuri de infectare de acum nu poate fi real.

„Numărul testelor a scăzut cu 60%. Problema este că am număr mic de cazuri dar spitalele sunt blocate, secțiile AŢI sunt blocate și am număr mare de decese. Adică este o chestiune ireală.”

Reprezentantul României la OMS scoate la iveală o problemă serioasă: numărul mic de teste care depistează coronavirusul.

„Tai numărul de teste şi am rezolvat problema. Nu aşa se rezolva problema.”

Rafila aduce în discuție și declarațiile recente ale lui Ludovic Orban, dar și ale lui Klaus Iohannis, privind certitudinea că nu va exista un lockdown după alegeri. El nu consideră că este posibil acest lucru, dată fiind situația gravă din spitale.

„Declaraţiile că 100% nu introducem lockdown. Având în vedere ce s-a întâmplat în această perioadă, eu mă aştept, să dea Dumnezeu să mă înşel eu, ca la jumătatea lunii decembrie să avem foarte multe cazuri în spitale şi multe decese şi pentru orice Guvern va fi după 6 decembrie, va fi nevoie de anumite măsuri care vor trebui să fie în mod clar în responsabilitatea celor care au hotărât această inacţiune. Nu ştiu dacă o să fie un dezastru, dar situaţia o să fie serioasă”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: „Testările s-au redus cu 60 la sută”

Alexandru Rafila a declarat că numărul de cazuri COVID-19, raportat în ultimele zile, nu arată situația reală. Mai mult, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății avertizează că abia peste zece zile se vor vedea consecințele.

„În funcție de situația epidemiologică putem aprecia dacă trebuie introdusă carantina. Trebuie corelată cu realitatea, nu cu ce ne imaginăm noi. Scăderea actuală nu este reală. Ce se întâmplă în spitale este evident rezulatul unei conjuncturi de moment.

Probabil că este doar o părere a mea că se scade testarea înainte de alegeri. Rezultatele le vom vedea peste 10 zile. Testările s-au redus cu 60 la sută, numărul de cazuri la fel, dar spitalele sunt supraaglomerate, mortalitatea în creștere”, a spus Alexandru Rafila, miercuri, la Digi24.

Ludovic Orban: Nu va fi lockdown după alegeri

Ludovic Orban a oferit asigurări românilor că nu se va institui lockdown după 6 decembrie, ziua alegerilor parlamentare, fiindcă țara nu își permite oprirea tuturor activităților în acest moment. Mai mult decât atât, premierul României a subliniat că în ultimele opt zile se înregistrează un trend descendent în ceea ce privește cazurile de COVID-19.

Orban a completat că în cinci din ultimele șapte zile numărul persoanele vindecate este mai mare decât al celor infectate.

„E adevărat că s-a testat mai puțin pentru ca au fost zile libere și nu au funcționat toate centrele de testare, dar activitatea de testare se reia de astăzi în condiții normale, în funcție de solicitări, și vom avea date relevante. Există semne evidente de reducere”, a spus Orban, miercuri, 2 decembrie, la România Tv.

Adauga un comentariu