Local

Ameninţări fără precedent la Opera Naţională Română din Iași! Artiştii la un pas să iasă din nou în stradă – EXCLUSIV

Publicat: 06 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ameninţări fără precedent la Opera Naţională Română din Iași Artiştii la un pas să iasă din nou în stradă - EXCLUSIV
artiști ieșeni protestează la Opera Națională Română din Iași FOTO: ARHIVĂ

Începe un nou episod al protestelor de la Opera Naţională Română din Iași (ONRI). Altfel spus, odată cu decizia de repunere pe funcţie a managerului Beatrice Rancea, artiştii sunt la un pas să iasă din nou în stradă. Decizia va fi luată în cadrul unei şedinţe care urmează să aibă loc miercuri, 7 iulie 2021.

Dacă decizia va fi una afirmativă, artiştii se vor strânge în jurul orei 09.30 în fața instituţiei unde vor scanda lozinci împotriva managerului Beatrice Rancea.

Artiștii amenință cu protestele la ONRI

Conform surselor BZI.RO, artiștii din cadrul ONRI amenință cu un nou val de proteste. Decizia ar putea fi luată miercuri și are la bază revenirea managerului Beatrice Rancea pe funcția de conducere. Decizia de repunere în funcție a aparținut Ministerului Culturii în concordanță cu legislația românească.

Altfel spus, Beatrice Rancea a fost suspendată din funcție după ce numele ei apare într-un dosar intrumentat de procurori și în care sunt acuzații extrem de grave. Altfel spus, managerul Beatrice Rancea este anchetată după ce ar fi adus un prejudiciu de peste 5 milioane de lei statului român. Altfel spus, procurorii au făcut mai multe percheziții la sediul Operei Naționale Române și au ridicat mai multe documente.

Nu sunt primele proteste de acest fel, în trecut, în timpul în care Beatrice Rancea ocupa funcția de manager al ONRI, artiștii au ieșit de zeci de ore în stradă, strigându-și nemulțumirile.

 

Beatrice Rancea a fost scoasă de sub controlul judiciar

Beatrice Rancea a scăpat de controlul judiciar. Pe 2 martie 2021 Beatrice Rancea, directorul Operei Naționale din Iași, și încă zece persoane au fost puse sub control judiciar. Măsura a fost luată într-un dosar de delapidare cu un prejudiciu estimat la 5 milioane de lei. Beatrice Rancea a fost audiată după ce procurorii i-au percheziționat casa și biroul de la Operă.

„În baza disp.art.2151alin.5 Cod procedură penală cu referire la art.213 alin.6 Cod procedură penală revocă măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de inculpata Rancea Beatrice – cu datele de stare civilă şi domiciliul anterior indicate”, se arată în decizia instanței.

Oficialii Ministerului Culturii confirmă faptul că Beatrice Rancea revine pe postul de manager

Ministerul Culturii se supune legislaţiei în vigoare şi o va repune pe Beatrice Rancea pe funcţia amintită mai sus.

Marius Aftaragaci, liderul sindicatului ARTIS din cadrul ONRI a declarat pentru reporterii Cotidianului BZI că în cazul managerului Beatrice Rancea ar trebui să existe o evaluare a activității realizată de Ministerul Culturii.

Am luat act de decizia ministerului și anume repunerea în funcție a managerului Beatrice Rancea în urma ridicării controlului judiciar, a revocării care a survenit evident în urma contestație de către managerul în cauză și conform legii bineînțeles nu mai existau motive pentru a mai menține acea suspendare. Dar din câte știm ar fi trebuit să aibă o evaluare, managerul Beatrice Rancea, pentru toată perioada, de altfel o evaluare pe care o așteptam de mult, și am spus o de atâtea ori și la proteste am mare mirare ar fi ca în urma tuturor rapoartelor, două rapoarte ale Ministerului Culturii, rapoarte ale Curții de Conturi, dosar instrumentat pentru presupuse fapte penale, deci inculpat, dumneaei și împreună cu echipa dumneaei. Iarăși stau și mă întreb oare ce notă va lua la această evaluare sau când va fi această evaluare.

 

Adauga un comentariu