Actualitate

Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă referitor la prezența noilor tulpini de COVID-19 din România

Publicat: 28 feb. 2021
Dr. Alexandru Rafila, într-o intervenție publică la sediul PSD
Deputatul Partidului Social Democrat şi medicul Alexandru Rafila susţine că statul român va reveni la normalitate tocmai în luna septembrie, însă doar dacă capacitatea de vaccinare va ajunge la 100.000 pe zi, iar interesul oamenilor pentru imunizare să fie menținut

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sanitaţii (OMS) trage un semnal de alarmă referitor la prezneta noilor tulpini de COVID-19 în România. Acesta susţine că mai toate orașele au semnalat prezența noii tulpini de COVID-19.

Totuşi, medicul consideră că, în aceste momente, nu sunt semnale că noua tulpină ar fi cea predominantă pe teritoriul României

Ce spune medicul Alexandru Rafila despre prezența noii tulpini de COVID-19 pe terioriul României

Prezent într-o intervenţie la un post de televiziune, medicul Alexandru Rafila a explicat că noua tulpină de COVID-19 este prezentă în toate judeţele tării şi că aceasta se transmite mai uşor decât tulpina clasică. Totuşi nu sunt informaţii conform cărora tulpina să fie una predominantă la nivel naţional.

Rafila a mai explicat că nu se poate şti cu exactitate care este ponderea acestei tulpini

„E un lucru care este cunoscut că această tulpină se transmite mai uşor decât tulpina clasică. În ceea ce priveşte preponderenţa ei, nu am informaţii că ar fi un număr mai mare de cazuri cu această nouă tulpină deocamdată. E posibil să fie aşa, dar până când nu devine operaţional acest sistem naţional de secvenţiere a unor tulpini suspecte (…) nu ne putem da seama care este ponderea acestei tulpini. Sunt convins că în toate judeţele din România, nu numai în jumătate din ele, circulă. În jumătate au fost identificate, dar asta nu înseamnă că în celelalte nu circulă”, a afirmat Alexandru Rafila.

Tulpina românescă este mai degrabă o mutaţie prezentă în 34 de țări

Conform aceloraşi declaraţii, medicul Alexandru Rafila susţine că tulpina românească este mai degrabă o mutaţie a virusului care a fost semnalată în 34 de țări, iar prima oară a fost descoperită în Scoția:

„Nu era vorba de tulpină românească, ci de o mutaţie semnalată la o tulpină de virus care a circulat şi în România.

Prima dată a fost descoperită în Scoţia. Ulterior, a mai fost descoperită în încă 34 de ţări”, subliniază medicul.

Momentan nu se poate vorbi despre al treilea val de COVID-19 în România

În altă ordine de idei, în urmă cu câteva zile, Rafila spunea că nu se poate vorbi despre existenţa unui al treilea val de COVID-19 în România. Cu toate că se poate observa o uşoară creştere pe teritoriul țării, acest lucru nu este suficient pentru declararea unui al treilea val:

”Întotdeauna trebuie să urmărești o tendință pe termen mai lung, ca să afirmi acest lucru, și cred că un interval de două săptămâni este o perioadă rezonabilă că să pot să constat că discutăm despre o creștere susținută.

Sunt suficiente elemente încât să credem că în perioada următoare va crește numărul de cazuri, dar, de aici și până la a discuta, în acest moment, despre valul al treilea, este distanță destul de lungă. ” menţionează Rafila.

 

Comentarii
Adauga un comentariu