Duminică, 14 martie 2021, Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a declarat, la Antena 3, că situația epidemiologică din țara noastră ar putea fi mult mai rea decât se crede, deoarece secțiile ATI sunt pline, însă numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus este abia la jumătate față de numărul de cazuri din valul al doilea.
„Noi ne regăsim acum în situaţia în care secţiile ATI alocate pacienţilor COVID sunt pline iar cifrele ne arată că suntem la jumătate din numărul de cazuri înregistrate în noiembrie când erau 10.000 de cazuri (pe zi) şi acum sunt 5.000 de cazuri (pe zi). Asta îmi generează o preocupare pentru că nu ştim care este situaţia reală, vedem doar presiunea pe sistemul de sănătate”, a declarat Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila:„O imunitate stabilită acum, cu siguranță constituie un bun suport pentru revaccinările ulterioare”
Reprezentantul României la OMS a transmis că imunitatea la SARS-CoV-2 în țara noastră este, în prezent, cel puțin 20%. De aceea, medicul a fost întrebat de ce încă mai există persoane care, deși au trecut prin boală, sistemul lor imun nu este reactiv. Rafila a răspuns: „Imunitatea prin boală durează între 3 și 6 luni, cu excepția celor care au avut forme grave, unde anticorpii sunt mai mulți. Vaccinarea oferă o protecție, sperăm noi, de 1-2 ani”.
Medicul a vorbit și despre vaccinuri, în special de cel de la AstraZeneca.
„La orice vaccin aveți acces utilizați-l, sunt studii serioase care arată că acest vaccin a prevenit într-o măsură covârșitoare cazurile grave și decesele. În viitor, foarte probabil să fie necesară vaccinarea periodică, nu zic anuală. O imunitate stabilită acum cu siguranță constituie un bun suport pentru revaccinările ulterioare”, a spus medicul.
Întrebat, totodată, dacă de Paște oamenii ar trebui să meargă la biserică, Alexandru Rafila a răspuns: „Nu poți să răspunzi corect la o astfel de întrebare dacă de controlul epidemiologic al pandemiei se ocupă actualul minister. Să spun că sper că după 80 de zile de inactivitate Ministerul Sănătății va începe să facă ceva pentru controlul pandemiei? Vom sta acasă dacă nu”.
„Dacă aș vedea o acțiune care să aibă coerență și profesionalism, evident că toți am avea speranța să putem de Paște măcar să sărbătorim cu familiile, cred că e important. S-ar putea ca anul acesta speranța să fie la medicul Gheorghiță, pentru că dacă în perioada următoare vin tot mai multe vaccinuri, dacă reușim să le folosim în următoarele două luni s-ar putea ca reducerea transmiterii să se datoreze acestui număr mare de vaccinări”, a afirmat Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila: „Nu ne interesează doar cifra, ci și structura numărului de cazuri, adică unde se acumulează, din ce cauză”
Medicul Alexandru Rafila a discutat și despre faptul că sistemul de sănătate este folosit politic:
„În noiembrie focarele au fost scoase la calculul incidențelor, acum le introduc și folosesc aceste cifre mecanicist. Trebuie să avem flexibilitate, în sensul că nu ne interesează doar cifra, ci și structura numărului de cazuri, adică unde se acumulează, din ce cauză. În decizia care oprește anumite activități trebuie să existe o flexibilitate, (….) decizia de azi pe mâine nu e sănătoasă, predictibilitatea e importantă. Gândiți-va la școli: de pe azi pe mâine, părinții trebuie să găsească soluții. Nu există această flexibilitate, comunicarea acestei decizii ar trebui să fie empatică, nu trebuie enunțat”.